Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok is csatlakozik a WHO oltási programjához


Anthony Fauci miután megkapta a koronavírus elleni oltást első adagját.
Anthony Fauci miután megkapta a koronavírus elleni oltást első adagját.

Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök vezető egészségügyi tanácsadója bejelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja anyagilag a WHO-t, amelyből Donald Trump volt elnök kilépett volna. Amerika beszáll a COVAX-programba is, amely vakcinát biztosít a szegény országoknak.

Az Egyesült Államok azt mondta az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy csatlakozni fognak a COVAX-kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy vakcinát szállítsanak a szegény országokba. Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök vezető egészségügyi tanácsadója megerősítette a WHO igazgatótanácsának január 12-én, hogy az Egyesült Államok a szervezet tagja marad, és részt vesz a közös munkában az olyan kihívások legyőzésére, mint a koronavírus vagy az AIDS.

Marad az Egyesült Államok a WHO-ban

Joe Biden elnök alá fog írni egy direktívát a mai nap folyamán, aminek része lesz az is, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll csatlakozni a COVAX-hoz, és támogatni az ACT-Accelerator kezdeményezést, hogy előre mozdítsuk a nemzetközi erőfeszítéseket a koronavírus elleni oltószer terén, a terápiákban, a diagnosztikai eszközökben, az egyenlő hozzáférésben, kutatásban és fejlesztésben” – mondta Fauci a WHO igazgatótanácsának.

Biden elnök egy elnöki rendeletben mondta ki, hogy az Egyesült Államok a WHO tagja marad, alig pár órával a beiktatását követően. Fauci a szervezetnek azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is „eleget tesz minden anyagi kötelezettségének”.

Trump ki akart lépni

Donald Trump leállította az Egyesült Államok kifizetéseit a WHO felé, amelynek az észak-amerikai ország a legnagyobb donorja, és azt is bejelentette, hogy az ország 2021 júliusáig bezárólag kilép a szervezetből. A bejelentést egyesek úgy értékelték, hogy az egy újabb lépés Amerika részéről, hogy kivonuljon a nemzetközi szervezetekből.

Az Egyesült Államok kilépése azzal fenyegette a WHO-t, hogy megbénítja a szervezet azon képességét, hogy koordináltan lépjen fel az olyan járványokkal szemben, mint a koronavírus. Trump azzal vádolta a WHO-t, hogy „Kína-centrikus” volt a járvány kezdetén.

A volt elnök és mások azt is felrótták a WHO-nak, hogy nem volt képes megfelelően és átlátható módon információhoz jutni, ellenőrizni azt és megosztani a tagországokkal a koronavírussal kapcsolatban.

„Jó nap ez a mai a WHO-nak, és a globális egészségügynek”

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Fauci bejelentése után.

A WHO üdvözölte a bejelentést

„A WHO a nemzetek egy családja, és örülünk, hogy az Egyesült Államok a család tagja marad” – mondta a főigazgató. Az Európai Unió nevében Ausztria, valamint az Egyesült Királyság, Kanada, Kenya és Dél-Korea is üdvözölte, hogy az amerikaiak a WHO-ban maradnak. Az első szállítmány vakcina a COVAX-program keretében a jövő hónapban érkezhet meg a szegényebb országokba.

Fauci beszélt a járvány eredetét vizsgáló nyomozásról is, amelyet a WHO vezet. A jelenleg Vuhanban folyó vizsgálatról, amelynek az amerikai szakember szerint „kiterjedtnek és átláthatónak kell lennie”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG