Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újból orosz bíróság előtt az amerikai kosárlabdasztár


Brittney Griner Himki bíróságán 2022. július 15-én
Brittney Griner Himki bíróságán 2022. július 15-én

Brittney Griner amerikai kosárlabdasztár immár az ötödik tárgyaláson jelent meg egy orosz bíróság előtt lassan haladó perében, melyben kábítószer birtoklása miatt akár egy évtizednyi börtönbüntetésre is ítélhetik.

A kétszeres olimpiai bajnok sportoló július 26-án rövid időre tűnt fel a Moszkva melletti Himki bíróságán, miközben védőcsapata bizonyítékokat mutatott be egy körülbelül egyórás meghallgatáson.

A 31 éves Grinert azóta tartják őrizetben Oroszországban, hogy a hatóságok közölték: a poggyászában lévő e-cigaretta-patronokban kannabiszolajat találtak, amikor februárban áthaladt a moszkvai Seremetyjevói repülőtéren.

Amerikai tisztviselők azt mondják, hogy „jogtalanul vették őrizetbe”, és kirendeltek mellé egy túszhelyzetekre szakosodott külön tisztviselőt. Az Egyesült Államok kormányára nyomás nehezedik otthon, hogy tegyen többet a sportoló szabadsága érdekében.

Griner akár tíz év börtönt is kaphat, ha elítélik kábítószer-birtoklás vádjával egy olyan ügyben, amely egyes vélemények szerint Moszkva kísérlete lehet arra, hogy engedményeket csikarjon ki Washingtontól az Ukrajna elleni háború és a kétoldalú kapcsolatok mélyrepülése idején.

A kosarazónő már beismerte, hogy az övéi a patronok.

Cserealap?

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten kifogásolta az Egyesült Államok állításait, miszerint Grinert jogtalanul tartják fogva, és kijelentette, hogy tiszteletben kell tartani az orosz törvényeket.

„Ha egy amerikai állampolgárt elfogtak, mert kábítószert csempészett, és nem tagadja, akkor ennek a mi helyi, orosz törvényeinkkel kell arányban lennie, nem pedig a San Franciscóban, New Yorkban és Washingtonban elfogadott törvényekkel” – mondta Maria Zakharova szóvivő.

„Ha az Egyesült Államokban számos államban legalizálták a kábítószert, és ez hosszú ideje van így, és most az egész ország kábítószerfüggővé válik, az nem jelenti azt, hogy minden más országnak követnie kell ezt az utat” – tette hozzá.

Az orosz média azon spekulál, hogy Grinert kicserélhetik az Egyesült Államokban bebörtönzött ismert orosz fegyverkereskedőre, Viktor Boutra, és Paul Whelan, az Oroszországban kémkedés miatt bebörtönzött amerikai is helyet kaphat a cserében.

Amikor őrizetbe vették, Griner azért tért vissza Oroszországba, hogy a jekatyerinburgi csapatban játsszon az Egyesült Államok Női Kosárlabda-szövetségének (WNBA) holtszezonjában.

XS
SM
MD
LG