Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Gulyás Gergely is spórol, még repipogácsa sem lesz a Miniszterelnökségen


A Miniszterelnökség dolgozóinak le kell mondaniuk az új számítógépekről, programokról. Év végéig csökkentik az értekezleteken a munkatársak számára kitett pogácsa, kávé, üdítő mennyiségét is
A Miniszterelnökség dolgozóinak le kell mondaniuk az új számítógépekről, programokról. Év végéig csökkentik az értekezleteken a munkatársak számára kitett pogácsa, kávé, üdítő mennyiségét is

Sok ember életét menthette meg, hogy kevésbé arzénos a víz Magyarországon, de néhány tízezren még mindig szennyezett ivóvizet isznak. Rosszul működik az iskolapszichológiai rendszer. Pertársaságot alakítottak a rendkívüli felmondással elbocsátott kölcseys tanárok. Gulyás Gergely drasztikus spórolási tervet vezetett be a Miniszterelnökségen: nemcsak a fűtésen, hanem szinte mindenen takarékoskodik a Miniszterelnökség, erre szólították fel az alkalmazottakat is. Legfontosabb híreink.

Néhány tízezren még mindig arzénos vizet isznak

Magyar kutatók nemrég megbecsülték, hány ember életét menthette meg, hogy az ország jó részén sikerült határérték alá vinni az ivóvíz arzéntartalmát – ami mindenkinek hasznos, hasonló programokkal ugyanis óriási összegeket lehet spórolni az állami egészségügyi kiadásokon. Magyarországon is vannak olyan területek, ahol még mindig határérték feletti az ivóvíz arzéntartalma. Az országban korábban 50 μg/l (mikrogramm/liter) volt a hatérték, de az EU-s csatlakozás miatt ezt le kellett vinni a WHO által javasolt 10 μg/l-es határérték alá.

Cikkünkből kiderül, hogy nem sikerült mindenhol az arzénmentesítés, de a 2007-ben elindított, döntően EU-s pénzből megvalósított Ivóvízminőség-javító Program jelentős javulást hozott az ország nagy részén. Mára már kizárólag Csongrád-Csanád és kisebb részben Békés megye települései közül néhánynál maradt határérték feletti az ivóvíz arzéntartalma.

Vészjelzés

Tarthatatlan az iskolapszichológiai rendszer működése, az iskolapszichológusok hasonlóan alulfizetettek, mint a tanárok, ezer körüli diák tartozik hozzájuk, nem vonzó a pálya, ezért kevés a tapasztalt szakember, rengeteg a betöltetlen státusz – mondta a Szabad Európának dr. Jármi Éva pedagógiai szakpszichológus. Szerinte a budai középiskolában egy hete történt késelés is azt bizonyítja, hogy rosszul működik a rendszer, és bármikor előfordulhat hasonló eset.

A szakember szerint amennyiben igaz, hogy a diák korábban kijelentette, hogy valakit meg fog ölni, és valóban ő látható azon a felvételen, amelyen az iskola folyosóján teljes erőből beleveri a fejét a szekrénybe, itt már közbe kellett volna lépni. Az iskolapszichológus szerint nem a késelő fiú és nem is a családja az első számú felelős; ha egy ilyen rossz mentális állapot esetén nem történik semmi, az az intézmény felelőssége – mondta a Szabad Európának Jármi Éva, aki húsz évig tanított az ELTE iskolapszichológia tanszékén, amely az iskolapszichológiai hálózat módszertani bázisát adja.

Pertársaság

Pertársaságot alakítottak a Kölcseyből rendkívüli felmondással elbocsátott tanárok. Egyikük, Törley Katalin, a budapesti gimnázium volt francia szakos tanára elmondta: pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert, hamarosan elkészül a beadványuk. A Klebelsberg Központ állítása szerint a Kölcsey öt tanárán kívül nem rúgtak ki mást az oktatásból polgári engedetlenség miatt.

Törley Katalin úgy tudja, hogy a kirúgottak helyére még nem vettek fel új szaktanárokat, összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg a helyettesítést. A Szabad Európa is beszámolt az öt tanár elbocsátásáról szeptember végén, ahogy a pedagógusokkal szolidaritást vállalók és az oktartás helyzetéért aggódók tiltakozásairól is folyamatosan beszámolunk.

Felfordulás várhat Oroszországra

Az ukrajnai háború következményei zűrzavart eredményezhetnek Oroszországban, aminek nyomán megbukhat a vezetés, polgárháború robbanhat ki vagy akár az ország is széteshet – vélekedett egy, az invázió miatt lemondott orosz diplomata. A korábban az ENSZ genfi irodájánál tanácsadójaként dolgozó Borisz Bondarev májusban mondott le, mondván, hogy még soha nem szégyellte annyira a hazáját, mint idén február 24-én. A férfi élesen bírálta Vlagyimir Putyin politikáját, és hangsúlyozta, hogy az állam vezetése talpnyalókkal, bólogató Jánosokkal van tele.

„Ha Putyint kirúgják a hivatalából, mélységes bizonytalanságba kerül Oroszország jövője” – emelte ki a húszéves külügyi pályát maga mögött tudó diplomata a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban megjelent írásában.

„Abszolút lehetséges, hogy utódja meg fogja próbálni folytatni a háborút, különösen miután Putyin fő tanácsadói a biztonsági szolgálatoktól érkeztek. Oroszországban azonban senki nem rendelkezik hozzá hasonló befolyással, így az ország valószínűleg a politikai felfordulás időszakába lépne. Sőt akár még káoszba is süllyedhetne” – vélekedett.

Vége a repipogácsának is, annyira spórolnak a Miniszterelnökség hivatalában. A 24.hu információi szerint már nemcsak a fűtésen és az energiafelhasználáson takarékoskodik a Miniszterelnökség, az alkalmazottaknak is spórolniuk kell az informatikai eszközöktől kezdve gyakorlatilag mindenen. A Gulyás Gergely vezette minisztériumban az év utolsó három hónapjára drasztikus intézkedéseket vezettek be. A szeptember végén kiadott belső tájékoztatás szerint a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás fenntartása miatt a vezetőknek és dolgozóknak egyaránt részt kell vállalniuk a kiadások lefaragásából.

Szép napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG