Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felháborodás Kirgizisztánban: kétnapos kutatás után felfedezték egy elrabolt menyasszony holttestét


Emberek tüntetnek a kirgiz belügyminisztérium épülete előtt az intézmény vezetésének lemondását követelve. A tüntetők Aizada Kanatbekova „elrabolt menyasszony” feltételezett meggyilkolása és a rendőrség feltételezett passzivitása miatt vonultak az utcákra 2021. április 8-án.
Emberek tüntetnek a kirgiz belügyminisztérium épülete előtt az intézmény vezetésének lemondását követelve. A tüntetők Aizada Kanatbekova „elrabolt menyasszony” feltételezett meggyilkolása és a rendőrség feltételezett passzivitása miatt vonultak az utcákra 2021. április 8-án.

Felháborodott tüntetők követelték Kirgizisztánban illetékes személyek leváltását, azután, hogy felfedezték egy fiatal nő és feltételezett elrablója holttestét. Sokak szerint a betiltott, de még mindig előforduló „menyasszonyrablás” történt.

Az egyik holttestet kétnapos keresés után szerdán, a főváros Biskek Csui nevű kerületében egy távoli mezőn fedezték fel. A holttesten fojtogatás és késszúrások nyomait találták a törvényszéki szakértők.

A hatóságok gyilkosságra és öngyilkosságra gyanakszanak.

Kirgiz civilszervezetek és az ügyben megszólalók emlékeztettek a korábbi, hasonló tragédiákra, és arra sürgették a hatóságokat és a társadalmat, hogy vessenek véget a még mindig időről időre előforduló „menyasszonyrablásoknak”.

A belügyminiszter távozását követelik a tragédia miatt

Csütörtökön több kirgiz városban tüntetők jelentek meg az utcákon. Biskekben a belügyminisztérium, a déli Osban pedig egy rendőrőrs elé vonultak.

A fővárosban – ahol az emberrablás történt – a tüntetők Ulan Nijazbekov belügyminiszter lemondását követelik.

A tárcavezető nem reagált a tiltakozók követelésére.

Egyik helyettese, aki a minisztérium Belső Nyomozó Szolgálatának vezetője viszont azt mondta: kiértékelik a hivatalnokok munkáját.

Amikor Erkebek Asirhodzsajev belügyminiszter-helyettes csütörtökön délután ellátogatott a parlamentbe, hogy az emberrablási ügyben jelentést tegyen, egyes parlamenti képviselők is követelni kezdték főnöke lemondását.

Fényes nappal, az utcán rabolták el a nőt

A rendőrség két napon át kereste azt az autót, amelyet a gyanú szerint felhasználtak a 27 éves Aizada Kanatbekova elrablásához. A fiatal nőt április 5-én rabolta el több ember, a kocsit két nappal később fedezték fel a város egy másik kerületében.

A fényes nappal, egy forgalmas kereszteződésben történt emberrablást és azt, hogy a járókelők nem segítettek Kanatbekovának – egy térfigyelő kamera rögzítette.

A keresett autót – benne két holttesttel – egy pásztor fedezte fel.

Egy helyi pásztor április 5-én és 6-án látta a kocsit, és azt hitte, hogy beleragadt a sárba. Csak április 7-én közelítette meg és látta meg benne egy nő és egy férfi holttestét. Azonnal értesítette a rendőrséget” – közölték a hatóságok.

A rendőrség a kirgiz büntetőtörvénykönyv 175. cikkelye, „emberrablás házasodási céllal” bűncselekmény alapján indított nyomozást.

Jelentések szerint a fiatal nő feltételezett elrablója, aki arra akarta rávenni, hogy menjen hozzá feleségül, 31 éves volt.

Tiltott, de még mindig előfordul a menyasszonyrablás

Kirgizisztánban évente több ezer „menyasszonyrablási” esetről hallani, annak ellenére, hogy 2013-ban bűncselekménnyé minősítették a gyakorlatot.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet egyik kutatója tavaly megjegyezte: „felháborító, hogy a kormány nem tett meg mindent a törvény betartásáért, amellyel nők életét menthetné meg”.

A törvények elfogadása jó első lépés, de még kevés a valódi védelem biztosításához” – mondta Hillary Margolis.

Aktivisták szerint ritka halálesetek mellett a gyakorlat házastársi nemi erőszakhoz, háztartáson belüli erőszakhoz és más traumákhoz vezet.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának 2019-es becslése szerint a 24 évnél fiatalabb kirgiz nők 14 százaléka valamiféle kényszer nyomán ment férjhez.

XS
SM
MD
LG