Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elemző: Magyarország utolérte a nyugat-európai árszínvonalat, de a bérek nem követték


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Elemző: Hiába emelkednek a bérek, a háborús plakátok miatt sem nő a fogyasztás. Ha kérnek, adniuk is kell valamit: a kormány szájkosarat tesz a bírókra a kiéheztetésükkel. Eldöntötték a lengyelek, nem csatlakoznak Orbán Viktor pártszövetségéhez.

Elemző: Hiába emelkednek a bérek, a háborús plakátok miatt sem nő a fogyasztás

Románia mára utolérte Magyarországot az egy főre jutó GDP tekintetében. A szakértő szerint valóban lemaradt Magyarország, tényleg lassult a felzárkózásunk a többi kelet-közép-európai országhoz képest. Mi a baj a magyar gazdasággal? Üres az államkassza, de vajon lesznek-e megszorítások? Mások mellett ezekről is beszélgettünk Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével.

Ha kérnek, adniuk is kell valamit: a kormány szájkosarat tesz a bírókra a kiéheztetésükkel

Noha tavaly az EU-pénzek miatt meghátrálni kényszerült, a kormány továbbra is nyomás alatt tartja a bírákat. Leginkább azzal, hogy nem hajlandó megemelni a három éve változatlan fizetésüket. Egy friss felmérés azt mutatja, hogy az üzenet célba ér: a bírák fele szerint erőteljesen érvényesül a dermesztő hatás a körükben, magyarán befogják a szájukat. Közben az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága újból elővette a magyar kormányt, amiért nem teljesítette a Baka-ügyben meghozott strasbourgi ítéletet, egyebek mellett a bírói véleménynyilvánítás szabadságának biztosítása terén.

Eldöntötték, nem csatlakoznak Orbán Viktor pártszövetségéhez a lengyelek

Marad az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) az új összetételű Európai Parlamentben is. A volt lengyel kormánypárt egyik képviselőjét választották meg a Giorgia Meloni olasz kormányfő vezette konzervatív frakció alelnökének.

Rogánhoz került a lakcímnyilvántartás és az útlevelek kiadása a miniszteri hatáskörök módosításával

A belügytől a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához került a személyiadat- és lakcímnyilvántartás és az útlevélkiadás is. Szijjártó Pétertől elvették az űrkutatást, a vendégmunkások szabályozását és a debreceni repülőteret. Lázár János pedig az energetikai tanúsítványok feladatát adja át Lantos Csabának.

A francia miniszterelnök szerint elkerülhető a szélsőjobboldali többség

Gabriel Attal úgy vélekedett, hogy sikerre vezethet a többi párt visszaléptetési stratégiája, amelynek célja a Nemzeti Tömörülés (RN) távol tartása a hatalomtól. Számos párt több mint kétszáz jelöltje lépett vissza a választás második fordulójától azért, hogy ezáltal elejét vegyék a szavazatok megoszlásának a szélsőjobboldallal szemben.

Az EU-tagállamok bizonytalankodnak a kínai elektromos autókra kivetni tervezett vámok ügyében

Több európai uniós tagállam a kereskedelmi konfliktus eszkalációjától tartva egyelőre mérlegeli, hogy támogassák-e a kelet-ázsiai országból érkező elektromos járművekre vonatkozó vámok emelését.

Az Egyesült Államok újabb 2,3 milliárd dollárnyi katonai támogatást küld Ukrajnának

Az amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint a csomag többek között légvédelmi eszközöket és páncéltörő rakétákat is tartalmazni fog. Arra is kitért, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy hidat építhessenek a kelet-európai ország tagsága felé.

Amit még tudni érdemes

Orbán Viktor arra utasította három miniszterét, hogy vizsgálják meg a Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépés lehetőségét (24.hu)

Két nappal azután, hogy az ICC főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnökre, Orbán Viktor feladatba adta három miniszterének, hogy vizsgálják meg, mi történne, ha Magyarország egyedüli EU-tagként kilépne a büntetőbíróság kötelékéből – tudta meg a lap.

Nem viccelt Lázár János, valóban Debrecenbe, a BMW-gyár melletti szántóföldre vinnék a Közlekedési Múzeumot (Népszava)

Augusztus elején már építészeti ötletpályázatot is hirdetnének a laphoz eljutott dokumentáció alapján. A kijelölt helyszín a BMW-gyár melletti szántóföld.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG