Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EU stratégiai érdekeinek aláásásával vádolja a magyar kormányt az Európai Parlament


Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme 2024. április 23-án
Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme 2024. április 23-án

Búcsúzóul még egyszer beleszállt az Orbán-kormányba az Európai Parlament. Újracsomagolta a letelepedésikötvény-bizniszt a kormány. Rég nem látott módon megugrottak a katonai költések az egész világon.

Búcsúzóul még egyszer beleszállt az Orbán-kormányba az Európai Parlament

Az Európai Parlament a 2019 és 2024 közötti ciklus utolsó plenáris ülésén megszavazta a tizenegyedik, Magyarországról szóló állásfoglalását, a bizottság és a tanács erélytelenségének számlájára írva a demokrácia lebontását, és az EU stratégiai érdekeinek aláásásával vádolva meg a magyar kormányt.

Újracsomagolta a letelepedésikötvény-bizniszt a kormány

Ezúttal nem állampapírt kell vásárolnia, hanem ingatlant, vagy ingatlanalapba kell fektetnie a pénzét annak a külföldinek, aki könnyen és gyorsan tartózkodási engedélyhez akar jutni Magyarországon. Egy ügyvéd szerint ugrásra készen várják a kínai ügyfelek a kormány új befektetői vízumprogramját. Kerényi György és Wiedemann Tamás írt a témáról részletesen, utóbbi volt most a Sztoriban vendége.

Rég nem látott módon megugrottak a katonai költések az egész világon

Vlagyimir Putyin inváziós kísérlete után szerte a világon kilőttek a hadi kiadások, tavaly 2009 óta nem látott mértékben, reálértéken közel hét százalékkal emelkedtek globálisan. A NATO jelenleg is bőven többet költ a hadseregeire, mint a világ többi része összesen. Európában leginkább Lengyelországban emelték a katonai büdzsét, lényegesen többet áldoztak honvédelemre, mint például Izrael vagy Brazília. Magyarországon is jelentősen emelkedtek az ilyen irányú költések.

Öt hónappal a strasbourgi meghallgatás után így állnak Karsai Dániel jogi eljárásai

Egy-két hónapon belül megszülethet a döntés Strasbourgban, ahová azért fordult az alkotmányjogász, hogy lehetővé váljon Magyarországon is az ALS-ben, illetve hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia. A Kúria közben elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését.

Brüsszel megtámadta az autópálya-koncessziós szerződést

Kötelezettségszegési eljárást indított szerdán az Európai Bizottság Magyarország (és Spanyolország) ellen az autópálya-koncessziós szerződésekre vonatkozó szabályok megszegése miatt. Brüsszel két európai bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt is új eljárást kezdeményezett, egy lépéssel közelebb kerülve a pénzbírsághoz.

Elfogadta Balog Zoltán lemondását a református egyház, megválasztották az új zsinati elnököt is

Egyhangúlag Steinbach József dunántúli püspököt választotta meg lelkészi elnöknek a Magyarországi Református Egyház Zsinata, miután a testület elfogadta Balog Zoltán lemondását. A püspökségét megtartó volt fideszes miniszter a kegyelmi botrány miatt távozott az egyház éléről.

Miért próbálja az amerikai kormány betiltani a TikTokot?

A képviselőház jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely egy évet ad a TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek amerikai érdekeltségei eladására – máskülönben betilthatják az Egyesült Államokban az applikációt. A javaslatot kedden a szenátus is megszavazta, már csak Joe Biden elnök aláírására van szükség.

A szlovák kormány döntött a közmédia sokak által bírált átalakításáról

A vitatott lépéssel a bírálók szerint a hatalom teljes ellenőrzése alá kerül a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS).

Amit még tudni érdemes

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt 23 százalékkal, a Fideszt nem veszélyezteti (Telex)

Leginkább az ellenzéki táborból érkeznek Magyar Péter Tisza Pártjának támogatói, de a Fideszből is jöttek választói – derül ki az Iránytű Intézet friss kutatásából.

Példátlan, ami a honvédséggel történik, a miniszter parlamenti kontroll nélkül tesz vele azt, amit akar (HVG)

Biankó csekket adatott magának a kormány, majd el is kezdte beváltani. Ment a kukába a honvédek jogállásáról szóló kétharmados törvény, eljött a rendeleti kormányzás ideje a katonaságnál is.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG