Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kikről szólhat a potenciális amerikai–orosz fogolycsere?


Brittney Griner amerikai kosárlabdázót (jobbra) elvezetik a Moszkva melletti Himkiben tartott bírósági tárgyalásról, miután kilenc év börtönre ítélték
Brittney Griner amerikai kosárlabdázót (jobbra) elvezetik a Moszkva melletti Himkiben tartott bírósági tárgyalásról, miután kilenc év börtönre ítélték

Az Egyesült Államok és Oroszország egy fogolycseréről készül tárgyalni azután, hogy Moszkva kábítószer-csempészet vádjával kilenc év börtönbüntetésre ítélt egy amerikai női kosárlabdasztárt. Közben azonban sok minden tisztázatlan azzal kapcsolatban, hogy kik nyerhetnék vissza a szabadságukat.

Egy augusztus 5-én Kambodzsában tartott konferencián Antony Blinken amerikai külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov külügyminiszter külön-külön megerősítette, hogy készek a fogolycserét célzó tárgyalások folytatására, bár további részleteket nem árultak el.

Múlt hónap végén Blinken azt mondta, hogy az Egyesült Államok „jelentős ajánlatot” tett Oroszországnak Brittney Griner kosárlabdázó és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos szabadon bocsátásáért. Utóbbi 16 éves börtönbüntetését tölti Oroszországban. Kémkedés miatt ítélték el, de végig tagadta a vádat.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a két bebörtönzött amerikait Moszkva politikai játékszerként használja fel a megromlott kétoldalú kapcsolatok közepette.

Az amerikai média múlt héten arról számolt be, hogy a Fehér Ház felajánlotta, hogy elengedi a 25 éves börtönbüntetését töltő orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot, ha a két amerikai visszakapja a szabadságát. Moszkva évek óta But szabadon bocsátására törekszik.

Oroszország azonban legalább két másik amerikai személyt is fogva tart vitatott indokok alapján, szakértők nem zárják ki, hogy a csere több foglyot is érinthet.

A Kreml számára az jelentheti a problémát, hogy eldöntse, kit válasszon az amerikai börtönökben súlyos bűncselekmények miatt ülő több tucat orosz állampolgár közül.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok több orosz állampolgárt ítélt börtönbüntetésre pénzmosás, hekkertevékenység és zsarolóprogramok használata miatt.

A hekkerek közül néhányan a Kreml érdeklődésére számot tartó, magas rangú személyek, és egy cserealku részesei lehetnek – mondta Arkagyij Buh amerikai székhelyű védőügyvéd, aki orosz ajkú ügyfeleket képvisel.

Sokukat harmadik országokban tartóztatták le amerikai elfogatóparancs alapján, majd később kiadták őket az Egyesült Államoknak. Ennek nyomán Moszkva azzal vádolta Washingtont, hogy világszerte vadászik az állampolgáraira.

Az Egyesült Államok viszont azt állította, hogy Oroszország nem lép fel a más országok ellen kiberbűncselekményeket elkövető állampolgáraival szemben.

Oroszország saját kiadatási kérelmeket nyújtott be, állítások szerint azért, hogy megakadályozza, hogy állampolgárai az Egyesült Államok kezébe kerüljenek, bár a legtöbb esetben sikertelenül.

Az orosz bíróságok által kisebb bűncselekményekért, például marihuána birtoklásáért amerikai állampolgárokra kiszabott szigorú ítéletek közben megtorlások lehetnek Moszkva részéről polgárai külföldön való letartóztatásáért és Amerikának történő kiadásáért.

Szakértők szerint az orosz bíróságok nem függetlenek, a nagy horderejű ügyekben az állam irányít.

Moszkva és Washington az évtizedek során már végrehajtott diplomata- és kémcseréket, de a bűncselekményért elítélt személyek cseréje szokatlan – mondta Buh.

Év elején a Biden-kormányzat beleegyezett, hogy Konsztantyin Jarosenko orosz pilótát – akit 2011-ben húsz év börtönbüntetésre ítéltek, amiért a vád szerint részt vett egy, az Egyesült Államokba történő kokaincsempészetre irányuló szervezkedésben – kicseréljék Trevor Reed volt amerikai tengerészgyalogosra, aki két rendőr megtámadásának vádja nyomán közel három éve ül orosz börtönben.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az orosz és amerikai személyeket, akik részei lehetnek egy lehetséges fogolycserének.

Viktor But

Viktor But orosz fegyverkereskedő (archív fotó)
Viktor But orosz fegyverkereskedő (archív fotó)

Az 55 éves Viktor But 25 éves büntetését tölti az Egyesült Államokban egy kolumbiai terroristacsoportnak történő fegyvereladásra történő szervezkedés miatt. Az Egyesült Államok azzal vádolta a pilótaként dolgozó Butot, hogy nemzetközi fegyverkereskedő hálózatot működtetett, amely a táliboktól Charles Taylor libériai hadúrig számos ügyfelet látott el.

Butot 2008-ban az Egyesült Államok kérésére Thaiföldön tartóztatták le, 2011-ben egy amerikai bíróság elítélte. Az orosz hatóságok panaszt emeltek, mert az amerikai ügynökök Thaiföldön illegálisan tartóztatták le, és harcoltak a kiadatásáért. A volt szovjet katonatiszt But Angolában szolgált, ahol állítólag a KGB-nek dolgozott.

Roman Szeleznyov

Roman Szeleznyov (középen) és családja keltezés nélküli fotója. Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy elrabolta
Roman Szeleznyov (középen) és családja keltezés nélküli fotója. Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy elrabolta

Roman Szeleznyov, Valerij Szeleznyov fia – orosz parlamenti képviselő és az amerikai politika nyílt kritikusa – 27 éves büntetését tölti különböző kiberbűncselekményekért, többek között lopott amerikai hitelkártyaadatok eladásáért. A 38 éves Szeleznyovot az amerikai hatóságok 2014-ben tartóztatták le a Maldív-szigetek egyik repülőterén, majd gyorsan az Egyesült Államok Guam nevű területére szállították, ami Moszkva részéről azt a vádat váltotta ki, hogy elrabolták.

Az amerikai nyomozók a kétezres évek végén fedezték fel Szeleznyov online tevékenységét, és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) segítségét kérték. Szeleznyov online nyoma hamarosan eltűnt, emiatt az amerikai nyomozók arra kezdtek gyanakodni, hogy az orosz állam védelmét élvezi. Szeleznyov (aki az amerikai bírósági iratokban Roman V. Selezniev néven szerepel) az egyik legszigorúbb ítéletet kapta, amelyet valaha orosz hekkerre kiszabtak, mert az együttműködés helyett inkább a pereskedést választotta, annak ellenére hogy perdöntő bizonyítékok álltak rendelkezésre ellene.

Vlagyiszlav Kljusin

A 41 éves Vlagyiszlav Klujsint 2021. március 21-én tartóztatták le Svájcban azzal a váddal, hogy bennfentes információkat lopott, és azokat felhasználva tett szert vagyonra. December 18-án adták ki az Egyesült Államoknak. Kljusint azzal vádolják, hogy egy olyan csoport tagja volt, amely hálózatokba tört be, hogy érzékeny vállalati adatokat lopjon el, és az információkat részvénykereskedelemre használja.

A csoport a feltételezések szerint 2018 és 2020 között, két év alatt összesen 82 millió dollárt keresett. A többi tag továbbra is szabadlábon van. Egyikük a fő orosz hírszerzési igazgatóság, a GRU (mai nevén GU) egykori tisztje, akit korábban, 2018 júliusában vád alá helyeztek a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra irányuló orosz erőfeszítésekben játszott állítólagos szerepe miatt.

Kljusin tulajdonában volt az M–13 nevű orosz cég, amely médiafigyelő és kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínál, és vélhetően Kreml-kapcsolatokkal rendelkezik. Cége olyan informatikai megoldásokat kínált, amelyeket az orosz elnök, szövetségi minisztériumok és tárcák, valamint regionális állami végrehajtó szervek használtak.

Alekszandr Vinnyik

Alekszandr Vinnyik (archív fotó)
Alekszandr Vinnyik (archív fotó)

A 43 éves, Mr. Bitcoin néven is ismert Alekszandr Vinnyiket augusztus 5-én adták ki az Egyesült Államoknak, hogy ott pénzmosás vádjával nézzen szembe. Vinnyik állítólag a BTC-e, a világ egyik legnagyobb digitálisvaluta-tőzsdéjének tulajdonosa és üzemeltetője volt. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a BTC-e-t világszerte széles körben használták pénzmosásra kiberbűnözők, mivel nem követelte meg a felhasználóktól személyazonosságuk igazolását, elfedte és anonimizálta a tranzakciókat és a pénzforrásokat, és nem rendelkezett átvilágítási eljárással.

Vinnyiket 2017-ben tartóztatták le amerikai elfogatóparancs alapján egy görög üdülőhelyen, ahol a családjával nyaralt. Eredetileg Franciaországnak adták ki, hogy ott más pénzmosási vádak miatt indítsanak eljárást ellene. A francia hatóságok öt év börtönbüntetésre ítélték. Augusztus 4-én szabadult egy francia börtönből, de azonnal visszaküldték Görögországba, amely azért kérte a kiadatását, hogy végre tudja hajtani az eredeti amerikai elfogatóparancsot. Ha az amerikai bíróság elítéli, Vinnyik akár húsz év börtönbüntetésre is számíthat.

Vinnyik Egyesült Államokba történő átszállításának időzítése egybeesett Griner elítélésével, ami felvetette, hogy egy esetleges fogolycsere részvevője lehet.

Gyenyisz Dubnyikov

A 29 éves Gyenyisz Dubnyikovot tavaly az Egyesült Államok kérésére Hollandiában vették őrizetbe, mert állítólag egy hírhedt zsarolóvírus-bandához kötődő kriptopénzeket mosott tisztára, és hamarosan kiadhatják. Dubnyikov novemberben Mexikóba repült nyaralni, de nem engedték be. Ahelyett hogy egy Oroszországba tartó repülőgépre ültették volna vissza, Hollandiába küldték, ahol érkezéskor őrizetbe vették. Hollandia hagyományosan jóváhagyja az Egyesült Államoknak történő kiadatásokat.

Dubnyikov, aki kisebb kriptotőzsdék társtulajdonosa, állítólag több százezer dollár értékű digitális valutát kapott a Ryuk nevű zsarolóbandától, amelyről úgy vélik, hogy több tízmilliós váltságdíjakat szedett be, többek között amerikai áldozatoktól. Dubnyikov tagadta a vádakat, és ügyvédjén keresztül azt mondta, hogy nem ismeri a pénz forrását, amely az Egyesült Államok állítása szerint a váltságdíjakból származik.

Dubnyikov letartóztatását az amerikai bűnüldözésnek a Ryuk bandára mért egyik első lehetséges csapásának nevezték. A csoportot azzal gyanúsítják, hogy az amerikai egészségügyi intézmények elleni kibertámadások mögött áll. A Wall Street Journal szerint a Ryuk tavaly több mint százmillió dollárnyi váltságdíjat sajtolt ki áldozataiból.

Brittney Griner

Brittney Griner amerikai kosárlabdázó a vádlottak padján, miközben augusztus 4-én a bíróságon felolvassák az ítéletét
Brittney Griner amerikai kosárlabdázó a vádlottak padján, miközben augusztus 4-én a bíróságon felolvassák az ítéletét

A 31 éves Brittney Grinert februárban tartóztatták le a moszkvai Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, mert kannabiszolajat tartalmazó vape-patronokat találtak nála, ami Oroszországban illegális. Griner, aki az Egyesült Államokban a Phoenix Mercury sztárja, a női kosárlabda-bajnokság (WNBA) holtszezonjában Oroszországban játszott egy kosárlabdacsapatban. Bűnösnek vallotta magát a patronok birtoklásában, de azt állította, hogy nem állt szándékában megszegni az orosz törvényeket. Kilencéves büntetése orosz viszonylatban nem súlyos – mondták szakértők.

Paul Whelan

Paul Whelan (archív fotó)
Paul Whelan (archív fotó)

Az 52 éves Paul Whelant, egy michigani vállalati biztonsági vezetőt 2018 decemberében kémkedés vádjával tartóztatták le, miközben Moszkvába látogatott egy barátja esküvőjére. Oroszország azt állította, hogy Whelant egy titkos információkat tartalmazó számítógépes pendrive-val fogták el. Whelan, aki amerikai, brit, kanadai és ír állampolgársággal is rendelkezik, azt állította, hogy csapdába csalták, és azt hitte, hogy a pendrive, amelyet egy orosz ismerőstől kapott, nyaralásról szóló fotókat tartalmaz. 2020 júniusában bűnösnek találták és 16 év „kényszermunkára” ítélték egy orosz börtönben. Az amerikai kormány szerint Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot Whelan bűnösségéről, és a pert az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte.

David Barnes

A 65 éves, Texasban élő David Barnest 2022 januárjában tartóztatták le az orosz hatóságok Moszkvában azzal a váddal, hogy az Egyesült Államokban bántalmazta gyermekeit. Barnes 2021 decemberében Moszkvába utazott, hogy elnyerje a jogot, hogy vagy láthassa a gyermekeit, vagy hazavihesse őket. Volt felesége, Szvetlana Koptyeva 2019-ben a gyerekekkel együtt Oroszországba menekült a válási és felügyeleti eljárás közepette.

Egy texasi bíróság 2020-ban Barnesnak ítélte a gyermekek felügyeleti jogát, Koptyevát pedig most az Egyesült Államok körözi a gyermekelhelyezés akadályozása miatt. Koptyeva gyermekbántalmazással vádolta Barnest, de a Családügyi és Védelmi Szolgálatok Minisztériumának 2018-as vizsgálata nem talált elegendő bizonyítékot ennek alátámasztására, és vádemelés nélkül lezárta az ügyet.

Marc Fogel

Marc Fogel hatvanéves angoltanárt 2021-ben tartóztatták le egy moszkvai repülőtéren, mert körülbelül fél uncia orvosi marihuánát szállított. Tizennégy év büntetőtelepre ítélték, miután az ügyészek azt állították, hogy a kábítószert a diákjainak akarta eladni.

Fogel közel egy évtizeden át tanított a moszkvai Angol–Amerikai Iskolában, egy tekintélyes, fizetős általános iskolában, amelyet az amerikai, kanadai és brit nagykövetség hozott létre. Fogel, akinek a hátát, a vállát és a térdét megműtötték, azt mondta, hogy az Egyesült Államokban töltött nyári szünetben kezdett orvosi marihuánát használni, hogy megbirkózzon a fájdalommal, és megpróbált valamennyit magával vinni Oroszországba, ahol ez illegális.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG