Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország újabb tízmilliárdokkal segítheti meg a Boszniai Szerb Köztársaságot


A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2023. október 2-án
A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2023. október 2-án

Az Európai Bizottság alelnöke szerint alaptalan spekuláció, hogy az EU befagyasztott eurómilliárdokat oldana fel Magyarországnak Ukrajna támogatásáért cserébe. Magyar tudós kapta megosztva a fizikai Nobel-díjat. Magyarország további tízmilliárdokkal segítheti meg a Boszniai Szerb Köztársaságot.

Az EU befagyasztott eurómilliárdokat oldana fel Magyarországnak Ukrajna támogatásáért cserébe

Magas rangú illetékesek szerint az Európai Unió több milliárd eurónyi, jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott összeg felszabadítását fontolgatja Magyarország számára, miközben igyekszik elnyerni a kormány jóváhagyását a további ukrajnai segélyekhez és Kijev tagsági tárgyalásainak megkezdéséhez.

A Financial Times írt arról, hogy Magyarország november végén megkaphatja az Európai Bizottságtól a korábban befagyasztott uniós források több mint felét, 13 milliárd eurót. Az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová ugyanakkor strasbourgi sajtótájékoztatóján alaptalan spekulációnak nevezte, hogy létezne ilyen alku Brüsszel és Budapest között. Mint mondta, folynak a tárgyalások az uniós források kapcsán.

Magyar tudós kapta megosztva a fizikai Nobel-díjat

Németországban élő magyar kutató, Krausz Ferenc kapta a fizikai Nobel-díjat a Svédországban dolgozó Anne L’Huillier-vel, valamint a Kanadában kutató Paul Corkummal megosztva. A kutató tulajdonképpen lefényképezte a természet leggyorsabb, atomi mozgásait.

Magyarország újabb tízmilliárdokkal segítheti meg a Boszniai Szerb Köztársaságot

Milorad Dodik, a Putyin-párti boszniai szerb vezető szerint Magyarország finanszírozhatja majd azokat a projekteket náluk, amelyek mögül Németország nemrég büntető céllal kihátrált. Ezek értéke mintegy 105 millió eurót (nagyjából negyvenmilliárd forintot) tehet ki. Mindezt azután jelentette be a politikus, hogy hétfőn Orbán Viktorral találkozott. Az MTI ugyanakkor nem számolt be az újabb jelentős magyar anyagi segítség lehetőségéről a tárgyalás kapcsán.

Az EP a kormányok elé dobta a kesztyűt a média függetlenségéért vívott ütközetben

Az Európai Parlament által megszavazott jelentés értelmében az uniós jogban először tiltanák, hogy a tagállamok bármilyen módon beavatkozzanak a szerkesztőségek döntéseibe. Az EP alapesetben az újságírók kémprogramokkal való megfigyelését is tiltaná.

Ungár Péter: „Elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”

Az LMP frakcióvezetője szerint „valós probléma Karácsony Gergely ötszázmilliós varázsdobozos ügye”, és „akik a főpolgármester mögött állnak, remélhetőleg elmondják majd, mi történt pontosan”.

Teljes irányváltást ígért a kormány a Fertő tavi beruházás kapcsán az UNESCO-nak

Az ENSZ kulturális szervezetének tanácsadó missziója ellenőrzi a Fertő tavi beruházást. A világörökségi listán sorolt helyszín kapcsán komoly kifogások merültek fel a magyar és az osztrák területen tervezett beruházások miatt. Ha a kormányok nem kezelik az UNESCO által sorolt problémákat, akár a Fertő-part világörökségi címét is kockáztathatják. Ez pedig óriási presztízsveszteséget jelentene idegenforgalmi szempontból, és az érintett országok rossz hírét kelti, ha megtörténik.

Százmillió forintért vásárol meg egy ingatlant a katolikus egyház Szombathelyen

A város egyik ikonikus épületét veszi meg százmillió forintért a Szombathelyi Egyházmegye – jelentette be Székely János megyéspüspök. A közelmúltig az önkormányzat is megvásárolta volna az évek óta üresen álló és omladozó Brenner-villát.

Parragh László egyre erősebben kritizálja Matolcsyékat

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyre sűrűbben ostorozza a Magyar Nemzeti Bankot, az infláció és az árfolyamproblémák egyedüli bűnbakjának megtéve, a kormányt nem is említve. Ezúttal arra tett javaslatot, hogy az állam „einstandolja” az MNB ingatlanjait, mert túl nagy a jegybank vesztesége.

Csúszó vasúti beruházások, 110 milliárd forintnál több közpénz Mészáros Lőrinc cégeinek

Az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszolt közérdekű adatigénylésünkre.

A Kreml szóvivője Fico győzelméről: A Nyugat kezd belefáradni az ukrajnai háborúba

Moszkva azt jósolja, hogy egyre inkább bele fognak fáradni a nyugatiak az ukrajnai háborúba, miközben az amerikai konzervatívok egyre gyakrabban sürgetik a Kijevnek nyújtott gazdasági és katonai segélyek leállítását, Szlovákiában pedig a jelek szerint oroszbarát párt fog kormányozni.

Szerbia azt állítja, hogy visszavonta extra katonáit a koszovói határról

Szerbia közölte, hogy katonái száma újra a szokott szinten van a koszovói határ közelében a halálos áldozatokkal járó összecsapások után. Koszovó azzal vádolja a szomszédos országot, hogy annektálni próbálja az ország szerb többségű, északi részét.

Amit még tudni érdemes

Magyarország az Európai Unió negyedik legszegényebb országa (Qubit)

A friss regionális évkönyv területi bontásban mutatja be, hogyan viszonyulnak egymáshoz a magyar régiók, és hogyan viszonyulnak a magyar régiók más európai uniós tagállamok egyes területeihez.

Totális ellenőrzés: az iskolák ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat (Népszava)

A tárca utasításba adta, hogy csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat. A szakszervezet szerint ez több szempontból is aggályos.

Orbán Ráhel barátját bízta meg az MTÜ a turisztikai projektek hasznosságának vizsgálatával (24.hu)

Az MTÜ alá tartozó Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. óránként 28.740 forintot fizet a munkáért Berényi Vince András cégének. Az állami társaság 2476 oldalas dokumentumhalmazt tett közzé, ennek a 2473. oldalán található a Bluehornnal kötött megállapodás pár részlete.

Túlszaladt a költségvetési olló, 90 milliárdot kell kérnie Lázárnak vonatokra és buszokra (G7)

A portál forrásai szerint körülbelül kilencvenmilliárd forint többletforrást kér most Lázár János a MÁV-Start, a MÁV, a GYSEV és a Volánbusz közszolgáltatási szerződés keretében végzett feladatainak utólagos finanszírozására.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG