Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely népszavazási kérdései közül átengedték a Fudanról szólót


Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fudan-ellenes cikket, 2021. június 5-én.
Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fudan-ellenes cikket, 2021. június 5-én.

A Nemzeti Választási Bizottság engedélyezte, hogy lehet népszavazás a kínai Fudan-egyetem Budapestre tervezett állami projektjéről. Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte a népszavazást, három más népszavazási kérdését viszont nem engedte át a bizottság.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"

Négy másik mellett ezt a kérdést adta le Karácsony Gergely magánszemélyként július 21-én, népszavazási kérdésként. Ezt a kérdést augusztus 30-i ülésén átengedte a Nemzet Választási Bizottság (NVB). Ezután ha kétszázezren aláírják, hogy népszavazást akarnak erről a kérdésről, akkor muszáj lesz népszavazást tartani róla. A Fudan-ügyről alább olvashat bővebben.

Karácsony öt kérdéséből egy másikat is engedélyezett az NVB, ami arról szólt, hogy tovább kaphassanak-e álláskeresési járadékot a munkát keresők. Ez pontosan az alább megfogalmazásban lett engedélyezve:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?"

Jelenleg csak legfeljebb 90 napig kaphat egy magyar álláskereső álláskeresési járadékot, attól is függetlenül, hogy korábban hány évig fizette a társadalombiztosítást.

A főpolgármester szerint szeptember 15-én indulhat az aláírásgyűjtés.

Karácsony három másik kérdését azonban elkaszálta az NVB.

  • 9-4 arányban elutasították, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez.
  • 8-5 arányban dobták vissza az autópályák koncesszióba adásáról szóló kérdést,
  • és szintén 8-5 arányban utasították el, hogy minden 60 feletti jogosult legyen-e ingyenes koronavírus elleni antitest-tesztre.

Budapest főpolgármestere azt ígérte, hogy ezekről sem mondanak le, szerintük jogszerű lenne az utóbbi három kérdésről is népszavazást tartani, és a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

Karácsony Gergely ugyanazon nap adta le a népszavazási kérdéseit, mint a kormány a "gyermekvédelminek" hívott témáiban.

Az utóbbi kérdéseket viszont két héten belül elbírálta a bizottság, Karácsony Gergely kérdései csak egy hónappal később kerülhettek sorra, mivel ő magánemberként adta be őket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG