Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem csitul a háború; izgalmakat hoz a francia elnökválasztás


Az összes szavazat összeszámlálása után az ellenzék nyert plusz egy mandátumot, a Mi Hazánk pedig veszített egyet. Csak Kijev környékén több mint 1200 civil áldozatot találtak a visszavonuló orosz csapatok után. Véget ért a francia elnökválasztás első fordulója, fej fej mellett Macron és Le Pen.

Megvan a választás végeredménye

Szombat estére összeszámoltak minden szavazatot. A végleges adatok szerint a Fidesz–KDNP-nek összesen 135, a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd-szövetségnek 57, a Mi Hazánknak hat, a német önkormányzatnak egy képviselője lesz. A Fidesznek így kétharmados többsége lesz a 199 fős parlamentben.

A külföldről beérkező szavazatoknak köszönhetően az ellenzéki Vajda Zoltán fordítani tudott a XVI. kerületben, így onnan ő kerül be a parlamentbe a fideszes Szatmáry Kristóf helyett, aki így listáról jut mandátumhoz. Ezzel a 18 fővárosi egyéni választókörzetből 17-ben tudott nyerni az ellenzék, a vidéki 88-ból viszont csak kettőben.

Országos listáról a Fidesz 48, az Egységben Magyarországért 38, a Mi Hazánk hat képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A levélszavazatok és a külképviseleteken leadott szavazatok összeszámolása előtt a Mi Hazánknak hét képviselői hely járt volna, ez csökkent végül hatra. Ezért a szavazatok újraszámlálását követelte szombaton közleményben a Mi Hazánk, mert szerintük elvettek tőlük egy mandátumot, írja az MTI. Toroczkai László pártelnök szerint mindössze 48 szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot, amely a Fideszhez került.

Összesen 3.057.195 ember szavazott a Fidesz–KDNP listájára, ami rekord, hiszen a rendszerváltás óta soha nem szavaztak ilyen sokan egy listára. Ebben a rekordban benne van a határon túliak mintegy 250 ezer szavazata is.

Több mint 1200 civil áldozat Kijevnél, Svédország és Finnország is csatlakozhat a NATO-hoz

Az ukrán vezetés szerint az orosz erők nap mint nap gyilkoltak meg civileket Ukrajnában. Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze arról beszélt, hogy csak a Kijevi régióban már 1222 holttestet találtak. Azt is elmondta, hogy ötszáz feltételezett háborús bűnöst azonosítottak eddig, és hozzátette: legalább 5600 feltételezett háborús bűncselekményről van szó.

Moszkvába utazott tárgyalni az osztrák kancellár, ő az első nyugati politikus, aki a háború kitörése óta az orosz fővárosba utazik. Karl Nehammer szombaton Kijevben járt, onnan indult Moszkvába.

Sweet Home, azaz Édes Otthon negyednek hívták Irpinynek ezt a részét, ahol most, az orosz csapatok visszavonulása után mást sem látni, csak romokat. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének tudósítója járt a helyszínen, videóban mutatja be, milyen pusztítást végzett ott a háború.

Február 24. óta mindennaposak az orosz erők bombatámadásai a kelet-ukrán Szeverodonyetszkben. A helyi tisztviselők már mind elmenekültek, csak a lakosok maradtak. Sokan azonban nem tudják, mi lenne biztonságosabb: menni vagy maradni. Helyiek mondják el, eddig miért nem hagyták el otthonukat.

A The Times hétfői számában arról ír, hogy Svédország és Finnország már a nyáron kész lenne belépni a NATO-ba. A brit lapnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint a két észak-európai állam NATO-csatlakozása az észak-atlanti szövetség utóbbi hetekben tartott külügyminiszteri tanácskozásain beszédtéma volt. Az üléseken Finnország és Svédország is képviseltette magát.

Menni vagy maradni? A Kelet-Ukrajnában élők dilemmája
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:42 0:00

Ukrajna gazdasága 45,1 százalékkal fog zsugorodni idén, tekintettel az orosz invázió nyomán bezárt vállalkozásokra, megszakadt exportokra és a megsemmisült termelőeszközökre, írja a Világbank elemzéséről az MTI. Az ukrán vállalkozások több mint fele kénytelen volt bezárni. A fekete-tengeri hajózási útvonalak elvágásával Ukrajna elesett gabonaexportjának kilencven százalékától, illetve összes exportjának felétől. Becslések szerint százmilliárd dollárt is meghaladó károk keletkeztek az ukrán infrastruktúrában.

A Világbank szerint Oroszország hazai összterméke (GDP) 11,2 százalékot fog esni 2022-ben a nyugati pénzügyi szankciók hatására.

Szoros eredmény a francia elnökválasztáson

Franciaországban Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök és a jobboldali Marine Le Pen fog megmérkőzni a szavazás második fordulójában, írja az MTI. Előzetes adatok szerint Macron a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, míg Le Pen a voksok 23,41 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen 21,95 százalékkal a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett, Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus 7,05 százalékot, a jobbközép Valérie Pécresse 4,79 százalékot, Yannick Jadot zöldpárti jelölt 4,58 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,73 százalékot szerzett.

Jadot, Hidalgo és Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Zemmour pedig azt, hogy Le Pent. Mélenchon felszólította híveit, hogy a második fordulóban ne szavazzanak Le Penre.

Az előrejelzések szerint a második fordulóban szoros eredmény várható Macron és Le Pen között. Március elején kiderült, hogy Le Pen 10,6 millió euró (4,1 milliárd forint) hitelt kapott Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól a kampányára.

Illegálisan megy be épületekbe, de sokszor a rendőrök is drukkolnak neki

Érte már tetten rendőr és biztonsági őr is, amint éppen olyan helyre mászott be, ahova tilos lett volna, de a büntetés helyett inkább drukkoltak neki. Urbex Gyula olyan helyekre jár, ahol egykor emberek éltek, dolgoztak, ahol szerelmek szövődtek, mostanra viszont az enyészeté és a pusztulásé lett minden. Az urbex hasonlít a régészethez, csakhogy itt kerítést is kell mászni, meg bujkálni a biztonsági őrök elől. Gyula sokféle helyen járt már. Az elhagyatott tanyáktól a legnagyobb magyarországi szellemvároson át egészen a lepusztult kastélyokig szinte mindent látott.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG