Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem biztos, hogy sokáig velünk lesz Gattyánék NER-közeli jegyeket mutató politikai vállalkozása


Gattyán György kampányol 2022. március 16-án
Gattyán György kampányol 2022. március 16-án

Az új Gattyán-párt indulását az egyértelmű üzenet, a támogatók hiánya és fideszes szereplők sűrű felbukkanása kísérte, így a Gattyán György által várt kétharmad helyett egyelőre egy százalék jött össze nekik. A párt jövője bizonytalannak tűnik: hivatalosan folytatnák, csak nem biztos, hogy még két évig, mert az hosszú idő.

A 2022-es választások talán legkülönösebb szereplője a szexiparból meggazdagodó Gattyán György feltűnése volt, aki sebtiben összerángatott, erősen Fidesz-közelinek tűnő politikai vállalkozásával, a Megoldás Mozgalommal (MeMo) próbálta elsöpörni az ellenzéket és elvileg a kormánypártot is.

Jelentős reklámkampány után viszont megcélzott kétharmad helyett egyszázaléknyi szavazatot húztak be, ezért négy évig támogatni fogják őket az adófizetők, és a kampánytámogatást sem kell visszafizetniük. A sok jellemzőjében kamupártokra hasonlító formáció fő állítása a kampány hajrájára már csak arra redukálódott, hogy ők igenis egy valódi párt tényleges céllal.

Az üzenetüket három fő tényező hátráltatta:

  • Nem volt igazi programjuk, csak felületes felvetéseik, leginkább marginális témákban.
  • Nem volt érdemi bázisuk, szinte lasszóval, országos castinggal próbáltak saját jelölteket vadászni az utolsó pillanatokban.
  • A párt körül viszont tolongtak a Fidesz-közeli emberek, tanácsadók.

Az elért egy százalék után nem egyértelmű, hogy teljesült-e a céljuk, lesz-e ténylegesen bármi folytatása a szervezetnek a választások után.

Jelentős reklámkampánnyal robbant volna be, de mi volt az üzenet?

Gattyán György tavaly ősszel jelentős marketinghadjárattal indította be politikai vállalkozását, több várost elleptek a MeMo-plakátok.

Gattyán György nem érzi magát pornócézárnak, ő art nude vállalkozó

Gattyán György szexipari vállalkozásával vált az ország egyik leggazdagabb emberévé. Bár sokan úgy tartják, hogy az pornónak számít, ha nők azért kapnak pénzt, hogy levetkőzzenek és bizonyos dolgokat magukba tegyenek vagy kiengedjenek, miközben ezt sokan nézik, Gattyán szerint ez nem az, hanem art nude, ahol a beszélgetés a lényeg, a pucér partnerhölgyek pedig valójában „kommunikátorok”. Mellette viszont eddig úgy tűnt, mintha Gattyán szinte minden más iparágban sorozatosan súlyos bukásokat hozott volna össze a szexipari profitból.

2013 környékén egyre komolyabban kezdte el zaklatni a NAV, jókora összegeket zárolva cégcsoportjánál, ezért a csoport tevékenysége jelentős részét hirtelen Luxembourgba költöztette. Gattyán viszont mostanában magabiztosan nyilatkozott az évek óta húzódó NAV-os ügyeikről, „ki fognak jönni”, „kipörgetik” ezeket szerinte, egy részük pedig el is évült már.


De a súlyos és néha erkölcstelennek is tűnő reklámköltéseik mellett is erősen kamupártos jeleket mutatott a szervezet. Egyrészt maga az üzenet és a forma nem passzolt össze: Gattyán szerint

kiemelt céljuk a digitalizáció volt, csakhogy a digitalizáció nem társadalmi cél, hanem eszköz.

Olyan, mintha azt mondanánk, hogy a fő cél az akkumulátor vagy az internet.

Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek hasznos eszköz-e, amikor az ország nem elhanyagolható hányada nem tud magabiztosan olvasni vagy életében nem küldött még önállóan e-mailt. Azaz a meglévő digitális megoldások is beláthatatlanul távol vannak még tőlük.

Az aranylabdás Ronaldinho ajánlja Gattyánék pártját a választók figyelmébe

Kudron-Tonigold Nándor Antóniusz, a MeMo kalocsai jelöltje korábban más formációknál is szerencsét próbált, volt az SZDSZ, a Jobbik és a Momentum támogatásával induló jelölt, Kiskőrösön korábban be is jutott az önkormányzatba szlovén kisebbségi jelöltként
Kudron-Tonigold Nándor Antóniusz, a MeMo kalocsai jelöltje korábban más formációknál is szerencsét próbált, volt az SZDSZ, a Jobbik és a Momentum támogatásával induló jelölt, Kiskőrösön korábban be is jutott az önkormányzatba szlovén kisebbségi jelöltként

Emellett Gattyánéknak „nem a pártépítés volt a cél”, hanem hogy „gyakorlatias, célravezető” megoldásokat kínáljanak. Gattyánnak „nem párt kell”, „a pártszervezés nem érdekli”. Ezért elkezdtek csinálni egy pártot, hogy elinduljanak a választásokon.

Ez több szempontból is ellentmondásosnak tűnt, hiszen kiváló gyakorlatias megoldásokat tud kínálni állami problémákra mondjuk a Microsoft, a General Electric vagy a Zoom is, és nem is kellett pártot csinálniuk hozzá. Miközben a kamupártokat kiszűrő ellenzéki előválasztásban nem kívánták felmérni az igényt erre a kétharmadra pályázó pártra. Ráadásul egy politikai párt kifejezetten rossz szervezeti megoldás az innovatív, gyakorlatias digitális megoldások kitalálására, pontosan azért, mert a politika elsősorban nem ebből áll, hanem többek közt értékválasztásokból. Utóbbiakban a cégek jellemzően borzalmasak, és senki nem elégedett, ha rájuk bízzák, lásd például a Facebook moderálási gondjait.

Emellett az alulról szerveződő pártok először jellemzően helyi problémákkal foglalkoznak meggyőzően, nem rögtön az egész országot kívánják kétharmaddal irányítani. Ezt a lépést a MeMónál nagyvonalúan kihagyták, és a programra sem fecsérelhettek túl sok álmatlan éjszakát.

Az egészségügyről például olyan, kocsmai szintű gondolatokig jutottak elérhető anyagaik alapján, hogy:

  • Majd megkérdezzük az embereket, hogy kell megoldani, ők értenek hozzá igazán. De lesz politikai akarat is majd.
  • Legyen önálló minisztériuma, azon múlik sok minden.
  • Más szemlélet kell majd.
  • Miért nem oldotta meg a Fidesz?

Gattyán segít körbeírni az egészségügy problémakörét

De lehetne még sorolni az olyan mélységű állításokat, hogy a szabadban is kellenének majd tanórák, meg zebra az iskolák környékére. Vagy minden 14 évesnek adjon majd az állam egy laptopot, a pedagógusok pedig azonnal kapjanak tíz százalék béremelést. Mellesleg pont annyit kapnak idén, és az ilyen típusú ad hoc béremelési módszer ellen is sztrájkolnak.

A MeMo ötletbörzéjében kiemelendő volt még, hogy egyetlenegy megnevezett magánszereplőtől vettek volna el állami támogatást, az egyházaktól.

Nem tudni, hogy milyen kampánymegfontolásból emelné ki egyedül ezt az egy érzékeny csoportot egy párt, de ezzel az érdeklődő konzervatívabb szavazókat jól célzottan eltávolíthatták maguktól. Miközben arra már nem vette a fáradságot a párt, hogy ha ez ennyire hangsúlyos, akkor részletezzék, hogy milyen támogatásból mennyit vennének el, és mely egyházaktól.

Egy futár megkérdezi Gattyánt, hogy bevezetné-e az eurót. Gattyán szigorúan nem válaszol, nem tesz állításokat, míg a futár egy banán elfogyasztása közben is több megindokolt policyjavaslatot és értékválasztást közöl összefüggő, világos mondatokban

A választások után próbaképp megkérdeztük egy igazán fajsúlyos problémáról a pártot. Azt kérdeztük, hogy szerintük az ukrajnai háború kapcsán tökéletes-e a Fidesz külpolitikája, vagy szükség lenne-e kisebb módosításokra, esetleg alapvetően más irányba kellene mennie a kormánynak.

Erre viszont nem akartak válaszolni. Pontosabban annyit reagáltak a kérdésre, hogy

„A Megoldás Mozgalom a háború kitörésének napján kiadott egy közleményt, amelyben elítélte a fegyveres erőszakot, és kiemelte, hogy a béke, az emberek biztonsága mindenekfelett áll.”

Felülről szervezett alulról szerveződés

Erős ellentmondás volt még, hogy a Szabad Európának küldött válaszuk alapján a MeMo egy „alulról szerveződő civil kezdeményezés”. A legtöbben viszont talán inkább felülről jövő kezdeményezésnek tartják az olyan pártokat, ahol egy gazdag ember kitalálja, hogy neki kell egy általa vezetett párt, aztán az emberei vadásznak hozzá jelölteket, tagokat, pénzért vesznek „önkénteseket”.

Márpedig itt inkább az utóbbit láthattuk. Országos castinggal keresték a jelölteket, 106 névvel és arccal induló, legálisan indítható magyar képviselőt ugyanis még egy milliárdosnak sem egyszerű találnia. Valódi önkénteseket pedig szinte kizárt.

Mielőtt ellepték Budapestet a MeMo maszkos-pulcsis önkéntesei, maszkos-pulcsis hostokat és hostesseket kerestek óránként kétezer forintért Facebookon
Mielőtt ellepték Budapestet a MeMo maszkos-pulcsis önkéntesei, maszkos-pulcsis hostokat és hostesseket kerestek óránként kétezer forintért Facebookon

Ennek megfelelően látványosan szedett-vedett csapatot sikerült összerakni. Több újság gyűjtése alapján munkanélküliek, biztosítási és más MLM-ügynökök, sportbarátok, gyakorlott kamupártosok és hirtelen a Gattyán-párt felé forduló influenszerek tették ki a csapat nagy részét a Gattyán-vállalkozásokhoz kötődő emberek mellett. A 444 beépülős riportja alapján viszont nem mindenki jöhetett, a mentális betegeket, az érdeklődő újságírókat és a kirívóan gyenge jelentkezőket azért igyekeztek elküldeni.

Eredményeik alapján az látszik, hogy ez főleg a falvakban hozott kiugró értékeket, a fiatal Hauser Gergő biztosítási, ingatlan- és általános pénzügyi tanácsadó például csaknem 14 százalékot hozott Kaposhomokon. Ez egyébként ott 27 szavazatot jelentett.

Több helyen jól szerepeltek az önkormányzati dolgozók rokonai is, de a legtöbb szavazatot egy korábban nemzetközi hírű focista, Détári Lajos László hozta, aki Kőbánya környékén több mint ezer szavazatot húzott be. Kivételes helyzetkihasználását beárnyékolta ugyanakkor, hogy a Kétfarkú Kutya Párt szerint ajánlásai összegyűjtéséhez aláírásokat akart velük csereberélni. Leírásuk szerint elküldték.

A nem túl erős jelöltlista egyik objektívebb jele az volt, hogy számos jelöltjüket dobta vissza az NVB érvénytelen vagy hamis aláírások miatt. Mátészalkai képviselőjelöltjük, Roland Alex lehet, hogy rekordot döntött azzal, hogy 576 leadott aláírásából csak 148 bizonyult érvényesnek.

A Fidesz nyomai mindenhol

A korábban említett körülményeken túl is feltűnő volt, hogy mintha teljesen a NER-be építve futott volna az új párt, bár Gattyán György ezt rendre hevesen tagadta. Bár nem világos, hogy erre mi szükség volt, ha tényleg főleg a digitalizáció és a jó megoldások a cél. Mellesleg Rogán Antal például az egyik legsikeresebb magyar digitális feltaláló.

Gattyánék a Fidesz korábbi plakáthelyein tudtak valahogy feltűnni

A legfeltűnőbb az volt, hogy tetszőleges, a Fidesz valódi riválisának számító jelöltre azonnal kígyót-békát kiált a köztévé és a fideszes médiabirodalom, gyakran még a rokonaikra is változatos szörnyűségeket találnak ki, mint mondjuk Márki-Zay Péter feleségére. Gémesi Györgyhöz többször is betörtek pártalapítása után, másoknak ismeretlenek Pegasusszal törték fel a telefonját, hogy lehallgathassák.

Gattyánékról viszont pozitív híreket, előnyös fotókat kezdett el terjeszteni kivétel nélkül az összes hasonló médiakiadvány. A párt emellett csurig volt egykori vagy aktuálisan Fidesz-közeli szereplőkkel, jelöltjeik egy részére úgy kellett rászólni, hogy addig ne reklámozzák a Fideszt, amíg hivatalosan egy másik pártnak dolgoznak.

Gattyán György emellett üzletileg is egyre szorosabban összefonódott fontosabb NER-es szereplőkkel, a választások előtt kilencszázmillió forintos hozzájáruláshoz jutott egy NER-közeli tőkealaptól. Gattyánék mozgalmánaktanácsadója az Index.hu kormányközeli átvételénél kulcsszerepet játszó, a Fidesszel bevallottan együttműködő Erdélyi „Superman” Zsolt lett.

A magyar állammal történő hirtelen megjavult viszonyt az is jelezheti, hogy Gattyán már jó eséllyel a magyar tőzsdére vezetné be az egyik fő cégét. Az új párt vezetője azonban letagadott minden összefonódást a Fidesszel, szerinte "zéró kapcsolatuk van a NER-rel".

Mégsem olyan hosszú távú tervek

A párt korábban hosszú távúnak minősítette a terveiket, nem csak erre a választásra dobták össze a szervezetet. A választások után megkérdeztük, hogy akkor indulnak-e a két év múlva esedékes önkormányzati választáson is. Azt válaszolták, hogy azt már nem tudják, mert a két év valójában már hosszú idő.

„ Két év még hosszú idő, nem szaladnánk előre a válasszal, de az biztos, hogy a Megoldás Mozgalom hosszú távon tervez alternatívát kínálni a magyaroknak” – írták.

Valóban teljesen újszerű szemlélet egy párttól. A politikában viszont garantáltan vannak jó és rossz döntések, feltéve hogy vannak a szervezetnek/választóknak céljaik.
Valóban teljesen újszerű szemlélet egy párttól. A politikában viszont garantáltan vannak jó és rossz döntések, feltéve hogy vannak a szervezetnek/választóknak céljaik.

Mivel újra a Fidesz került teljhatalom-közeli pozícióba, ők tudnák egyedül végrehajtani a MeMo gyakorlatias és digitális ötleteit az állam részéről, leginkább a belügy és az Emmi lehet érintett. Megkérdeztük a pártot, hogy meg fogják-e keresni őket a tényleges javaslataikkal. Gattyánék azt válaszolták, hogy nem, de továbbra is várni fogják, hogy őket keressék meg az érdeklődők.

Megkérdeztük azt is, hogy várnak-e még tagokat a szervezetbe, vagy ez a szakasz lezárult. Erre nem válaszoltak érdemben. De egy másik kérdésre elárulták, hogy az applikációjuknak „jelenleg mintegy százezer aktív felhasználója van”, és tovább fogják fejleszteni, mert a közösségépítés kitartóan céljuk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG