Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb adóemelés érkezett éjjel, bejött egy újabb különadó


Varga Mihály pénzügyminiszter az Óbudai Egyetem tanévnyitóján a Várkert Bazárban 2022. szeptember 5-én
Varga Mihály pénzügyminiszter az Óbudai Egyetem tanévnyitóján a Várkert Bazárban 2022. szeptember 5-én

A hazai gyógyszergyártók kaptak egy újabb, visszamenőleges hatályú különadót, pontosabban mégis marad az eddigi különadójuk – amit a kormány ígérete szerint idén már nem kellett volna fizetniük –, plusz bejött mellé egy extraprofitadó nevű új különadó, visszamenőleges hatállyal. Az érdemi adóváltozásról nem történt bejelentés vagy indoklás, csak éjjel megjelent a Magyar Közlönyben. A különadókat a cégek részben vagy egészben jellemzően áthárítják a fogyasztókra. A minisztérium később jelezte, hogy ez globális minimumadó miatt jött létre, a gyártókkal egyeztetve, és szerintük senki nem fog többet fizetni, mint az eddigi különadókkal.

Az előző éjjel megjelent Magyar Közlönyben vette észre a portfolio.hu, hogy váratlanul megszületett egy új különadó, a hazai gyógyszergyártókra visszamenőlegesen kivetett extraprofitadó nevű elvonás.

Mindez egy nappal azután történt, hogy Varga Mihály közvetetten elismerte, hogy a 2024-es hiánycélt sem fogja tudni betartani a kormány.

Visszatérve a gyógyszergyártói különadókra: gyógyszergyártói különadó eddig is volt, 2022 karácsonya előtt egy nappal hozták be, és az érintett cégek elvileg csak két évig, 2024-ig fizették volna. A különadókat viszont mégis megtartotta a kormány, ezt is.

Emellé jött be előző éjjel, 2024. január 1-jétől számolva egy újabb különadó „gyógyszergyártói extraprofitadó” néven.

Frissítés: A minisztérium szerint nem lesz újabb teher
Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium közölte, hogy az új adóval szerintük a gyártók terhei sem emelkednek majd és a kormány is ugyanannyi pénzhez jut, mint a megelőző különadós időszak szerinti számítással. Leírásuk szerint a gyártókkal egyeztetve jött ez az új megoldás, adótechnikai okokból, hogy ez a különadó beszámítható legyen a globális minimumadóba.

Az új különadó majdnem pontosan ugyanaz, mint a meglévő, csak magasabb adókulcsokkal kell fizetni. Az adóalap a nettó árbevétel, illetve vannak bizonyos levonható elemek is, de alapjáraton:

  • az ötvenmilliárd forint alatti árbevételrészletre ez is 0,5 százalékos kulcsú adó lesz;
  • az ötvenmilliárd és 150 milliárd közötti bevételrész után négyszázalékos lesz az adó;
  • a 150 milliárd feletti árbevétel után pedig hét százalék.

Emellett azoknak a cégeknek visszamenőlegesen is meg kell fizetniük az új extraprofitadót, amelyeknek még nem zárult le a 2023-as adóévük. Ráadásul a fentiekhez képest dupla adókulcsokkal, illetve nekik magasabb kulcsokkal kell befizetniük a sima, eddigi különadót is 2023-ra.

A különadókat a vállalatok jellemzően részben vagy nemritkán teljes egészében a fogyasztókra hárítják. A kormányzati különadók egy részénél a kormány nyíltan el is várta, hogy a cégek minél inkább hárítsák át a magyar fogyasztókra. Más különadóknál viszont úgy érezte, hogy ellenzi az adó nyílt áthárítását, és talán meg is tudja tiltani.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG