Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Foltok Völner utódjának múltjában; számokban az egészségügy; mi az a láncszavazás?


Karácsony a Szent László Kórházban 1928-ban
Karácsony a Szent László Kórházban 1928-ban

Legfontosabb csütörtöki anyagaink között olvashattak arról, hogy a korrupcióval gyanúsított Völner Pál helyén induló fideszes jelöltnek is fekete pöttyök vannak a múltjában; összegeztük az Orbán-kormányok egészségügyi politikáját és videóban mutattuk be, hogyan működik a láncszavazás.

Számokban címmel indulnak azok a cikkeink, amelyekben a kormány teljesítményét értékeljük a legfontosabb szakpolitikai területeken. Most az egészségügy került sorra.

Egy világjárvány kellett az utóbbi évek legjelentősebb hazai egészségügyi döntéseihez. Az orvosbéremelés, a sokak szerint belügyi logikával működő szolgálati jogviszony és a hálapénz kivezetésének módja és hatásai azonban ellentmondásosak. Nem állították meg az erodációt, nem erősítették az ágazatban dolgozók kötődését és nem javították a munkakörülményeiket. A megboruló dominósor végén pedig a beteg áll, rajta csapódnak le a következmények. Erről és az elmúlt tizenkét év sokszor csírájában elhalt egészségügyi kormányzati lépéseiről kérdeztük Sinkó Eszter egészségügyi közgazdászt.

Nem sikerült feddhetetlen jelöltet találnia a Fidesznek Völner helyére

Erős Gábor Esztergom alpolgármestere, aki a korrupcióval gyanúsított Völner Pál helyett indul az országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltjeként. A politikus 2018-ban került fel arra a jegyzékre, amelyen a NAV azokat listázza, akiknél be nem jelentett alkalmazottat találtak. A 2014-es önkormányzati választások előtt Erős azt is állította, van diplomája, de az újabb bemutatkozásából már hiányzik a diplomára utaló rész.

Folytattuk a lehetséges választási visszaéléseket bemutató magyarázó videóinkat is. Most a láncszavazással ismerkedhetnek meg azok, akiknek még nem volt szerencséjük gyakorolni ezt a faékegyszerűségű módszert.

Egyszerűen: a legelterjedtebb választási csalás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Az ellenzék győzelme esetén visszaállítják a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét és erősítik a munkavállalók jogait. A tanárok és az egészségügyi dolgozók is köthetnek kollektív szerződést a jövőben, amellyel erősebb jogaik lesznek a munkáltatójukkal szemben – mondta a Szabad Európa podcastjában Komjáthi Imre MSZP-s politikus, Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója, akihez a munkavállalói jogok és szakszervezeti kérdések tartoznak. A cikk a beszélgetés szerkesztett leirata.

A multik által üzemeltetett magyar autógyárakban erősebb szakszervezetek vannak, mint az államigazgatásban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:29 0:00

Világpolitika

Egy kicsit jobb hely lett a világ: Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) vezetője, Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurejsi meghalt az amerikai különleges erők egyik éjszakai rajtaütésében Szíriában.

Gyengül Orbán lengyel szövetségese, vagy csak a cégér átfestése történik? Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi kamarájának megszüntetésére irányuló törvénytervezetet jelentett be. Az újonnan létrehozott testület az Európai Unióval folytatott viták középpontjában áll. Az Európai Bíróság (EB) tavaly októberben napi egymillió eurós bírságot szabott ki Lengyelországra, amiért figyelmen kívül hagyta a fegyelmi kamara felfüggesztésére vonatkozó uniós bírósági végzést. A bírság kifizetését Varsó megtagadta.

„Ez a törvényjavaslat csak kísérlet arra, hogy színlelt márkaváltással uniós pénzhez jussanak, miközben továbbra is megsértik az EB döntéseit” – írta egy szakértő.

És végül a friss járványhírek. Ismét száz fölött a halálos áldozatok száma. Csütörtök óta 16.435 új fertőzöttet igazoltak. Orbán Viktor arról beszélt a közmédiában, hogy javasolják, a debreceni oltóanyaggyár is vegyen részt a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerének gyártásában, de konkrétumokat nem mondott.

És hol találkozhat még velünk?

2022-ben is célunk, hogy olyan témákkal foglalkozzunk, amelyek meghatározók olvasóink életében. Amellett hogy továbbra is várjuk észrevételeit Facebookon, e-mailben vagy Instagramon, most már megoszthatja velünk tapasztalatait, tudását a Szabad Európa új Facebook-csoportjában is, a Szabad Európa Bennfentesben. A csoportban rendszeresen talál extra tartalmakat, bevonjuk olvasóinkat a tartalomkészítésbe és figyeljük a visszajelzéseket. Várjuk a csoportban, jelentkezzen itt!

Kellemes napot!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG