Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Gyurcsánynak van egy története a Fidesszel


Vitára készül a Magyar Televízióban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (b) és Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje (j) 2006. április 5-én
Vitára készül a Magyar Televízióban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (b) és Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje (j) 2006. április 5-én

Hogyan tartja kézben a Fidesz az ellenzéket? – az illegális pártfinanszírozás rendszere. Lassan tananyag lesz az illiberális magyar kormányzás. Hogy lehet együttműködni Kubatov Gáborral és a Fradival? – ezek voltak legfontosabb témáink szerda reggel.

Csak látják vagy befolyásolják is a titkosszolgálatok a feketekasszák titkos pénzmozgásait?

A pártfinanszírozás szürkezónájáról szóló cikksorozatunk befejező részében számba vesszük azokat a technikákat is, amelyek fogottá tesznek politikusokat azon túl is, hogy valamikor részt vettek közpénzek illegális eltérítésében.

Ehhez kapcsolódóan: Az illegális pártfinanszírozás rendszere – ahogy a résztvevők látják, 1. rész: „…egy részét le is fogják nyúlni”

Cikksorozatunk első két részében (itt és itt) bemutattuk, hogy 2010 után hogy vált a Fidesz kizárólagos irányítójává az illegális pártfinanszírozás rendszerének – is. Felrajzoltuk azt a rejtett nagykoalíciót, amelyet a demokratikus pártok működtettek azért, hogy kielégítsék a választási verseny szülte, egyre növekvő pénzéhségüket.

Ehhez kapcsolódóan: Az illegális pártfinanszírozás rendszere – ahogy a résztvevők látják, 2. rész: „Micsoda szolgáltatás!”

A zárócikk többek között arról szól, hogy vajon a titkosszolgálatok csak látják vagy befolyásolják is-e a feketekasszák titkos pénzmozgásait, és hogy hogyan használja ki a Fidesz versenytársai önérdekeit arra, hogy számára kedvező politizálásra serkentse őket. Kitérünk arra is, hogy a DK-elnök politizálásában sokak szerint anyagi érdekek is előkerülnek.

Meddig tűrik még a magyar kormány intézkedéseit?

A soros uniós elnökséget ellátó svéd kormány azt tervezi, hogy konferencián mutatja be a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárások folyamatát és eredményeit. Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága előtt a jogállamisággal foglalkozó svéd miniszter, Jessika Roswall azzal kezdte, hogy vannak jogállamisági problémák, „de nem habozhatunk, ha cselekedni kell”. Hozzátette: nagyon biztatónak tartja, hogy a kondicionalitási mechanizmus már hatékonynak bizonyult.

Ehhez kapcsolódóan: Navracsics Tibor: „Mondjuk én vagyok a garancia”

Ezt az az eljárást eddig csak Magyarország esetében élesítettek, mert az uniós források elköltését veszélyben látja az EU. Ezt a tagállamok tavaly decemberben meg is erősítették, annak ellenére hogy a magyar parlament a megelőző két hónapban számos korrupcióellenes és az átláthatóságot javító intézkedést fogadott el.

Ehhez kapcsolódóan: Transparency International: A korrupció átszövi a magyar államszervezet működését

Az Európai Bizottság értékelésében azonban megállapította, hogy ezek a lépések részben eltértek attól, amiket Magyarország korábban vállalt, részben pedig elégtelenek. Így a tagállamok döntöttek 6,3 milliárd euró uniós forrás befagyasztásáról, és blokkolták a több mint 22 milliárd eurós hétéves költségvetési forrásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Jancsics Dávid: Sem a kormány, sem az EU részéről nem hihető, hogy tényleg küzdeni akar a hazai korrupció ellen

A Nagy-Magyarország mellett az erdélyi zászlót is betiltotta az MLSZ

A legtöbb büntetést az MLSZ intézkedéseinek hibájából kaptuk – mondta a Szabad Európának adott interjúban a FARE nevű nemzetközi civil szervezet egyik magyar képviselője. Jósa Bálinttal arról is beszélgettünk, mit nem csinál a FARE (amelyet Szijjártó Péter korábban lemunkásőrözött), és hogyan tudnak jól együttműködni Kubatov Gáborral és a Fradival.

Ehhez kapcsolódóan: A rasszista incidensek mérhetően rontják az érintett focisták teljesítményét.

A Football Against Racism in Europe (FARE) egy nemzetközi hálózat, nagyjából 135 tagja van olyan országokban, ahol az Európai Labdarúgó-szövetség meccseket rendez. Míg az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség, angolul Union of European Football Associations) megfigyelője a VIP-szektorból nézi a meccset, a FARE anonim megfigyelői elvegyülnek a tömegben, ott ülnek a kemény magnál.

Az interjúból kiderül, hogy a Fradinál például fehér pólót húzatnak azokra a szurkolókra, akik olyan ruhában mennek ki, amelyen tiltott jelkép van, s hogy a Fradi oktatja a saját biztonsági személyzetét is. Elmondják nekik, hogy ha UEFA-meccsen valaki „nácul”, vagyis megszegi a szabályokat, akkor arra rá kell szólni vagy kiemelni. Kubatov Gábor beleállt ebbe, és saját közösségi oldalán, a Fradi médiájában rendszeresen magyarázza a szurkolóknak, hogy mit miért ne tegyenek. De ott a „szívtől az égig” köszöntés ügye is: volt, aki például telefont tartott a bal kezében közben, ezért az UEFA ellenőre náci karlendítésnek minősítette, és jött is a bejelentés.

Pedagógusok újabb csoportja tiltakozott, Magyarország a legkorruptabb

Egy évvel ezelőtt, 2022. január 31-én tartották a közoktatásban azt a figyelmeztető sztrájkot, amely az egész évet végigkísérő sztrájk- és tiltakozási hullámmá terebélyesedett. Az évfordulóra országos sztrájkot hirdetett a pedagógusok szakszervezete, a felhíváshoz a szakképzésben dolgozók is csatlakoztak. A sztrájkhétről egy korábbi cikkünkben is írtunk

A Transparency International legújabb jelentése szerint hazánk lett az EU legkorruptabb országa. A TI elemzése szerint az EU nyomására létrejött, az uniós forrásokat érintő visszaéléseket visszaszorítani hivatott lépések a kormányzat egyetlen komolyan vehető korrupció elleni intézkedéssorozatának tekinthetők. „Ez annak ellenére így van, hogy a kormány valódi célja a források megszerzése, nem pedig a jogállamiság helyreállítása” – közölte a szervezet. A szervezet emlékeztetett: a korrupció átszövi az államszervezet működését, a visszaélések a rendszer részévé váltak: az állam foglyul ejtésének folyamata már az előző évtized közepére befejeződött.

A Telex a tegnap este közzétett vagyonnyilatkozatokról közölt cikket, amelyből kiderül többek között, hogy továbbra is kaszinótulajdonos a honvédelmi miniszter, aki novemberben 773 millió forintot tartott a bankban, s hogy Navracsics Tibor házat, Lázár János újabb földeket vett. A portál arról is ír, hogy Rogán Antal már csak 245 millió forintot tart takarékbetétben, és május óta valamire elköltött 371 milliót.

Ehhez kapcsolódóan: Kijöttek a képviselői vagyonnyilatkozatok, de teljesen mindegy, miket írnak oda

Ugyancsak a vagyonnyilatkozatok kapcsán a Magyar Nemzet azt emelte ki, hogy Hadházy Ákos Bécsben vett lakást, amelynek felerészben a tulajdonosa, s hogy Gyurcsány Ferenc 631 milliós lakásvásárlási előlegről és foglalóról számolt be.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG