Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hadházy Ákos: A hatóság meg sem próbálta kideríteni, ki a felelős a Farkas Flórián programjában elköltött 1,6 milliárdért


Farkas Flórián, a Fidesz képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. március 16-án
Farkas Flórián, a Fidesz képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. március 16-án

A NAV megszüntette a nyomozást az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programja ügyében. A szervezet vezetője ebben az időben Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő volt. Hadházy Ákos ellenzéki politikus szerint elszabotálták a nyomozást, hét év alatt nem hallgatták ki a volt fideszes képviselőt, a fő döntéseket meghozó ORÖ akkori vezetőjét. Kérdeztük az ügyben a NAV-ot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága által kiadott határozatban azt írták: „A rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.”

Hadházy Ákos szerint a mostani nyomozást lezáró határozatból is látszik, hogy a bűnüldöző szerveknek milyen sok lehetőségük van egyes nyomozásokat szabotálni, majd megszüntetni az eljárást. Emlékeztetett: amikor először feljelentést tett, megtagadták a nyomozást, arra hivatkozva, hogy az ügyben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint minden rendben van, az Emmi pedig azt válaszolta a kérdésére, hogy minden rendben van, mert a hatóság nem indított nyomozást.

Hét év után megszüntették a nyomozást Farkas Flórián roma programja ügyében

Mint mondta, később, az egyre nagyobb botrány hatására kénytelenek voltak elindítani a nyomozást, de hét évig szerinte „csak kapargatták az ügyet”. Az akkor fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flórián ORÖ-elnök neve fel sem merült az eljárásban, miközben ő volt annak a szervezetnek a vezetője, amely a főbb döntéseket hozta a program ügyében.

„Nagyon sok példát láttunk arra az elmúlt tizenkét évben, hogy ha a hatóságok nyomoznak is, mindent megtesznek, hogy a legmagasabb körökig vezető szálakat ne nyomozzák ki. Ilyen volt például az Öveges-program, Mengyi Roland ügye vagy akár a Tiborcz-féle Elios-ügy” – fogalmazott.

Szerinte nincs logikus indok arra, hogy Farkas Flóriánt miért nem hallgatták meg. A kormány szerint is szabálytalanul költötték el az 1,6 milliárd forintot, gyakorlatilag semmi nem valósult meg a projektből. Túlárazott autóbérlések, túlárazott, használhatatlan ingatlanok, gyanús informatikai beszerzések és tanulmányok jellemzik az ügyet – mondta az ellenzéki képviselő.

Ehhez kapcsolódóan: „Ő a Fideszt választotta a cigányok helyett, vamzer lett” – Az ORÖ-botrányok hagyatéka

Hadházy szerint a nyomozást nem is NAV-nak kellett volna lefolytatnia

Úgy tudja, hogy a nyomozás az elköltött 1,6 milliárd forintnak csak a felét érintette, a másik felével nem is foglalkoztak. Emlékeztetett, hogy a szabálytalanságok miatt a kormány visszakérte a teljes összeget, de közben adott az ORÖ-nek 1,3 milliárd forint segélyt, vagyis a szabálytalanul elköltött pénz jelentős részét végül az adófizetők fizették meg.

„A nyomozás meg sem próbálta kideríteni, ki a felelős a szabálytalanul elköltött 1,6 milliárd forint esetében, pedig nyilvánvalóan van felelős. A megnevezett gyanúsítottak védekezését elfogadta a nyomozó hatóság, hogy ők nem felelősek, ők a projekt megvalósulásáért dolgoztak, a főbb döntéseket pedig nem ők hozták, hanem az ORÖ” – fogalmazott a képviselő.

Szerinte az eljárást nem is a NAV-nak kellett volna lefolytatnia, hanem a Központi Nyomozó Főügyészségnek, miután egyértelműen felmerült Farkas Flórián akkori fideszes országgyűlési képviselő érintettsége.

Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy már lehetséges lenne élni a vádkikényszerítés intézményével, de nem fogja megtenni ezt a lépést, mert nem szeretné legitimálni a kormány „játékát”, hogy a vádkikényszerítés helyettesítheti az európai ügyészséget.

Szerinte a nyomozások eredményei alkalmatlanok a valódi felelősök megtalálására, és a vádkikényszerítésnél csak a meglévő nyomozati iratokkal lehet dolgozni. Nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy a vádkikényszerítésnek bármilyen lehetősége lenne javítani a magyar korrupció helyzetén – tette hozzá.

Szerinte a vádkikényszerítés csak ott működik jól, ahol jól dolgoznak a nyomozó hatóságok, ahol elszabotálják a nyomozást, ott nem.

Kérdeztük az ügyben a NAV-ot, hogy miért nem hallgatták ki Farkas Flóriánt, és hogyhogy nem volt felelőse a kormány szerint is szabálytalanul elköltött 1,6 milliárd forintnak. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG