Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EP a ciklus vége előtt még egyszer, utoljára pontokba szedi bírálatait az Orbán-kormánnyal szemben


Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2024. március 13-án
Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2024. március 13-án

Utolsó tangó Strasbourgban az Európai Parlament és az Orbán-kormány között. A rendőrség állította le az MCC brüsszeli konferenciáját. A Mol nem csak a koncessziós hulladékot akarta magának.

Utolsó tangó Strasbourgban az Európai Parlament és az Orbán-kormány között

A ciklus legutolsó, jövő heti plenáris ülésén egy, az Európai Parlament elé kerülő határozattervezet még egyszer, utoljára pontokba szedi a kritikákat az Orbán-kormánnyal szemben, óva intve az Európai Bizottságot bármilyen új kifizetéstől valamennyi feltétel maradéktalan teljesítése nélkül.

A rendőrség állította le az MCC brüsszeli konferenciáját

Korábban két helyszín is visszamondta a részben a Mathias Corvinus Collegium által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NatCon), a harmadik helyre rendőrök mentek ki alig két órával a kezdés után, épp amikor az Egyesült Királyság európai uniós távozását elősegítő Nigel Farage tartott előadást. Orbán Viktor mellett később többek között felszólalt volna Eric Zemmour szélsőjobboldali francia politikus is.

A Mol nem csak a koncessziós hulladékot akarta magának

Elfogadta a Mol érvelését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Ez is közrejátszott abban a döntésben, amely arra jutott, hogy az olajtársaság nem élt vissza erőfölényével a hulladékpiacon. A fémkereskedők azért fordultak a GVH-hoz, mert a Mol hulladékos cége olyan anyagok vonatkozásában is szerződést kötött az alvállalkozóival, amelyek nem tartoztak a koncesszió hatálya alá. A törvény kimondja az építési és bontási fémhulladékról, hogy nem a koncesszió része, vagyis szabadon adható és vehető. De még a Mol is így gondolta, hiszen eleve csak a csomagolási fémhulladékra tartott igényt, amikor beadta végső ajánlatát a koncessziós pályázatban.

Haladékot kaphatnak a kisajátítással érintett józsefvárosi lakók

A lakott ingatlanok esetében két hónappal kitolnák az eredeti, október 31-i határidőt a cserelakás felajánlására – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése érdekében.

Az amerikai képviselőház külön-külön szavazhat az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról

Mintegy két hónap késlekedés után, úgy tűnik, a kongresszusi alsóház republikánus elnöke lépni kíván az ügyben. Elemeire bontanák szét a 95 milliárd dolláros csomagot, és külön-külön szavaznának róluk. Mike Johnson közölte, hogy még a héten szavazásra bocsátja a szenátus által korábban, februárban elfogadott segélycsomagot.

Amit még tudni érdemes

Csak barkácsolásra futotta: ilyen meggyengült gazdasággal még nem futott neki választásnak a Fidesz (HVG)

Ugyan a magasra ugró inflációt sikerült leszorítani, a gazdaság tavaly zsugorodott, a költségvetési hiány hatalmassá nőtt, és a kilátások sem fényesek: újabb megszorítások jöhetnek.

12 milliárd forint: a családbarát megbízások is Balásy Gyulánál csengetik a kasszát (RTL)

Milliárdos tételben kaptak az ország családbarátságát hirdetni hivatott megbízásokat Balásy Gyula cégei a kegyelmi botrányba belebukó Novák Katalin tárcájától. De jutottak megbízások a Családbarát Központtól és a Miniszterelnökségtől is.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG