Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sunak és Truss között dől el a brit miniszterelnöki poszt sorsa


Balról Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Liz Truss külügyminiszter
Balról Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Liz Truss külügyminiszter

A brit Konzervatív Párt Rishi Sunak volt pénzügyminisztert és Liz Truss külügyminisztert, egy fiskálisan mérsékelt és egy alacsony adókért küzdő jelöltet választott döntősnek a pártelnökségért indult versenyben, a távozó miniszterelnök, Boris Johnson helyére.

A döntősök személyét azután jelentették be, hogy a megosztó és a pártját zűrzavarba taszító Boris Johnson a „Hasta la vista, baby” filmes idézettel fejezte be utolsó parlamenti miniszterelnöki beszédét.

Sunak és Truss az első, illetve a második helyen végzett a konzervatív képviselők szerdai titkos szavazásán. A harmadik Penny Mordaunt kereskedelmi miniszter lett, aki ezzel kiesett a versenyből.

A már eddig is kemény belharcokat okozó megmérettetésben Sunak érte el a legjobb eredményt, aki a világjárvány idején irányította Nagy-Britannia gazdaságát, mielőtt júliusban kilépett volna Johnson kormányából. Azzal a Truss-szal áll szemben, aki az ukrajnai orosz invázióra adott brit válaszlépéseket vezette.

A két versenyző a következő hetekben az ország mintegy 180 ezer konzervatív párttagjának szavazatáért kampányol, akik levélben vagy online voksolnak majd. A pártelnöki szavazás győztesét szeptember 5-én jelentik be, és automatikusan ő lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

Sunak mind a négy szavazási fordulót megnyerte, de kevésbé népszerű a párt alapszervezeteiben, részben azért, mert korábban Nagy-Britannia adóhatóságát vezette.

Truss, aki keményen fellépett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az Európai Unióval szemben, a konzervatívok jobbszárnyának támogatását élvezi.
Truss azt mondta, ha ő lesz a miniszterelnök, már az első naptól kezdve nekivág a munkának, egyesíti a pártot, és a konzervatív értékek mentén kormányozna.

A BBC-nek adott csütörtöki interjúban Truss kizárta a brit csapatok „közvetlen bevonását” az ukrajnai háborúba, ha ő lenne a miniszterelnök.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk Ukrajna támogatására. Mi álltunk a nemzetközi koalíció élére, amely fegyvereket küldött, szankciókat vetettünk ki, de nem támogatom a brit csapatok közvetlen bevonását” - fogalmazott.

Truss kijelentése megegyezik az Egyesült Államok, a NATO és a legtöbb nyugat-európai ország álláspontjával, amely támogatja a fegyverek és segélyek küldését Kijevnek, ugyanakkor kizárják, hogy katonáikat Ukrajnába küldjék.

Moszkva szerint a nyugati erők bármilyen részvétele Ukrajnában az Oroszország elleni hadüzenetnek minősülne.

Sunak kampánya szerint a párttagok számára nagyon egyszerű a választás: ki a legalkalmasabb arra, hogy a következő választásokon legyőzze a Munkáspártot. A bizonyítékok szerinte azt mutatják, hogy ez ő.

A verseny győztesének 2024-ig nem kell a brit választók elé állnia, hacsak nem lesz előrehozott általános választás.

A kiválasztási kampány máris mély megosztottságot tárt fel a Konzervatív Pártban Johnson botrányokkal tarkított hároméves kormányzásának végével.

Truss szocialistának nevezte Sunakot, amiért a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági károkra válaszul adót emelt. Sunak szerint viszont riválisai, köztük Truss is, gazdasági tündérmesékkel kampányolnak a brit választóknak, miközben az ország növekvő inflációval és gazdasági zavarokkal néz szembe.

Johnson szövetségeseit azzal vádolták, hogy Sunak ellen lobbiztak, akinek lemondása hozzájárult a miniszterelnök bukásához, és Truss mellett kampányolnak, aki hűséges maradt. Ezt támasztja aéáaz is, hogy Johnson szerdán kijelentette, azt tanácsolja utódjának, hogy ne mindig hallgasson a kincstárra.

A versenyben elindult 11 jelölt mind igyekezett elhatárolódni Johnsontól, akinek hivatali ideje 2019-ben a Brexit véghezvitelére tett fogadalommal és átütő választási győzelemmel indult, de most csúfos véget ért.

Johnson két hete mondott le, de addig ügyvezető miniszterelnök marad, amíg a párt meg nem választja az utódját.

Szerdán gúnyolódó ellenzéki politikusok és megfáradt konzervatívok szólaltak fel az utolsó miniszterelnöki kérdések óráján az alsóházban, amely csütörtöktől nyári szünetet tart.

A búcsúzás lehangoló volt, a támogató konzervatív képviselők dicsérték a munkáját, az ellenzékiek pedig örömüket fejezték ki, hogy megszabadultak tőle.

Johnson kiemelte az általa elért eredményeket - Nagy-Britannia kivezetését az EU-ból, a járványkezelést, valamint Ukrajna támogatását az orosz invázióval szemben, és kijelentette: „A küldetés nagyrészt teljesítve, egyelőre”, majd Arnold Schwarzeneggernek a Terminator 2-ben elhangzott, elhíresült szavait idézte: „Hasta la vista, baby”.

„Hiányozni fognak a téveszméi” – mondta Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője.

Johnson hónapokon át ragaszkodott hivatalához a pénzügyi botrányok alatt, és nem volt hajlandó lemondani, amikor a rendőrség megbírságolta a járványügyi szabályokat megszegő kormányzati kerti partik miatt. Végül azután kényszerült távozni, hogy kinevezett egy szexuális visszaéléssel vádolt képviselőt vezető pozícióba, ami után sorra mondtak le miniszterei.

Annak ellenére, hogy miniszterelnök maradt, nagyrészt eltűnt a színről, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia megélhetési válsággal és a 9,4 százalékos inflációval küzd.

Johnson nem vett részt egyetlen rendkívüli kormányülésen sem a hőhullámmal kapcsolatban, amely a héten melegrekordot döntött a negyven fokos hőmérséklettel Nagy-Britanniában. A múlt héten a Királyi Légierő Typhoon vadászgépével vitték el egy körre, amiről a hivatala „Top Gun” stílusú felvételeket tett közzé, majd hétvégi partit rendezett Chequersben, a miniszterelnök vidéki házában.

Sadiq Khan, London polgármestere azzal vádolta Johnsont, hogy „Tom Cruise-zá akar válni”, és azonnali lemondásra szólította fel.

„Egy teljes munkaidőben dolgozó miniszterelnökre van szükségünk, aki gondoskodik országunkról, nem pedig egy olyanra, aki már kijelentkezett” - mondta Khan.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG