Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még két embert szűrtek ki a gyermekotthonok vezetői közül


Rétvári Bence államtitkár beszédet mond a belügyi dolgozók gyermekei előtt a Belügyminisztériumban 2022. december 20-án (képünk illusztráció)
Rétvári Bence államtitkár beszédet mond a belügyi dolgozók gyermekei előtt a Belügyminisztériumban 2022. december 20-án (képünk illusztráció)

A K. Endre kegyelmi ügyét követő közfelháborodás után bizonyos, pontosan nem részletezett vizsgálatokat ígért az állam egyes, a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknél. Ezért 273 kijelölt gyermekvédelmi vezető közül majdnem az összeset megvizsgálták. Közülük kettőt találtak személyiségzavarai miatt alkalmatlannak.

Miután a magyar állam kegyelmet adott a pedofilügyben elítélt, de jó kormányközeli kapcsolatokkal bíró K. Endrének, az esetet jelenetős közfelháborodás követte. A bicskei gyermekotthon volt igazgatójának pedofilbotrányával és az őt fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyével több cikkben is foglalkozott a Szabad Európa, ezeket erre és erre a linkre kattintva találja.

Ehhez kapcsolódóan: A bicskei pedofilügy egyik elítéltje felfüggesztett börtönbüntetésének próbaideje alatt a Miniszterelnökség által támogatott táborban foglalkozott gyerekekkel

A köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter lemondott, de ettől még továbbra is a társadalom perifériáján, túlterhelve, alulfinanszírozva, jelentős munkaerőhiánnyal küzdve, a külvilágtól javarészt elzárva működtek a gyermekotthonok Magyarországon.

A botrány után a kormány vizsgálatot ígért, belengetve a gyermekvédelmi rendszer egyes szereplőinek ellenőrzését. El is fogadtak több jogszabály-módosítást, amelyek segítségével az állam ellenőrizni kívánja az állami gyermekvédelemben dolgozókat adatlapokkal és rendőri módszerekkel.

Rögtön a kegyelmi botrány után, még tavasszal kijött egy kormányrendelet, amely az állami gyermekotthonok vezetőit kötelezte pszichológiai alkalmassági vizsgálatra. Az állami részt azért kell kiemelni, mert a vizsgálat nem vonatkozott az egyházi fenntartású intézmények vezetőire.

Csak azokra a közalkalmazottakra érvényes a március 1-jétől hatályos rendelet az alkalmassági vizsgálatról, akik az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményben dolgoznak, tehát az egyháziakra nem. Később a 444 megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, hogy minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogják írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot, de a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek esetében ehhez törvénymódosítás kell.

A gyermekotthonok 17 százaléka egyházi fenntartású Magyarországon, emellett a nevelőszülői hálózatnál az egyházi vagy egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs, noha a kormányrendelet szerint a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjének is pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie.

Problémás az is, hogy számos klinikai pszichológus és gyermekvédelmi szakember szerint nem lehet kérdőíves átvilágítással kiszűrni a pedofíliát.

Ehhez kapcsolódóan: Tűzcsiholó Egyesület: „Nem attól kell tartani, hogy a gyerekvédelem összeomlik, mert már összeomlott”

Mindenesetre a kijelölt gyermekvédelmi vezetőknél lezajlott a vizsgálat. Fülöp Attila belügyi államtitkár a Facebookon jelezte szombaton, hogy 273 gyermekvédelmi vezetőt jelölt ki az állam ellenőrzésre, és majdnem mindegyiket sikerült is ellenőrizniük, összesen 268 főt.

Senkinél nem találtak „pedofíliára való hajlamot”, két főt viszont személyiségzavarai miatt alkalmatlannak ítéltek a munkakörükre. Róluk sem lehet tudni, hogy elbocsátották-e őket, Fülöp csak annyit közölt: „A szükséges munkáltatói lépések itt megtörténnek.”

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG