Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az uniós források találkozása a szervezett bűnözéssel


Egy hetente ismétlődő tüntetés a maffia és az oligarchák ellen Szófiában, a bolgár fővárosban 2021. július 7-én
Egy hetente ismétlődő tüntetés a maffia és az oligarchák ellen Szófiában, a bolgár fővárosban 2021. július 7-én

Alig van ügyeletes orvos, mert sokan csak 1300 forintos órabért kapnak. Igazi nagy falatnak számít a tizenöt nyelven sugárzó Euronews televíziócsatorna megvásárlása, amelyben magyar szál is van. Eközben a szervezett bűnözés rárepült az uniós támogatásokra is. Több mint 38 ezren haltak bele a koronavírusba Magyarországon.

Vannak orvosok, akik óránként 1300 forintért ügyelnek

A kamara szerint lényegében csak az orvosok jóindulatából működnek még a kórházak most karácsonykor. Nagyon törékennyé vált az ügyeleti rendszer, szerintük muszáj lenne rendezni az ügyelet díjak kérdését. Idén módosította az állam úgy az orvosok fizetését, hogy még a hétköznapi bérüket sem kapják meg az éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint így kifejezetten nehéz orvost találni ezekre az egyébként is megterhelő ügyeletekre.

„Csupán az óradíj hetven százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak nyolcvan-kilencven százalékra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent” – jelezte a kamara a honlapjára kitett cikkben.

Orbán tanácsadójának fiához kerül az Euronews

Jászai Gellért portugál tulajdonostársához kerül a tizenöt nyelven sugárzó Euronews. Pedro Vargas David nemcsak a 4iG-n keresztül üzletel a magyar állammal, hanem közös tőkealapot vezet az Eximmel. Pedro Vargas David apja Orbán Viktor évtizedes barátja, a miniszterelnök közvetlen tanácsadója.

Pénteken jelentették be, hogy új többségi tulajdonosa lesz az Euronewsnak. A portugál befektetési cég, az Alpac Capital vásárolja meg a tizenöt nyelven sugárzó csatorna 88 százalékát. Azt nem közölték, mennyiért vásárolták meg az anyagi nehézségekkel küzdő Euronewst, de a tervezett tőkeemelések következtében tovább nőhet a portugál tulajdon a 145 millió embert elérő csatornában.

Az EU gyógyszerügynöksége javaslatot tett a Novavax-vakcina engedélyezésére

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatot tett az amerikai Novavax koronavírus elleni oltóanyagának feltételes forgalomba hozatali engedélyezésére. „Az EMA emberi használatra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) alapos vizsgálat után egyhangúlag arra jutott, hogy a vakcinával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok megfelelnek az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi kritériumainak” – írta hétfői közleményében a szervezet. A fehérjealapú oltóanyag e szerint elősegítheti az immunizációs kampányt az Európai Unió tagállamaiban a járvány mostani, döntő fontosságú időszakában.

Orbán Viktor szerint az európaiaknak már nincs joguk a családjukhoz vagy az istenükhöz sem

A magyar kormány is megpróbálta volna Lengyelország módszerét arra, hogy mégse kelljen betartania egy uniós bírósági ítéletet. Ez nem jött össze, a magyar Alkotmánybíróság más ítéletet hozott. Orbán Viktor ennek egy részét próbálta új cikkében értelmezni, arra utalva, hogy meg kell védenie a magyarok bizonyos „hagyományos környezetét”. Az viszont nem derült ki, mi lehet az.

Orbán Viktor a saját oldalára írt cikket arról, hogy a kormánynak meg kell védenie a magyarok „hagyományos társadalmi környezetét”. Szerinte ugyanis Európában kiszakították az embereket a közösségeikből. „Ma már csak egyének léteznek, akik tulajdonságok nélküli emberek: élhetnek bárhol, beszélhetnek bármilyen nyelven, imádkozhatnak bármilyen istenhez”– írta a miniszterelnök.

Az uniós források találkozása a szervezett bűnözéssel

Kevés olyan terület van, ahol a maffia ne próbálkozna jogtalan haszonra szert tenni. Már jelen vannak az oltóanyagok és orvosi eszközök piacán is, miközben továbbra is nagy veszélyt jelentenek a különböző uniós forrásokra. Ebben a helyzetben más megvilágításba kerül a nyugat-balkáni bővítés, ahol él és virágzik a szervezett bűnözés.

„El sem akarjuk hinni, hány területen van jelen a szervezett bűnözés” – mondta az Európai Parlamentben Monika Hohlmeier, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság elnöke, majd sorolta: mezőgazdasági politika, kohéziós alapok, a legkülönbözőbb támogatások, egy résztvevős közbeszerzések, sőt akár a jelentkező nélkülieknél is, felhasználva a politikai kapcsolatokat.

Mivel a bűnözők is haladnak a korral, már megjelentek a hamisított oltások, oltóanyagok, orvosi eszközök. Egészen pontosan 2,8 millió hamisított oltóanyagot és százmillió hamisított védőeszközt fedeztek fel eddig a tagállamokban. Az is sokkoló, hogy olyan cégek jutottak európai forrásokhoz, amelyekről később kiderült, hogy terroristákat támogatnak – vagyis az európai adófizetők pénze valamelyik terrorszervezetnél landolt.

Már több mint 38 ezren haltak bele a járványba Magyarországon

Az újabb több mint száz koronavírus miatt elhunyttal már 38 ezer felett jár az áldozatok száma Magyarországon. Egészen keveset, de csökkent a kórházi kezelésre szoruló, súlyosabb betegek száma.

Ezúttal 132 magyar vált a járvány áldozatává az előző nap során, állítja az állami tájékoztatás. A közvetlen áldozatok száma így meghaladta a 38 ezret.

Ha nem sikerül csökkenteni a halálozások számát, év végére negyvenezer környékére nőhet. Magyarország a világon az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtja a járványban az emberi élet védelme területén a Worldometers alapján. Naprakész járványügyi adatainkat alább találja egyben.

Szép napot kívánok,

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG