Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: EP-jelentéstevő: Az EU tehetetlenül nézi a magyar jogállamisági helyzet folyamatos romlását


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. október 26-án
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. október 26-án

EP-jelentéstevő: Orbán csakis a szavazati jog megvonásából értene. Elindult a gazdasági növekedés, de lassan gyógyulnak a sebek. Mit adtak nekünk az ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzatok? 1. rész.

EP-jelentéstevő: Orbán egyedül a szavazati jog megvonásából értene

Az Európai Unió leendő belga és lengyel elnökségének kellene a 2024-es magyar félév alatt átvennie a jogállammal összefüggő kérdések megvitatását – emelte ki Gwendoline Delbos-Corfield, az EP magyar jelentéstevője, aki szerint Belgium nem talált kellő támogatást ahhoz, hogy jövő január és július között a hetes cikk szerinti eljárás keretében ajánlásokkal forduljon a magyar kormányhoz.

Elindult a gazdasági növekedés, de lassan gyógyulnak a sebek

A 2008-as válság után hét év kellett ahhoz, hogy a hátunk mögött hagyjuk a válságot, legalábbis ahhoz, hogy a fogyasztás is visszatérjen. A gazdaság 0,9 százalékkal nőtt idén a harmadik negyedévben, ezzel egyéves recesszió ért véget. Hosszú idő, mire a lakosság is megérzi a pozitív hatását.

Mit adtak nekünk az ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzatok? 1. rész

Harcos Fidesz-ellenes amazon, progresszív balos, illetve a kerület minden lakójának gondját megoldó házmester: három karakteres ellenzéki polgármester Budapestről. Kétrészes cikkünkben igyekszünk feltárni politikájuk mélyebb rétegeit és azt, hogy kínálnak-e alternatívát a Fidesz hatalomgyakorlásához képest.

Sztrájk az Operában? Nincs sok esély se béremelésre, se kollektív szerződésre

Felháborítónak tartja az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató azt állította: a szakszervezetek hetvenszázalékos béremelést követelnek, miközben szerinte átlagosan harmincszázalékosat. A főigazgató ragaszkodik ahhoz, hogy a szakszervezetek hetven százalékot kérnek, de – mint mondja – a harmincra sincs fedezet, így könnyen lehet, hogy decembertől sztrájk lesz az Operaházban.

Szerdán eldőlhet, hogy megdobja-e az állam 17 milliárd forinttal Mészáros Lőrinc egyik cégét

Akár ki is zárhatják három évre az R-Kord Kft.-t a közbeszerzésekből az érvényes jogszabályok szerint, de ennek minimális az esélye. A milliárdos állami pluszpénznek annál nagyobb.

Biden és Hszi is az egyre konfliktusosabb kapcsolat stabilitásának erősítésére törekszik szerdán

Nem lesz hiány megvitatásra váró, nehéz kérdésekből Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai találkozóján, ugyanakkor nem várható jelentős áttörés. Mindkét vezető világos célkitűzésekkel érkezik erre a megbeszélésre, amelyre olyan időszakban kerül sor, amikor tovább éleződött a feszültség a világ két legnagyobb gazdasága között.

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyal Svédország NATO-csatlakozásáról

A török parlament külügyi bizottsága hivatalos napirendje szerint csütörtökön vitatja meg a Svédország NATO-tagságát jóváhagyó törvényjavaslatot.

ENSZ-jelentés: Nagyon letértünk a globális klímaváltozás megfékezésének útjáról

A világ „nem tud megbirkózni” a klímaváltozással, alig lépett előre a bolygónk felmelegedéséért felelős anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében ebben az évtizedben – figyelmeztetett az ENSZ.

Amit még tudni érdemes

Mészárosék 700 milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión (G7)

Tavaly szeptember 1-jén vette át az állami gyorsforgalmi utak java részének üzemeltetését az állami Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től egy 35 éves koncesszió keretében a Mészáros Lőrinc és Szíjj László tulajdonában lévő MKIF. Sejthető volt, hogy a konzorcium kiemelkedően jól járhat, az adófizetők már kevésbé. Korábban a lap körülbelül ezermilliárdos profittal számolt; az első év alapján ez helytállónak számít.

Lantos Csaba miniszter egykori titkos üzletére is fény derült az óriási ciprusi kiszivárogtatásból (Direkt36)

A jelenleg az Orbán-kormány energiaügyi minisztereként szolgáló üzletember korábbi ciprusi cégéről eddig nem jelentek meg információk a nyilvánosságban.

Összefeszülések és paktumok a színfalak mögött: így készül az önkormányzati választásokra az ellenzék (HVG)

Majdnem mindenki majdnem mindenki ellen, főleg a Momentum a DK ellen – ezt írta a lap azokról a tárgyalásokról, amelyek az MSZP Villányi úti székházában zajlanak az ellenzéki pártok között a jövő évi önkormányzati választásokról.

Több száz újabb ingatlan kisajátítására készül a kormány a Budapest–Belgrád vasútvonal építése miatt (Népszava)

Közben ütemesen emelkednek a költségek is.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG