Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamilton az LMBTQ-jogok megvédésére hívta fel a magyarokat


Lewis Hamilton megérkezik a mogyoródi Hungaroringre 2021. július 29-én
Lewis Hamilton megérkezik a mogyoródi Hungaroringre 2021. július 29-én

A hétszeres Forma–1-es világbajnok Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj előtt emelt szót Magyarország LMBTQ+-ellenes törvényei ellen. Arra hívta fel a magyarokat, hogy a közelgő népszavazáson utasítsák el ezeket, így védjék meg a közösség jogait.

A sportág mindenkori legsikeresebb pilótája a Mercedes színeiben versenyez a hétvégén a Hungaroringen a bajnokság 11. futamában, amely a 100. győzelmet hozhatja el számára.

„A hétvégi nagydíj előtt támogatásomról akarom biztosítani azokat, akiket érintett a kormány LMBTQ+-ellenes törvénye" – tette közzé a brit pilóta csütörtökön az Instagramon.

Gyáva és félrevezető

„Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető a hatalmon lévőktől, hogy ilyen törvényt javasoljanak. Mindenki megérdemli, hogy szabadon önmaga lehessen, függetlenül attól, hogy kit szeret, vagy hogyan határozza meg magát."

„Arra kérem Magyarország népét, hogy a közelgő népszavazáson szavazzon az LMBTQ+-közösség jogainak védelme érdekében. Nekik minden eddiginél jobban szükségük van a támogatásunkra. Kérjük, mutass szeretetet a körülötted élők iránt, mert a szeretet mindig győzni fog."

Orbán Viktor olyan szociálpolitikát vezetett be, amelynek célja szerinte a hagyományos keresztény értékek védelme a nyugati liberalizmussal szemben.

Az Európai Bizottság jogi lépéseket tett Orbán kormánya ellen a júliusban hatályba lépett új törvény miatt. Szerinte a jogszabály diszkriminatív, és ellentmond a tolerancia és az egyéni szabadság európai értékeinek.

Szerinte nem szabad hallgatni

Az Ipsos közvélemény-kutató múlt hónapban végzett felmérése szerint a magyarok 46 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát.

Orbán a múlt héten népszavazást hirdetett azokról a jogszabályokról, amelyek korlátozzák, hogy az iskolákban szó essen a homoszexualitásról és a transzneműekről.

Hamilton, a Forma–1 egyetlen színes bőrű pilótája hírnevét arra használja fel, hogy számos társadalmi kérdésben, az emberi jogok és a sokszínűség érdekében kampányoljon.

Azt mondta, hogy bár a pilótáknak nincs beleszólásuk abba, hogy hol legyenek a versenyek, helyes volt megszólalnia.

„Nem hiszem, hogy úgy kellene ezekbe az országokba mennünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk az ott zajló eseményeket, csak megérkezünk, jól érezzük magunkat, majd távozunk" – mondta korábban a 36 éves Hamilton.

FRISSÍTÉS
Nem sokkal később a futam egy másik versenyzője, Sebastian Vettel négyszeres világbajnok Forma-1-es pilóta is hasonló véleményt fogalmazott meg. A motorsport.com szerint Vettel a magyar nagydíj előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „Mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával, éppen ez lenne az egész lényege. Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz.”
Vettel szerint „rengeteg lehetőségünk lett volna arra, hogy tanuljunk a múltból, és egyszerűen nem értem, miért okoz még most is problémát az, hogy hagyjuk az embereket élni, ahogyan ők akarnak, azt szeretni, akiket ők akarnak, élni és élni hagyni.” Szerinte sportolóként az ő felelősségük is, hogy támogassák a megkülönböztetés áldozatait.
Vettel nyilatkozatát még nem, de Hamilton tiltakozását már kommentálta a magyar igazságügyminiszter, Varga Judit. Szerinte a versenyző nem olvasta a szóban forgó törvényt. „Sajnálattal láttam, hogy ma Lewis Hamilton is csatlakozott a gyermekvédelmi törvényünket támadó nemzetközi fake news-gyártók táborához” – írta. „Jómagam a KRESZ vizsgára nem a sajtóból készültem, hanem tankönyvekből. Javaslom Lewis Hamiltonnak is, hogy mielőtt butaságokat állít, olvassa el a magyar gyermekvédelmi törvényt. A cipész maradjon a kaptafánál, a FORMA 1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél" - tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG