Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A magyar állam nem segít a bántalmazott nőknek


Az államtól nem számíthatnak segítségre a kapcsolati erőszak áldozatai, állítja az egyik érintett
Az államtól nem számíthatnak segítségre a kapcsolati erőszak áldozatai, állítja az egyik érintett

Hiába mondta egy gyilkosság után Varga Judit, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, a bántalmazott nőkön az állam azóta sem segít. A rohamos iparosítás felforrósítja Debrecent. Több mint száz napja tart Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja.

Senki nem segít a kapcsolati erőszak áldozatainak

Rita egy azon 226 ezer nőből, akik rettegésben élnek ma Magyarországon. Azt mondja, a választások után már nincsenek tévképzetei, tudja, hogy az államtól nem számíthat segítségre, neki kell megvédenie gyermekeit és magát, ha nem akarnak ők is néma tanúk lenni, akiket megölt a partnerük. A Szabad Európa utánajárt, hogyan működik jelenleg az áldozatvédelmi rendszer Magyarországon isztambuli egyezmény híján. Az eredmény, amire jutottunk, és a statisztika sem túl biztató, főleg annak tekintetében, mekkora eséllyel részesülhet bármilyen védelemben ma a hatóságoktól egy bántalmazott.

Amit nem reklámoznak Debrecen iparvárossá fejlesztése kapcsán

A XXI. századi Magyarország egyik legnagyobb volumenű iparosítási kísérlete zajlik Debrecenben. A beruházás indokaként leggyakrabban hangoztatott kormányzati érv a munkahelyteremtés és a város regionális szerepének erősítése. Arról kevesebb szó esik, hogy a gyárépítéseknek, például az azokhoz használt betontömegnek milyen hatásuk lesz a környezetre. Ennek jártunk utána.

Több mint száz napja támadta meg Oroszország Ukrajnát

Pénteken volt a száz napja, hogy az orosz hadsereg megindította Ukrajna elleni támadását. Az invázió a NATO szerint „a kimerítés háborújává” vált, miután Oroszország nem érte el eredeti célját, a gyors győzelmet. A brit védelmi minisztérium pénteki hírszerzési jelentésében azt írta, hogy Moszkva egyik stratégiai célkitűzését sem tudta megvalósítani, amely eredeti terveiben szerepelt.

Az orosz katonák ukrajnai életébe egy lopott fényképezőgép nyújt betekintést. Egy Kelet-Ukrajnában, az ukránok által visszaszerzett digitális fényképezőgépen egy család békebeli fotói és a megszálló orosz katonák képei láthatók, akik, úgy tűnik, a háború idején elvitték a gépet.

Az ukrajnai háború elleni tiltakozások megfékezésére Oroszországban új bűncselekményt találtak ki: „a hadsereg lejáratását”. Csak az északi Karéliában két tucat közigazgatási eljárás van folyamatban, néhány ilyen ügyben már meg is van a bírósági ítélet.

Oroszország ukrajnai invázióját világszerte megérzik a gazdaságok, a háború élelmiszerhiányt okoz. Oroszország és Ukrajna egyaránt kulcsfontosságú mezőgazdasági szállító, és a konfliktus – amelyben két jelentős szereplő lényegében kiesik a piacról – még inkább rávilágított a globális élelmiszer-ellátási lánc törékenységére.

A több évtizedes semlegesség után Finnország hivatalosan is kérte felvételét a NATO-ba. A Szabad Európa georgiai szolgálata Pekka Toveri vezérőrnaggyal, a finn vezérkar korábbi hírszerzési főnökével és Petteri Kajanmaa ezredessel, a Nemzeti Védelmi Főiskola katonai készségek tanszékének igazgatójával készített interjút.

Kvíz: Ki miért felel az ötödik Orbán-kormányban?

Kilenc, jelentős részben gazdasági miniszter van az új kormányban, ami egészen szokatlan módon összeollózott feladatköröket hozott. Tudja, hogy kik felelnek majd például az energetikáért, a filmiparért, az űrkutatásért vagy a csángó ügyekért? Ha hétvégén nem tette volna meg, most még kitöltheti legújabb kvízünket.

Amit még érdemes tudni

„Orbán Viktor leginkább Szent Istvánhoz mérhető”

Osztie Zoltán minden évben misét tart a kormányfő születésnapján. Visszautasítja a feltételezést, hogy a miniszterelnök személye körül vallási kultusz épülne, de szó szerinti értelemben diktátorra még szükség is van. A plébánossal a Népszava készített interjút.

A Fideszes polgármester szerint elvárható lett volna, hogy a kormány egyeztet, mielőtt kiveszi az önkormányzatokat a rezsivédelemből

Egy friss kormánydöntés értelmében ezentúl piaci árat kell fizetniük az energiáért a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak is, ez pedig érzékenyen érinti mindkét csoportot, sokan akár csődbe is mehetnek. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az RTL Klub Híradójának nyilatkozott.

„Nem kell, hogy mindenhol ott üljön egy orvos, hátha betéved a beteg. Ez luxus”

Heti 2-4 óra helyettesítéssel oldják meg a háziorvos nélkül maradt településeken az orvoshiányt, van, ahol már a keresést is feladták. Országosan csaknem 650 praxis betöltetlen. De valóban szükség van ennyire? A háziorvosi rendszer problémáit a hvg360 járta körül.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG