Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fellebbezést nyújtottak be az amerikai kosárlabdázó ügyvédei az orosz börtönbüntetés ellen


A WNBA-sztár és kétszeres olimpiai aranyérmes Brittney Grinert kísérik a tárgyalóterembe a Himki kerületi bíróságon, Moszkva közelében, Oroszországban 2022. július 15-én
A WNBA-sztár és kétszeres olimpiai aranyérmes Brittney Grinert kísérik a tárgyalóterembe a Himki kerületi bíróságon, Moszkva közelében, Oroszországban 2022. július 15-én

Brittney Griner amerikai kosárlabdasztár ügyvédei hétfőn fellebbezést nyújtottak be a kábítószer-birtoklásért kiszabott kilencéves börtönbüntetés ellen – jelentették hétfőn orosz hírügynökségek.

Grinert, a Phoenix Mercury centerét, kétszeres olimpiai aranyérmest augusztus 4-én ítélték el. Februárban tartóztatták le a moszkvai Seremetyjevói repülőtéren, miután kannabiszolajat találtak a csomagjában.

Griner a WNBA holtszezonjában egy jekatyerinburgi női kosárlabdacsapatban játszott.

Maria Blagovolina ügyvéd hétfőn orosz hírügynökségi jelentések szerint azt mondta, hogy a fellebbezést benyújtották, de az indoklása egyelőre nem ismert pontosan.

Blagovolina és társügyvédje, Alekszandr Bojkov az ítélethirdetés után azt mondta, hogy a kilenc év börtön túlzó, hasonló esetekben a vádlottak átlagosan öt év körüli büntetést kaptak, amelynek kétharmada után feltételesen szabadlábra kerülhetnek.

Griner elismerte, hogy a csomagjában voltak a kannabiszolajat tartalmazó patronok, de azokat állítása szerint véletlenül pakolta be, nem akart bűncselekményt elkövetni. Védője írásbeli nyilatkozatot nyújtott be, amely szerint fájdalomcsillapításra írtak fel neki kannabiszt.

Még az ítélet előtt az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy Grinert jogtalanul tartják fogva.

Antony Blinken külügyminiszter júliusban szokatlan módon bejelentette, hogy az Egyesült Államok „érdemi javaslatot” tett Griner hazajuttatására, egy másik amerikaival, Paul Whelannal együtt, aki tizenhat éves oroszországi börtönbüntetését tölti, amelyet kémkedés miatt szabtak ki ellene.

Blinken nem részletezte, de az Associated Press (AP) és más hírügynökségek arról számoltak be, hogy Washington felajánlotta Viktor But orosz fegyverkereskedő elengedését cserébe, aki 25 éves büntetését tölti az Egyesült Államokban, és akit egykor a halál kereskedőjének neveztek.

Vasárnap egy magas rangú orosz diplomata azt mondta, hogy tárgyaltak a cseréről.

„Az elítélt orosz és amerikai állampolgárok cseréjének meglehetősen kényes kérdését az elnökeink által meghatározott csatornákon tárgyaljuk” – mondta Alekszandr Darcsiev, a moszkvai külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője a TASZSZ állami hírügynökségnek.

„Ezekről a személyekről valóban tárgyalnak. Az orosz fél már régóta próbálja elérni Viktor But szabadon bocsátását” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG