Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elfecsérelt évtized sikerként eladva – A NER gazdaságpolitikája


Kedden két fontos interjút is olvashattak nálunk. Az egyik a NER gazdaságpolitikáját értékelte, a másik a párkapcsolati erőszakkal foglalkozott. Természetesen Orbán moszkvai útját is értékeltük.

Elfecsérelt évtized – mondta Győrffy Dóra politológus-közgazdász a Fidesz-ciklus gazdaságpolitikájáról. Az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság termelékenysége romlott, miközben a térség más országai, így például Románia jelentős javulást tudott elérni. Konstruktív bizalmatlanság című podcastsorozatunk rendhagyó epizódjában, egy kettős interjúban az intézkedések kommunikációs hátterét rendszeres vendégünk, Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértő elemezte.

Megállapításaikat illusztrálja magyarázattal ellátott infografikánk: a magyar minimálbér a legalacsonyabbak között van az EU-ban, alulról a negyedik. Összesen több mint egymillió ember kereshet az országban hivatalosan a legalacsonyabb legális bérszinten.

Miért ment Orbán Putyinhoz?

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök legújabb személyes találkozója nagyon feszült helyzetben zajlott Moszkvában, a felek kölcsönösen a tárgyalások fontosságát hangoztatták az ukrajnai háborúközeli helyzet kapcsán. Orbán Viktor emellett gazdasági megállapodásokat emelt ki újdonságként – igaz, azok jó részét külügyminisztere már bejelentette a közelmúltban. Orbán utazása előtt arról beszélt, hogy több gázt fog kérni vendéglátójáról, de erről még nem született megállapodás.

2009 óta Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor szinte évente találkozik személyesen is, zárt ajtók mögött tárgyalni. Idén viszont elképesztően feszült, háborúközeli helyzetben fogadta Putyin a magyar miniszterelnököt Moszkvában, aki itt is elmondta, hogy a volt szocialista kelet-európai országok nem lehetnének a NATO tagjai. A NATO-tag Magyarország vezetője hallgatott.

Mi van a párkapcsolati erőszak mögött?

Főként nőket és gyermekeket érint a családon belüli és a párkapcsolati erőszak Magyarországon, hetente kerül napvilágra egy-egy brutális eset. Magyarországon körülbelül 220 ezer nő él aktuálisan és mintegy félmillió nő él élete során bántalmazó párkapcsolatban. Kikből lesznek a bántalmazók? Mi motiválja őket? Milyen eszközöket vetnek be, hogy megtörjék a partnerüket? Interjúalanyunk, dr. Wirth Judit jogász több mint húsz éve foglalkozik a témával, és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (Nane) önkénteseként évtizedek óta igyekszik segíteni az áldozatokon.

És végül az aktuális Covid-hírek. Ismét nőtt a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, elhunyt újabb 77 közvetlen áldozat, az oltási program közben alig araszol. Növekedett a kórházban ápolt, súlyosabb esetek száma is, jelenleg 4341 koronavírusos beteget ápolnak kórházi fertőzőosztályokon. Közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen.

És ha valaki még több Szabad Európát szeretne: alakítottunk egy Facebook-csoportot, ahol extra ingyenes tartalmakat osztunk meg, ahol felteheti kérdéseit interjúalanyaink számára, és ahol megoszthatja tapasztalatait, szakértelmét újságíróinkkal. Ez a Szabad Európa Bennfentes, ahol Önt is várjuk. Csatlakozzon ezen a linken, és jó időtöltést kívánunk!

Említsük meg most is rendszeres új tartalmunkat: ezentúl minden hétköznap reggel egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss, előző napi kampányhíreit. Gyorsan áttekintheti azokat az információkat, eseményeket, amelyek mögött nyíltan vagy rejtett áttétellel bármely politikai erő népszerűsítésének szándéka áll.

Kellemes napot!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG