Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaország hatalmas erdőtüzekkel küzd, miközben egész Európát hőhullámok perzselik


Tűzoltók dolgoznak egy erdőtűz megfékezésén Belin-Béliet-ben, Franciaországban 2022. augusztus 10-én
Tűzoltók dolgoznak egy erdőtűz megfékezésén Belin-Béliet-ben, Franciaországban 2022. augusztus 10-én

Számos európai országból érkeztek tűzoltók Franciaországba, hogy segítsenek ottani bajtársaiknak megküzdeni a harmadik napja tomboló erdőtűzzel a bortermelő Bordeaux közelében. A hétvégéig nem várható a hőség enyhülése.

Több mint ezer tűzoltó repülőgépek támogatásával próbálta megfékezni a délnyugati Gironde régióban pusztító tüzet, ami miatt több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, és 6800 hektárnyi erdő égett fel.

„Ez egy ogre, egy szörnyeteg” – mondta Gregory Allione, a francia tűzoltók (FNSPF) munkatársa az RTL rádiónak.

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy az európai országok Franciaország segítségére siettek. Két görög és két svéd tankerrepülőgép érkezett, továbbá 64 tűzoltó Németországból, 146 Lengyelországból és továbbiak Ausztriából és Romániából – tette hozzá a hivatala.

Nyáron Európa-szerte erdőtüzek pusztítottak, miközben egymást követték a hőhullámok, amelyek rekordhőmérsékletet hoztak, és ismét a klímaváltozás iparra és megélhetésre gyakorolt hatásaira irányították a figyelmet.

Éjszaka a sötét égbolt narancssárgán izzott Gironde tartományban a lángoló erdők felett, és a lakosok újabb éjszakát aggódhattak végig, ahogy a tűz terjedt előre.

A tűzoltók elmondták, hogy sikerült megmenteniük Belin-Béliet falut, amely szellemfaluvá változott, miután a rendőrség a lángok közeledtével evakuálta a települést.

A közeli Hostensben Allisson Fayol és édesapja az otthonában maradt, becsomagolva arra az esetre, ha gyorsan kellene indulnia.

„Még mindig sok a füst, de egyelőre nem errefelé jön” – mondta Fayol, miután látta, hogy sok szomszédja az éjszaka elhagyta az otthonát.

Elisabeth Borne miniszterelnök is a térségbe utazott.

Hőhullámok, áradások, olvadó gleccserek

A hőhullámok, árvizek és a gleccserek olvadása világszerte fokozta az aggodalmakat az éghajlatváltozással és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá és intenzívebbé válásával kapcsolatban.

Az Európai Űrügynökség vezetője, Josef Aschbacher szerint az egymást követő hőhullámok, a folyók apadása és az űrből is mérhető emelkedő szárazföldi hőmérséklet nem hagy kétséget afelől, hogy az éghajlatváltozás a mezőgazdaságot és más iparágakat is sújtja.

„Elég rossz a helyzet. Olyan szélsőségeket láttunk, amelyeket korábban nem” – mondta Aschbacher a Reutersnek.

Az ESA Copernicus Sentinel–3 műholdja az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában több mint 45 Celsius-fokos, Franciaországban ötven Celsius-fokos, Spanyolországban pedig hatvan Celsius-fokos szélsőséges szárazföldi hőmérsékletet mért.

Franciaországban idén eddig több mint 57.200 hektáron égett a tűz, ami csaknem hatszorosa a 2006–2021 közötti egész éves átlagnak – derül ki az Európai Erdőtűz-információs Rendszer adataiból.

A francia hatóságok szerint Gironde régióban a hőmérséklet csütörtökön eléri a 40 Celsius-fokot, és szombatig magas marad.

A tűzoltók az időjárási jelenségek robbanásveszélyes koktéljára figyelmeztettek, mert a szél és a szárazság kedvez az erdőtűz gyors terjedésének.

Gironde-ot júliusban nagy erdőtüzek sújtották, amelyek több mint húszezer hektárnyi erdőt pusztítottak el, és csaknem negyvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Jean-Louis Dartiailh, Hostens polgármestere katasztrófának nevezte az elmúlt heteket.

„A környék teljesen elcsúfult. Összetört a szívünk, kimerültünk. Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – mondta a Radio Classique-nak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG