Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Bennfentesek szerint a külügyben a „félelem légköre uralkodik”, hatalmas a fluktuáció


A Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete Budapesten
A Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete Budapesten

Fokozatosan tette kiszolgáltatottá a kormány a nekik dolgozókat. Volt állami gondozott: „Akkoriban azt mondták, ritka a fehér gyerek, kapkodtak is utánunk.” Helsinki Bizottság: Negyedik éve él már vissza a kormány a veszélyhelyzettel.

Lépésről lépésre tette kiszolgáltatottá a kormány a nekik dolgozókat

A köztisztviselők kormánytisztviselővé válásával gyakorlatilag minden munkajogi védelmük megszűnt a kormányzati apparátusban dolgozóknak. Az elmúlt években ez fokozódó fluktuációt, leépülést hozott több minisztériumban is. Van, ahol változatos módokon alázzák meg a dolgozókat.

Volt állami gondozott: „Akkoriban azt mondták, ritka a fehér gyerek, kapkodtak is utánunk”

Egykori otthonos és nevelős gyerekek – ahogy ők mondják: zacisok – beszámolói a hatvanas évektől a rendszerváltásig. Személyes történeteiken keresztül arról is mesélnek, mi az, ami miatt régen jobban működött a gyermekvédelmi rendszer.

Helsinki Bizottság: Negyedik éve él vissza a kormány a veszélyhelyzettel

Most hétfőn volt a veszélyhelyzet első kihirdetésének negyedik évfordulója. A kormány 2020. március 11. óta korlátlan felhatalmazásával élve – jogvédők szerint visszaélve – számos olyan veszélyhelyzeti rendeletet fogadott el, amelyeknek semmi közük nem volt a koronavírus-járványhoz vagy az ukrajnai háborúhoz.

Megúszhatja K. Endre az újabb akcióját; úgy tűnik, nem bűncselekmény, amit most tett

K. Endre öngólt rúgott a felvétellel a bicskei áldozatok ügyvédje szerint, de ez nem bűncselekmény. Az elnöki kegyelemmel szabaduló volt bicskei igazgatóhelyettes újra elkövette azt, amiért elítélték, de a körülmények miatt nem áll meg a bűncselekmény. Közben friss sajtóértesülések szerint Balog Zoltán református püspök csaknem száz ember előtt beszélt arról, hogy K. Endre személyesen kereste őt fel a feleségével, ő pedig ezután fordult Novák Katalinhoz a kegyelmi ügyben.

Hatósági vizsgálatot indítottak minden gyermekotthonban

A márciusban és áprilisban tervezett soron kívüli ellenőrzés a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszál. Rétvári Bence belügyi államtitkár közölte, hogy ez a hatósági intézkedés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, a 416 állami mellett hat civil és 108 egyházi fenntartásút.

A kormány bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden kijelentése miatt

Szijjártó Péter szerint nagyon súlyos sértés és hazugság volt Joe Biden amerikai elnöktől, amikor azt mondta, hogy Orbán Viktor kijelentette: nem hisz a demokrácia működésében, és diktatúrát szeretne. A külgazdasági és külügyminiszter szerint azt kérték David Pressmantól, hogy mutassa meg, mikor is mondta ezt a magyar kormányfő. A nagykövet örül, hogy megvitathatja a magyar demokrácia helyzetét Szijjártóval.

A köztársasági elnök kitűzte az önkormányzati és az EP-választás napját

Immár hivatalos, hogy idén június 9-én lesznek az önkormányzati és az európai parlamenti választások Magyarországon, miután Sulyok Tamás államfő kitűzte a dátumot.

Amit még tudni érdemes

Régiós sereghajtó lett a magyar gazdaság 2023-ban (444)

A magyar gazdaság régiós sereghajtó lett, és az egész Európai Unióban is csak négy tagországot tudott megelőzni a tavalyi növekedést illetően.

Egyetlen gigaberuházónak ad lehetőséget a kormány, hogy új szélerőműveket építsen Magyarországon (Telex)

Valaki, aki rendkívül tőkeerős, majd kap egy, a jelenlegi összkapacitásnál kétszerte nagyobb, egy pontra fókuszáló fejlesztési lehetőséget – közölték szakmabeli források.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG