Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A totális szorongás lehet az egyik fő kommunikációs cél Orbán Viktor beszédeiben


Orbán Viktor évértékelője Budapesten 2024. február 17-én
Orbán Viktor évértékelője Budapesten 2024. február 17-én

Orbán visszahozta az évértékelőibe az „erőt”, az „európai” szinte már negatív jelző nála. Egyik nagy támogatója nélkül készül az újraválasztására Ursula von der Leyen. Az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét, Sulyok Tamást jelöli államfőnek a Fidesz–KDNP.

Orbán visszahozta az évértékelőibe az „erőt”, az „európai” szinte már negatív jelző nála

Orbán Viktor évértékelőinek felépítése jellemzően hasonlít a többi beszédére, amelyeknek jól ismert sémájuk van, és központi elemük a totális szorongás. Kifejezetten az évértékelőknél a szavak szintjén az látszik, hogy egyre egyszerűbbek a miniszterelnök mondatai, az ellenségek terén pedig 2014 óta teljesen lecserélődtek a belföldi szereplők: általános negatív főhőssé vált Brüsszel, de már az Európa szóra is egyre inkább rájár a rúd. Az idei évértékelő a pedofil bűncselekmény kapcsán kiosztott állami kegyelem botránya miatt speciális volt.

Egyik nagy támogatója nélkül készül az újraválasztásra Ursula von der Leyen

Jól használta ki az időt és a pozíciót az elmúlt öt évben az Európai Bizottság elnöke, akinek első jelölése nem volt zökkenőmentes 2019-ben – mondja brüsszeli tudósítónk friss podcastunkban, amelyben arról is beszélünk, ki örül nagyon, és ki kevésbé annak, hogy várhatóan a bizottsági vezető a helyén marad.

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelöli államfőnek a Fidesz–KDNP

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióülésén. A párt EP-listáját a kegyelmi botrányba szintén belebukó volt igazságügyi miniszter, Varga Judit helyett Deutsch Tamás fogja vezetni.

Orbán Viktor szerint a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról

Ezt mondta a Kossuth rádióban Orbán Viktor, aki először szólalt meg a közmédiában a kegyelmi botrány kirobbanása, az államfő és a Fidesz EP-lista-vezetőjének lemondása óta. A miniszterelnök szerint Novák Katalin kegyelmi döntése megbontotta a nemzeti egységet, amit az új államfőnek helyre kell állítani.

„Az apjuk megfenyegette őket, nem mondhatták el a bántalmazást az anyjuknak” – ma van az áldozatok napja

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, azóta ez a nap az áldozatok napja. Magyarországon immár 1993 óta tartják a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésére. Ez alkalomból közöljük a Nyugat.hu cikkét egy bántalmazott anyáról. A cikkben szereplők nevét megváltoztattuk.

Amit még tudni érdemes

Azért szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított férfi a házi őrizetből, mert hetekre leállt a rendőrség nyomkövető rendszere (444)

A lap több forrásból arról értesült, hogy 2023 októberében és novemberében hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer. Azok a gyanúsítottak vagy elítéltek, akik házi őrizetben voltak, és akiknek lábbilinccsel ellenőrizték a mozgását, feltűnés nélkül el tudták hagyni a számukra kijelölt zónát.

A politika nem érdekli, de ahol tud, segít a Fidesznek (Telex)

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje azt állítja, hogy a politika nem érdekli, ennek ellenére az átpolitizált ügyekről azért elég gyakran gondolta pontosan ugyanazt, mint a Fidesz.

Orbán svéd játszmája: sok hűhó Putyinért (HVG)

A biztonságpolitikánál fontosabbá vált az a belpolitikai haszon, amire a magyar vezetés felfűzhette az „ellenállást” – ez a Fidesz szuverenitásvédelmi kampányához is passzolt, miközben Moszkvának is kedvezett.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG