Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kész tárgyalni az amerikai kosaras ügyében a fogolycseréről Oroszország


Viktor But elítélt orosz fegyverkereskedő (balra), Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos (középen) és Brittney Griner amerikai kosárlabda-játékos (jobbra)
Viktor But elítélt orosz fegyverkereskedő (balra), Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos (középen) és Brittney Griner amerikai kosárlabda-játékos (jobbra)

Kábítószer birtoklása miatt kilenc év börtönre ítélte csütörtökön egy orosz bíróság Brittney Griner amerikai kosárlabda-játékost, aki elkerülheti a bezárást, ha Oroszország és az USA megegyezik egy fogolycseréről. A két kormány kész tárgyalni erről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az orosz és az amerikai elnök diplomáciai csatornákon egyeztetett a fogolycsere lehetőségéről. „Készek vagyunk beszélni a kérdésről, de csak a két elnök által elfogadott formában – fogalmazott a diplomata pénteken Kambodzsában. – Ha az amerikaiak ehelyett a nyilvánosságot használják fel céljaik eléréséhez, az az ő döntésük, mondhatni az ő bajuk” – tette hozzá. A Kreml korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyezteti a megállapodást, ha az amerikai kormányzat beveti a „megafondiplomáciát”.

Az amerikai külügyminiszter is kész egyeztetni a nyilvánosság kizárásával. Antony Blinken arról beszélt Washingtonban, hogy a kosaras ügyében hozott csütörtöki orosz ítélet csak megerősíti letartóztatásának jogtalanságát, Biden amerikai elnök pedig elfogadhatatlannak nevezte a bírósági döntést.

A fogolycserében a 25 év börtönre ítélt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot adná át az Egyesült Államok, akiért a 31 éves kosaras mellett Paul Whelan egykori tengerészgyalogos átszállítását kérnék.

A Reuter szerint állítólag azzal reagált Moszkva a hetekkel ezelőtt tett ajánlatra, hogy a gyilkosság miatt elítélt és Németországban bebörtönzött Vagyim Kraszikov is legyen az alku része.

A legutóbbi fogolycserére a két ország között áprilisban került sor, akkor Trevor Reed egykori amerikai tengerészgyalogos és Konsztantyin Jarosenko orosz pilóta utazhatott haza.

A mostani tárgyalásokban szereplő Brittney Griner kétszer nyert olimpiai aranyat az amerikai kosárlabda-válogatott tagjaként. A moszkvai Seremetyjevói repülőtéren fogták el február közepén, miután az elektromos cigarettájához használt folyadékban hasisolajat találtak. Azt állítja, krónikus fájdalmai csillapítására írtak fel neki hazájában orvosi kannabiszt, és az utazás előtti kapkodásban figyelmetlenségből tette a csomagjába az utántöltő-üvegcsét. Beismerte bűnösségét az orosz bíróság előtt, de állította, hogy nem szándékosan sértette meg a helyi törvényeket.

Az Egyesült Államok szerint letartoztatása jogtalan volt és politikai okokat szolgált. Az orosz álláspont szerint a sportoló megsértette a törvényt, ezért bíróság elé kellett állnia.

A kannabisz orvosi és rekreációs használatát is törvény tiltja Oroszországban.

Készült a Reuters és az AP cikke alapján.
XS
SM
MD
LG