Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fizetésképtelenné nyilvánították a Szabad Európa orosz szerkesztőségeit


Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége 2021. április 6-án
Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége 2021. április 6-án

Egy moszkvai bíróság fizetésképtelenné nyilvánította a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) orosz szerkesztőségeit, miután a vállalat nem fizette be a vitatott „külföldiügynök-törvény” megsértése miatt több mint egymilliárd rubel értékben kirótt büntetéseket.

A még 2012-ben elfogadott jogszabály eredetileg a civil szervezeteket célozta, de azóta kiterjesztették a médiacégekre, az újságírókra, a vloggerekre is, sőt gyakorlatilag bárkire, aki külföldi finanszírozásban részesül, és a hatóságok meglátása szerint politikai véleményt fejt ki.

„A Kreml mára fizetésképtelenné nyilvánította orosz szolgálatunkat, blokkolta honlapjaink elérését, külföldi ügynöknek minősítette újságíróinkat, de oroszországi közönségünk továbbra is nő” – emelte ki hétfőn Jamie Fly, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) elnöke.

„Az oroszok felismerték, hogy Putyin propagandakiadványai nem mondanak igazat, és ezért független információforrásokat keresnek. Az orosz szolgálatunk elleni legutóbbi támadás ezen a tényen semmit nem változtat” – tette hozzá.

A Szabad Európa szerint a szóban forgó törvény politikai cenzúrával ér fel, amelynek legfőbb célja, hogy megakadályozzák munkájuk végzésében az újságírókat, ezért a cég bírósághoz fordult Oroszországban, és beadványt nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is. Az orosz igazságügyi minisztérium a társaság több mint harminc munkatársát nyilvánította külföldi ügynöknek személyes minőségében.

Ehhez kapcsolódóan: A Szabad Európa orosz szolgálata az Emberi Jogok Európai Bíróságán indít ügyet

Az RFE/RL tavaly márciusban bezárta moszkvai szerkesztőségét, miután a helyi hatóságok csődeljárást indítottak. Az illetékes választottbíróság most hétfőn, nagyjából egy évvel később kimondta, hogy a társaság nem tudja megfizetni hátralékait.

Az ukrajnai invázió 2022. február 24-i megindítását és a katonai cenzúra bevezetését követően az orosz médiahatóság szinte rögtön blokkolta a Szabad Európa oldalainak elérését. Jamie Fly úgy nyilatkozott akkoriban, hogy mindez a munkájuk ellehetetlenítését célzó, több éve tartó hadjárat betetőzése.

Ehhez kapcsolódóan: Jogsértőnek találta az EJEB az orosz külföldiügynök-törvényt

A nyomásgyakorlás és az ellenséges intézkedések ellenére az RFE/RL orosz szolgálata továbbra is teljeskörűen működik, ráadásul a weboldalak forgalma rekordot ér el, ami a vállalat közleménye szerint jól mutatja az orosz nyelvű közönség erős igényét a valódi hírekre.

Az RFE/RL az idei év elején irodát nyitott Lettországban, hogy szélesebb közönséget láthasson el megbízható hírekkel, és ellensúlyozza az erős orosz dezinformációs kampányt. Néhány nappal korábban Litvániában nyílt új iroda, ahonnan elsősorban a belarusz közönséget látják el hírekkel a tervek szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Az RFE/RL Litvánia után Lettországban is irodát nyitott

Az amerikai kongresszus által finanszírozott Szabad Európa a független hírek forrása és a szabad véleménynyilvánítás fóruma huszonhárom olyan országban, ahol a szabad sajtó gyenge lábakon áll.

XS
SM
MD
LG