Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egyedül Magyarország és Lengyelország szavazott nemmel az EU új migrációs dossziéjára


EU-csúcs Brüsszelben 2019. június 30-án
EU-csúcs Brüsszelben 2019. június 30-án

Migrációs különállásban teljesedett ki a magyar–lengyel együttműködés. Elemző: Van forgatókönyv a huxitra. Leginkább további utazási segítségnek örülnének a hazánkba érkező ukrajnai menekültek.

Migrációs különállásban teljesedett ki a magyar–lengyel együttműködés

Az Európai Unió tagállamai minősített többséggel megegyeztek a migrációs együttműködés alapjairól. Ennek része, hogy menedékkérőket kell átvenni a nehéz helyzetben lévő tagállamoktól, vagy húszezer eurót kell fizetni személyenként a költségekre. Az egyeztetések nagyon bonyolultak voltak, de végül meggyőző többség alakult ki, amelyet a nagy tagállamok kivétel nélkül támogattak. Két ellenszavazat volt: Magyarországé és Lengyelországé. Málta, Bulgária, Szlovákia, Csehország és Litvánia tartózkodott.

Elemző: Van forgatókönyv a huxitra

A Fideszben valóban van egy stratégiai vita, amely arról szól, hogy maradjunk-e tagjai az Európai Uniónak – jelentette ki Ruff Bálint kampánytanácsadó. Elemző című podcastunkban szó volt még a kormány megszorító politikájáról, Novák Katalin kettős beszédéről és Budaházy György revizionista gondolatairól.

Leginkább további utazási segítségnek örülnének a hazánkba érkező ukrajnai menekültek

Az Ukrajnából hazánkba menekülők megszenvednek a magyar nyelvvel, hátrányos megkülönböztetést azonban szinte senki nem tapasztalt – derült ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet friss felméréséből. A válaszadók úgy érezték, elsősorban az utazásban, a szállásban és az anyagi támogatásban lenne hasznos a segítség.

Politikusok: Verseny híján ellustult a liberális világrend, és ennek már isszuk a levét

A második világháború után kialakult – liberálisnak is nevezett – világrend válságba került, de legalábbis kihívások érik, emiatt pedig Európa szerepe megrendült a világban – ebben nagyjából egyetértettek a Méltányosság Politikaelemző Központ vitaestjének kormánypárti és ellenzéki szereplői, mint ahogy az egységes európai védelem kérdésében is. A részletekről már természetesen számos vita volt.

A Kígyó, az FBI és a 16-os központ: miért fontos a „legfejlettebb kiberkémkedési eszköz” kiiktatása?

Május elején lekapcsolták a valaha volt egyik legkifinomultabb kiberkémkedési programot. Az orosz FSZB Snake (azaz Kígyó) nevű kémszoftvere éveken át lappangott a NATO, a nyugati kormányok és más országok számítógépein. Friss cikkünkben összefoglaltuk, pontosan mit jelent, hogy a nyugati ügynökségek megfékezték a működését – és mit nem jelent.

Egy ember nem hetven kiló patkány – A kozmetikai célú állatkísérletek betiltásáért kampányolnak

Sokkoló videóval – amelyen az látható, hogy valamilyen anyagot fecskendeznek egy nyúl szemébe – próbálták meggyőzni civil szervezetek az Európai Parlament képviselőit arról, hogy be kell tiltani a kozmetikai termékek előállítása során az állati teszteket, ami egyébként tilos is az EU-ban, de jogi kiskapuknak köszönhetően mégis lehetséges.

Újabb vádemelés Donald Trump ellen – Mit kell tudni az ügyről, és mi következik?

Vádat emeltek Donald Trump ellen, amiért jogsértő módon minősített iratokat tárolt az otthonában. Ezt kevesebb mint három hónappal azt követően jelentette be az ügyészség, hogy egy másik ügyben, könyvelésének 34 rendbeli meghamisítása miatt is megtörtént a vádemelés a volt amerikai elnök ellen.

Elemzés: Bulgária „őszödi beszéde” majdnem kisiklatta az európai orientációt

Két éven át tartó politikai patthelyzet után Bulgária a politikai stabilitás útjára léphet a parlament által megszavazott kormányával. Ám egyik kitűzött célját – az ország biztonsági apparátusának reformját, amelyben Oroszország állítólag még mindig nagy befolyással bír – majdnem kisiklatták.

Miért csökkenti az OPEC+ a kőolajtermelését?

A világ legnagyobb olajexportőr országainak jelentős részét tömörítő OPEC+ meghatározta jövő évi célszámait, amelyek keretében további 1,4 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést.

Amit még tudni érdemes

Megtudtuk: Gazprom-szövetséges horvátok manipulálták a magyar gázpiacot a háború előestéjén (Válasz Online)

Félmilliárd forint büntetést szabott ki az energetikai hivatal a PPD nevű vállalatra, amiért egy tavalyi aukción 360 százalékkal felverte az Ausztria felől importált gáz szállítási díját, de egy köbcenti gázt sem hozott be végül. A horvát cég a Gazprom fontos régiós szövetségese.

Miért forgolódott olyan gyakran Magyarországon a moszkvai Ageev professzor? (24.hu)

Öt-hat éve volt igazán aktív a Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet (IRIAS) vezetője Budapesten, találkozott a paksi bővítésért felelős miniszterrel is. Tavaly aztán ismét aktivizálta magát a moszkvai központú szervezet, és kereskedelmi képviseletet nyitott Budapesten.

A börtönre ítélt, büntetését töltő Kocsis Istvánt többször is kormányzati atomtalálkozókra hívták (Direkt36)

Nem világos, hogy a büntetését töltő Kocsis hogyan tudott részt venni ezeken a találkozókon.

A tanári kar egyharmada távozni készül az iskola igazgatója miatt, aki a falu fideszes vezetése miatt leválthatatlan (444)

A tanárok tömeges távozásával erősen kétségessé vált a következő tanév kezdete, illetve az is, hogy egyáltalán van-e jövője az etyekiek által korábban szeretett helyi oktatásnak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG