Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

75 millió forintos jutalmat ajánl az FBI Putyin séfjéért


Jevgenyij Prigozsin 2017. március 17-én.
Jevgenyij Prigozsin 2017. március 17-én.

Nyomravezetői díjat kínál az FBI egy körözött orosz üzletember előállításáért. Jevgenyij Prigozsin Putyin egyik szövetségese, aki elsősorban a „trollgyárnak” is nevezett Kreml-párti internetes propagandahálózat vezetőjeként vált ismertté

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) 250 ezer dollár jutalmat ajánlott annak, aki segítséget nyújt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember letartóztatásához. Prigozsin ellen többek között csalás, választási bűncselekmények miatt folyik eljárás, ezeket az FBI szerint a szentpétervári központú Internetkutató Ügynökség (Internet Research Agency) segítségével követte el 2014 és 2016 között.

A célja az amerikai belpolitika, valamint a 2016-os, Donald Trump elnökségéhez vezető választások befolyásolása volt, írja a Szabad Eurpa központi szerkesztősége.

Bűnözöből a Kreml-párti trollgyár élére

A 2016-os választási kampányban való orosz beavatkozás miatt már nem sokkal Trump hivatalba lépése után nyomozás indult, 2018-ban az FBI már 13 orosz állampolgár ellen adott ki körözést. Köztük volt Prigozsin is, aki a Kreml egyik fontos szövetségese.

Az 59 éves üzletembert a médiában sokszor „Putyin séfjének” nevezik, mivel a az 1990-es és 2000-es években étteremtulajdonosként tevékenykedett. Ezt megelőzően, a 1970-es és 1980-as években különféle bűncselekmények miatt ült börtönben. Többek között rablás, csalás és prostitúció miatt, utóbbiak áldozatai között kiskorúak is voltak.

Priogzsin nemzetközi ismertségre az FBI körözésében is említett Internetkutató Ügynökség miatt tett szert. Miután jelentős vagyonra tett szert a Putyin-rezsimtől elnyert közbeszerzéseken keresztül, egy cégcsoportot kezdett finanszírozni, amelynek tagjai a mai napig terjeszti külföldön, elsősorban a közösségi médiában a Kreml-párti propagandát.

A brexit mellett is kampányoltak

A „trollgyár” központi cége az Internetkutató Ügynökség, amely több áttéten keresztül létrehozott, általában rövid ideig létező cégeken keresztül végzi a tevékenységét. A cégek fizetett alkalmazottjai számtalan hamis profilt hoznak létre a közösségi médiában, hogy a nyugati közvéleményt befolyásolják, például magukat amerikai vagy brit választópolgároknak kiadva foglaljanak állást, illetve a Kreml narratíváját erősítő cikkeket és álhíreket terjesszenek.

A Priogzsinhoz köthető hálózat a közösségi oldalak és a nyugati hatóságok elmondása szerint szerepet játszott többek között a brexit-kampányban. A BBC elemzése szerint a brit népszavazási kampányban több ezer bejegyzést hoztak létre bizonyíthatóan az orosz trollgyárhoz kötődő fiókok, a brit kilépés mellett kampányolva.

Az orosz információs hadviselés célja részben Moszkva politikájának pozitív színben való feltüntetése. A trollgyár fiókjai ennek megfelelően intenzíven kampányolnak például a Krím-félsziget megszállása mellett és Ukrajna ellen.

Célja emellett a nyugati belpolitika befolyásolása is, olyan politikusok segítése, akikről úgy vélik, elnézőbbek lesznek Oroszországgal, vagy gyengítik a nyugati országok együttműködését. Hasonló célt szolgálnak a főként bevándorló-ellenes és homofób ideológiát erősítő tartalmak is, amelyeket szintén széles körben terjeszt az Internetkutató Ügynökség.

Janukovics korábbi emberét is körözik

Prigozsin mellett az FBI körözést adott ki Konstantin Kilimnik ukrán üzletetmber ellen is, őt az igazságszolgáltatás akadályozásával és tiltott lobbitevékenységgel gyanúsítják.

Kilimnik az amerikai politikai tanácsadó, és Trump korábbi kampányfőnökének, Paul Manafortnak volt az asszisztense még a 2016-os választások előtt. Az amerikai szenátus egy tavalyi jelentéséből kiderült, hogy Manafort korábban Ukrajnában dolgozott az egykori oroszpárti elnöknek, Viktor Janukovicsnak.

Klimnik a szenátusi jelentés szerint a 2016-os kampány alatt is kapcsolatban maradt Manaforttal, és rajtuk keresztül az orosz titkosszolgálatok belelálthattak Trump kampányára.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG