Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gazprom: A Siemensre kell várni az Északi Áramlat 1 vezeték újraindításához


Vlagyimir Putyin orosz elnök a gázfegyverrel – Szergej Elkin karikatúrája
Vlagyimir Putyin orosz elnök a gázfegyverrel – Szergej Elkin karikatúrája

Addig nem áll helyre a földgázszállítás az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 vezetéken, amíg a Siemens Energy nem fejezi be egy hibás berendezés javítását – jelentette ki a Gazprom helyettes vezetője.

Vitalij Markelov egy keddi vlagyivosztoki rendezvényen leszögezte, hogy a gázszállítás újraindításához „előbb meg kell javítaniuk a berendezést”.

A Siemens Energy ezzel szemben arról számolt be, hogy nem bízták meg semmilyen javítási munkával, a Gazprom által jelzett hiba pedig könnyedén helyrehozható, nem lenne szükséges hozzá a szállítások felfüggesztésére.

A Balti-tenger alatt húzódó, 55 milliárd köbméteres éves kapacitású csővezeték a legnagyobb, amely összeköti Oroszországot Európával. Korábban Oroszország európai gázszállításainak mintegy harmada ezen keresztül érkezett, azonban hónapok óta már csak kapacitása húsz százalékával működött, előző héten pedig karbantartásra hivatkozva teljesen lezárták.

A Nyugat szerint pusztán kifogásokról van szó, nem valós műszaki problémákról, ugyanis Moszkva fegyverként használja fel az energiát.

A háború ellenére az ukrajnai tranzitútvonal továbbra is jelentősnek számít, habár jelentősen csökkent az itt szállított orosz földgáz mennyisége. A legfrissebb jelentések szerint kedden is zavartalan volt a szállítás a megtámadott országon keresztül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetett, hogy Oroszország „döntő energiacsapást” készít elő a téli hónapokra, Olaf Scholz német kancellár pedig kijelentette, hogy az ország „többé nem megbízható energetikai partner”.

A világ hét legfejlettebb ipari gazdaságát tömörítő országcsoport (G7) olajársapkát vezetne be az orosz exportra. Moszkva erre reagálva leszögezte, hogy leállítja a szállítást azoknak az országoknak, amelyek csatlakoznak ehhez.

Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter a vlagyivosztoki találkozón elmondta, hogy ebben az esetben országa fokozni fogja az energiaszállítást Ázsiába.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG