Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Tomboló erdőtüzek közepette készül az EU a hideg télre


Tűzoltók oltják a tüzet La Teste-de-Buchnél, Franciaország délnyugati részén 2022 július 18-án
Tűzoltók oltják a tüzet La Teste-de-Buchnél, Franciaország délnyugati részén 2022 július 18-án

Egyedül Magyarország ellenezte, de megszületett a megállapodás, hogy az EU országai csökkenteni fogják gázfelhasználásukat. 2002 óta volt Orbán Viktor közvetlen tanácsadója Hegedüs Zsuzsa, ám most távozik, mert fajgyűlölőnek tartja a miniszterelnök tusványosi beszédét.

Gazdasági szempontból is katasztrófa egy erdőtűz

Szinte minden mediterrán országban pusztítanak az erdőtüzek, idén nyáron már Magyarországon is több erdő égett. Tucatnyi európai országban gyakran több tízezer hektárnyi terület pusztult el, otthonokat és vállalkozásokat romba döntve. Az Európai Központi Bank (EKB) 2021-es jelentése szerint az éghajlatváltozás a legrosszabb forgatókönyv szerint 2030-ra több mint négy százalékkal csökkentheti az európai GDP-t. A nyilvánvaló környezeti károkon túl ugyanis egész iparágak is megérzik a hatását.

Távozik Orbán tanácsadója, mert „nyíltan fajgyűlölőnek” tartja a tusványosi beszédet

Lemondott posztjáról Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója a miniszterelnök tusványosi beszéde miatt. Hegedüs Zsuzsa szerint a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért több évtizedes barátságuk ellenére megszakítja a kapcsolatot Orbánnal. Hegedüs 2002 óta dolgozott a miniszterelnök mellett, távozásáról és szokatlanul nyílt hangvételű lemondóleveléről a nemzetközi sajtó is beszámolt.

Intézkedések az infláció és a várható gázkorlátozások miatt

Az Európai Unió országai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk visszaszorítását célzó, a korábbinál enyhébb vészhelyzeti uniós javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy különböző nemzeti utakat követve készüljenek fel az orosz szállítási megszorításokra. Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a megállapodás megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa egységes maradt Moszkva legutóbbi gázkorlátozása ellenére is. ​Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely ellenezte a megállapodást.

A maga eszközeivel a Magyar Nemzeti Bank is igyekszik tenni az infláció csökkentéséért. A Monetáris Tanács kedden száz bázisponttal, 10,75 százalékra emelte meg a jegybanki alapkamatot, ami 2008 vége óta nem járt a két számjegyű tartományban.

A brit hírszerzés cáfolta, hogy Oroszország katonai célpontokat támadott volna Odesszában

Az orosz vezetés azt állítja, hogy egy ukrán járőrhajóra és egy fegyverraktárra mértek csapást előző hétvégén Odesszában, de a brit hírszerzés szerint nincs semmi jele annak, hogy ilyen célpontok lettek volna ott, ahol becsapódtak a rakéták. A britek szerint a hétvégi légicsapásokra feltehetőleg azért került sor, mert az orosz hadvezetés rendkívül súlyos fenyegetésnek tekinti a korszerű hajóelhárító rakétákat, amelyekkel „az átfogó inváziós terveket jelentősen aláásva” Ukrajna sikerrel megakadályozta Odessza megtámadását a Fekete-tenger felől.

Az Ukrajnában dúló háború a következő generáció(ka)t is erősen befolyásolja majd: a háborúban felnövő gyerekek sok esetben nem kapják meg, ami pszichoszociális fejlődésük és későbbi mentális egészségük szempontjából fontos lenne – a biztonságot, a nyugalmat és a pszichésen támogató környezetet. Műanyag puskák, játék ágyúk – katonásat játszanak most az ukrán gyerekek.

Érdemes még elolvasni:

Az MVM is elismerte, hogy a Duna meleg vize miatt csökkent a Paksi Atomerőmű teljesítménye, de szerintük a blokkonként 20-40 MW-nyi eltérés normális a téli időszakhoz képest, írja a hvg.hu.

Havi 873 ezer forintért adott tanácsot Áder János köztársasági elnöknek a CÖF szóvivője, Fricz Tamás, számol be az rtl.hu.

Kevesebb pluszpénzt kaptak a mozdonyvezetők, mint amennyiben megállapodtak, mondják a szakszervezetek. A Népszava szerint ezen ígéretek miatt maradt el a választások előtt a vasutasok sztrájkja.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG