Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fej fej mellett a két brit miniszterelnök-jelölt a tévévita előtt


Újságírók várakoznak a Downing Street 10. előtt Londonban 2022. július 7-én
Újságírók várakoznak a Downing Street 10. előtt Londonban 2022. július 7-én

A brit miniszterelnöki posztért versengő két jelölt hétfőn egy televíziós vitán mérkőzik meg. Mindketten a Konzervatív Párt jobboldali bázisát próbálták megnyerni azzal, hogy támogatják azt a vitatott tervet, amely alapján egyes menedékkérőket Ruandába toloncolnának.

Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak, a volt pénzügyminiszter küzd meg azért, hogy a lemondott Boris Johnson utódja legyen a brit kormánypárt élén.

Kettejüket választották ki a konzervatív képviselők a tizenegy jelölt közül. Boris Johnson július 7-én mondott le pártelnöki tisztségéről, miután a hónapok óta tartó botrányok miatt több minisztere is távozott kormányából.

A győztes automatikusan miniszterelnök lesz, aki a 67 milliós országot irányítja majd – de a Konzervatív Párt mintegy 180 ezer tagja választja meg. Ők nyáron szavaznak, az eredményt szeptember 5-én jelentik be. Johnson addig ügyvezető miniszterelnök marad.

A 46 éves Truss és a 42 éves Sunak azzal nyerte meg a konzervatívokat, hogy rádupláztak a toryk számára vonzó politikára. Mindketten támogatják a Ruandával kötött vitatott megállapodást, amelynek értelmében a Nagy-Britanniába csónakkal érkező migránsok egy részét kitoloncolják a kelet-afrikai országba, akik így nem Nagy-Britanniában, hanem Ruandában kaphatnak menedékjogot.

A kormány szerint ez a politika elrettenti a menekülteket attól, hogy veszélyes tengeri úton próbáljanak bejutni a szigetországba a La Manche csatornán keresztül, egyúttal az embercsempészek tevékenysége is csökken. Ugyanakkor az ellenzéki politikusok, emberi jogi szervezetek, de még néhány konzervatív képviselő is azt mondja, hogy a terv erkölcstelen, illegális és az adófizetők pénzének pazarlása.

Az első tervezett repülőjáratot a múlt hónapban leállították az ellenzők jogi lépései miatt, akik az egész kezdeményezést a brit bíróságokon támadták meg.
Sunak vasárnap azt mondta, hogy „egyetlen lehetőségnek sem kellene lekerülnie az asztalról”, annak ellenére hogy a lépés jogszerűségét és erkölcsösségét megkérdőjelezik. Truss kijelentette, hogy eltökélt a ruandai terv végigvitelében, és felvetette annak lehetőségét, hogy további országokra is kiterjesszék.

Truss azt is elmondta, hogy bővítené az Egyesült Királyság határőreinek létszámát, míg Sunak azt javasolta, hogy a menedékkérőket tengerjáró hajókon helyezzék el.

A Ruanda-tervhez hasonló keményvonalas politikák kevésbé népszerűek a választók körében, mint a konzervatívoknál, de a brit választók a következő, 2024-es országos választásokig nem szólhatnak bele a kormány politikájába.

Truss és Sunak már vitatkozott a gazdaságpolitikán: Truss azonnali adócsökkentést ígért, Sunak pedig – egykori adóhatósági vezető, aki a Covid alatt irányította a brit gazdaságot – azt mondta, hogy az adócsökkentés előtt előbb az inflációt fogja kordában tartani. Szerinte erkölcstelen lenne több hitelt felvenni az adócsökkentés miatt.

A pártelnök-miniszterelnök kiválasztása az élelmiszer- és energiaárak jelentős emelkedése mellett történik, amelynek oka részben az ukrajnai háború. Sok országban vannak gazdasági nehézségek, de Nagy-Britanniában ezt tovább súlyosbítja az ország kilépése az Európai Unióból, amely megnehezíti az utazási és üzleti kapcsolatokat.

Sunak és Truss is határozott támogatója a brexitnek, amely a Johnson-kormány jellegzetes politikája volt.

Ám olyan témákban, mint például a Kínával szembeni politika, a két politikus vitába keveredett egymással: Truss szövetségesei azzal vádolták Sunakot, hogy megváltoztatta a Pekinggel kapcsolatos álláspontját. Sunak szerint Kína jelenti a legnagyobb hosszú távú fenyegetést Nagy-Britanniára, és azt mondja, hogy megválasztása esetén bezárná a harminc Konfuciusz Intézetet Nagy-Britanniában. A kínai kormány által finanszírozott intézetekben kínai nyelvet és kultúrát tanítanak, de azzal vádolják őket, hogy Peking-barát propagandát terjesztenek.

Iain Duncan Smith volt konzervatív vezető, aki régóta bírálja Kínát, és Truss támogatója, azt mondta, hogy Sunak pénzügyminiszterként korábban erőteljesen szorgalmazta a Kínával való gazdasági megállapodást.

Egyes elemzők szerint Truss lehet a befutó. A konzervatív tagok körében végzett felmérések alapján a külügyminiszter megelőzi Sunakot – bár az összes szavazó körében Sunak a népszerűbb.

Sunakhoz Johnson szövetségesei is ellenségesen viszonyulnak, mert köpönyegforgatónak tartják, amiért a hónap elején kilépett a kormányból, ami hozzájárult a miniszterelnök bukásához. Truss viszont úgy döntött, hogy marad az ügyvezető kormányban.

Sok konzervatív aggódik amiatt, hogy az elkeseredett belső harcok csak az ellenzéki Munkáspártnak kedveznek. Amanda Milling volt pártelnök szerint a verseny mérgezőbb, mint amit valaha látott. A Twitteren arra sürgette mindkét jelöltet, hogy írják alá a Tiszta kampány charta című dokumentumot, mert szerinte e nélkül a pártnak okozott maradandó károk miatt akár egy évtizedre is kieshetnek a hatalomból.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG