Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fudan Egyetem, pedofiltörvény, költségvetés – szavazásdömping a parlamentben


Egy résztvevő a budapesti parlament épülete előtt 2021. június 14-én azon a tüntetésen, amelyen ezrek tiltakoztak a pedofiltörvényhez benyújtott, az LMBTQI közösség tagjait sújtó javaslatok ellen.
Egy résztvevő a budapesti parlament épülete előtt 2021. június 14-én azon a tüntetésen, amelyen ezrek tiltakoztak a pedofiltörvényhez benyújtott, az LMBTQI közösség tagjait sújtó javaslatok ellen.

A jövő évi költségvetés mellett két olyan törvényről is szavaznak a tavaszi parlamenti ülésszak utolsó napján az Országgyűlésben, amely miatt az elmúlt napokban ezrek tüntettek Budapesten – legutóbb éppen a szavazás előtt egy nappal.

Feszített program vár a képviselőkre a parlament nyári szünet előtti utolsó ülésnapján. Szavazniuk kell a képviselőknek egyebek között:

  • a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról, a Budapest Diákváros megvalósításáról.

Egy nappal a szavazás előtt ismertette Karácsony Gergely főpolgármester és a kínai egyetemi kampusz tervezett helyszínéül kiszemelt kerület, Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina annak a konzultációnak az eredményét, amelyen a budapestiek mondhatták el véleményüket arról, akarnak-e hitelből kínai egyetemi kampuszt Budapesten. Több mint 30 ezren vettek részt a "négynemes" konzultáción, a válaszolók 99 százaléka azt mondta, hogy nem akarja Budapesten a Fudant.

A konzultáció előtt néhány nappal több ezren tüntettek a kampusz terve ellen a budapesti Kossuth téren. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a veszélyhelyzet után népszavazást kezdeményez a szerinte országos jelentőségű ügyben.

Baranyi Krisztina úgy véli, ha a parlament kedden megszavazza a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatást, akkor gyakorlatilag nem lehet megakadályozni a Fudan budapesti kampuszának megvalósítását.

  • szavaznak a képviselők a civilek és a jogvédők szerint a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvénymódosításról is.

A pedofiltörvényhez benyújtott módosító javaslatok ellen ezrek tüntettek hétfő késő délután a Kossuth téren. Ahogyan arról a Szabad Európa több cikkben is beszámolt, május végén nyújtotta be a parlamentnek a Fidesz a Kocsis Máté által jegyzett törvényjavaslatot, amely alapvetően a pedofil bűncselekmények elkövetői elleni súlyosabb fellépést teszi lehetővé és amellyel az ellenzéki pártok is egyetértettek.

Néhány nappal ezelőtt azonban egy olyan javaslatcsomaggal egészítette ki a Fidesz a törvénymódosítást, amely nem csak az ellenzéki pártoknál, de a civil- és a jogvédő szervezeteknél is kiverte a biztosítékot.

Ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatcsomagot, akkor tilos lesz például elérhetővé tenni a 18 éven aluliak számára olyan tartalmat, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Betiltják az iskolai LMBTQI-témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat is, ha a képviselők elfogadják a módosítást.

A tiltakozó szervezetek, jogvédők szerint olyan „orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényről” van szó, amellyel a Fidesz veszélyezteti az LMBTQI fiatalok lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz, beleértve a szexuális edukációt és a családi életre nevelést is.

A bírálók szerint a pedofíliát a homoszexualitással összemosó javaslatcsomag ellen ismét ezrek tüntettek a szavazás előtti nap délutánján az Országház előtt.

Az Országgyűlés több mint húsz előterjesztésről szavaz kedden, így egyebek mellett

  • véglegesíti a 2022-es költségvetést,
  • szavaznak az egyes állami vagy önkormányzati bérlakások megvásárolhatóságáról szóló kormánypárti előterjesztésről
  • titkos szavazással dönthet az Alkotmánybíróság új tagjának megválasztásáról,
  • mintegy 10 millió forinttal csökkentheti a Jobbik elnökének tiszteletdíját, amiért Jakab Péter egy napirend előtti felszólalásában megsértette a házszabályi rendelkezéseket.
XS
SM
MD
LG