Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem jön gáz az unióba az Északi Áramlat 1 vezetéken, Moszkva szerint szükséges a felújítás


Az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezeték átadóállomása Lubmin ipari területen, Németországban 2022. augusztus 30-án
Az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezeték átadóállomása Lubmin ipari területen, Németországban 2022. augusztus 30-án

Oroszország szerdán leállította az Európába irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, miközben egyre erősödnek a félelmek az ellátás visszaesésétől Moszkva nyomásgyakorlása miatt.

A Balti-tengeren keresztül Németországba tartó Északi Áramlat 1 gázvezetéken a német belépési pontok adatai szerint a szállítás nullára csökkent egy három napig tartó karbantartás miatt.

A Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat közölte, hogy egy kompresszoron végeznek szükséges munkálatokat.

Klaus Müller, a Német Szövetségi Hálózat Ügynökség vezetője azonban műszakilag érthetetlen döntésnek nevezte a történteket, és arra figyelmeztetett, hogy ez valószínűleg csak ürügy Moszkva részéről, hogy fenyegetésként használja az energiaellátást.

A tapasztalat azt mutatja, hogy Moszkva minden egyes úgynevezett karbantartásról politikai döntést hoz – mondta, hozzátéve, hogy csak szeptember elején lehet megtudni, hogy Oroszország ismét ezt teszi-e.

Robert Habeck német gazdasági miniszter, aki 2024 közepétől tervezi kiváltani az orosz gázimportot, a hónap elején azt mondta, hogy az Északi Áramlat 1 teljes mértékben működőképes, és nem léteznek azok a technikai problémák, amelyekről Moszkva beszél.

Európa legnagyobb gazdasága a vártnál gyorsabban képes feltölteni gáztárolóit, de még mindig nincs elegendő mennyiség ahhoz, hogy az ország átvészelje a telet – mondta.

Az Északi Áramlaton keresztül érkező csökkentett mennyiség nehezíti az európai erőfeszítéseket, hogy elegendő gázt tároljanak a téli hónapokra, közben a kormányok attól tartanak, hogy Oroszország teljesen leállítja a szállítást.

„Egyfajta csoda, hogy Németországban ennek ellenére tovább emelkedett a tárolók töltöttségi szintje” – írták a Commerzbank elemzői, megjegyezve, hogy az országnak sikerült máshol, magasabb áron vásárolnia.

Eközben egyes európaiak önkéntesen csökkentik energiafogyasztásukat, például korlátozzák az elektromos készülékek használatát, vagy a munkahelyükön zuhanyoznak, hogy pénzt takarítsanak meg, közben a vállalatok felkészülnek egy esetleges megszorításra.

A 83,65 százalékosra feltöltött tárolókkal Németország már közel jár az október 1-jére kitűzött 85 százalékos célhoz, de figyelmeztetett, hogy a 95 százalékos szint elérése november 1-jére nehézségekbe ütközik, hacsak a vállalatok és a háztartások nem csökkentik drasztikusan a fogyasztást.

Az Európai Unió egészében a tárolók átlagos szintje 80,17 százalékos, ami már most meghaladja az október 1-jére kitűzött nyolcvanszázalékos célt a fűtési szezon kezdetére.

Az Északi Áramlat 1 mostani leállása felerősítette azokat a félelmeket, hogy Oroszország azért csökkenti a szállítást, hogy nyomást gyakoroljon a nyugati országokra, és megtörje egységüket a szankciók ügyében, ezt azonban Moszkva tagadja.

Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter kedden azzal vádolta Oroszországot, hogy háborús fegyverként használja a gázt.

Ezt azután mondta, hogy a Gazprom közölte, hogy felfüggeszti az Engie francia gáz- és áramszolgáltató csoportnak történő gázszállításokat az elmaradt kifizetések miatt.

„Ahogy előre megmondtuk, Oroszország háborús fegyverként használja a gázszállítást, és az Engie szerződéses lépéseit ürügyként használja fel a francia szállítás további csökkentésére” – mondta Agnès Pannier-Runacher.

„Franciaország tavasz óta készült erre a forgatókönyvre” – közölte a francia miniszter, hozzátéve, hogy az országa tizennyolcról kilenc százalékra csökkentette az orosz gáz felhasználását az ukrajnai invázió kezdete óta.

Az Oroszország által okozott fennakadások és a szállítás csökkentése miatt a gázárak jelentősen megemelkedtek, és az európai kormányok arra kényszerültek, hogy a tél előtt alternatív beszerzési lehetőségek után kutassanak.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG