Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fotóval üzente Navalnij, hogy jobban van


Alekszej Navalnij fényképet posztolva mutatta meg, jobban van. A fotó mellé írt üzenetből azért az is kiderült, a novicsokkal megmérgezett orosz ellenzéki politikus felépülése sokáig fog tartani.

Alekszej Navalnij állapota folyamatosan javul, de sokáig fog tartani a felépülése, derült ki az orosz ellenzéki politikus közösségi oldalán közzétett üzenetből. Alekszej Navalnijt augusztusban mérgezték meg, a legutolsó hírek szerint egy szibériai szállodában, a novicsok nevű idegméreggel, amit korábban többször használtak már az orosz titkosszolgálatok a hatalomnak kényelmetlenné vált emberek kiiktatására.

Kórházba kerülése óta a héten először tett közzé magáról fotókat az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, aki a közelmúltban mérgezés miatt életveszélyes állapotba került. Augusztus végén Navalnij még mesterséges kómában volt egy berlini kórházban, ma már a képek tanúsága szerint fel tudott kelni az ágyból, és lépcsőzött is.

Az Instagramra írt üzenete szerint az állapota javul, de még sok idő kell a teljes felépüléshez. Mint írta, még nehezen tud járni, de ahhoz képest, hogy nemrég még alig tudott megszólalni, és nem ismert fel embereket, már sokkal jobban van.

A méreg és a kóma idegrendszeri károkat is okozott, az ebből való felépülés Navalnij szerint különösen nagy kihívást jelent. „Az orvos minden reggel meglátogatott, azt mondta, ’Alekszej, hoztam egy írótáblát, próbálj meg rá felírni egy szó’. Ez egészen elkeserített, mivel alapvetően értettem, mint kért az orvos, de nem tudtam sehonnan előhívni a szavakat” – olvasható a bejegyzésben.

„Nem tudtam, hol keressem őket a fejemben. Hol találjam meg a szavakat, és hogy tegyem őket értelmessé? Mindez teljesen zavaros volt, ráadásul ki sem tudtam fejezni, mit érzek, így csöndben maradtam.”

Szállodában mérgezhették meg

Navalnijt augusztus 20-án szállították egy omszki kórházba, miután rosszul lett hazafele menet a szibériai Novoszibirszk városból. Az orvosok kezdettől fogva mérgezésre gyanakodtak, ám később ezt a kórház tagadta, feltehetően politikai nyomásra.

Az orosz ellenzéki politikust később Németországban kezelték tovább, ahol mesterséges kómában tartották. Itt megállapították azt is, hogy a rosszullétét a novicsok nevű idegméreg okozta. Ezt a szert a szovjet hadsereg fejlesztette ki vegyi fegyver hatóanyagaként, és az elmúlt években a Vlagyimir Putyin vezette rezsim titkosszolgálata többször is bevetette politikai ellenfelek vagy kiugrott hírszerző ellen.

Navalnij támogatói később közzétettek egy videót, ami arra utal, hogy az ellenzéki politikust a tomszki szállodájában elhelyezett vizesüveggel mérgezhették meg.

Csapata még a hotelben tartózkodott, amikor értesültek róla, hogy Navalnij rosszul lett a Moszkvába tartó repülőjáraton, ezért gyorsan a politikus akkor még ki nem takarított szobájába siettek, ahol összegyűjtöttek minden, gyanúsnak tűnő tárgyat, köztük egy Holy Spring márkájú, bontott ásványvizes palackot is.

Később szövetségeseinek elmondása szerint német tudósok kimutatták ugyanazt az idegmérget az egyik üvegben, amit a politikus szervezetében is megtaláltak.

Oknyomozó anyagon dolgozott

Az ellenzéki politikus a megmérgezése előtt egy oknyomozó anyagon dolgozott Szibériában, ahol városi és tartományi képviselők korrupciós ügyeit tárta fel. A cikk szerint, amit később Navalnij támogatói befejeztek és közzétettek, Novoszibirszk város több tanácsnoka komoly érdekeltségekkel rendelkezik az építőiparban, és a hatalmukat felhasználva közbeszerzésekből gazdagodtak.

A cikk bemutatta a Putyin-féle Egységes Oroszország párthoz tartozó politikusok vagyonosodását és az általuk vásárolt luxuscikkek és ingatlanok fotóit is.

XS
SM
MD
LG