Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ingyen kapta meg Esztergom belvárosát a NER-utánpótlás fesztiválja


A Mathias Corvinus Collegium prominensei: Szalai Zoltán igazgató, Orbán Balázs államtitkár és kuratóriumi elnök és Boris Kálnoky, a médiaoktatás vezetője
A Mathias Corvinus Collegium prominensei: Szalai Zoltán igazgató, Orbán Balázs államtitkár és kuratóriumi elnök és Boris Kálnoky, a médiaoktatás vezetője

Legfontosabb cikkeink az elmúlt 24 órában: a NER káderképzője, a Mathias Corvinus Collegium két anyagunkban is előkerült. De az utánpótlás csak a választási győzelem után aktiválható: ehhez pedig a lejáró hitelmoratóriummal is kezdenie kellett valamit a kormánynak.

A járványhelyzet miatti különleges jogrendet kihasználva Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere egymaga hozott új rendeletet a város közterületeinek használatáról. Így kaphatta meg ingyen Esztergom belvárosát a több százmilliárd közpénzzel kitömött Mathias Corvinus Collegium fesztiválja.

Becsléseink szerint a lefoglalt területért mintegy 2,6 millió forintot kaphatott volna Esztergom. A díj elengedése nemcsak azért vet fel kérdéseket, mert mind az MCC-nek, mind a rendezvényszervező cégnek, a Moonlight Eventnek lett volna miből kigazdálkodnia az összeget, hanem azért is, mert a rendezvényen kereskedelmi tevékenység is folyt.

Segítség a hiteleseknek a választás előtt

A kormány harmadjára is nekifut a hitelmoratóriumnak. Hiába szigorított a kabinet a feltételeken, tízből hét adós részt vehet benne. Bankárok szerint érthetetlen, hogy a nyugdíjasoknak miért nem kell a törlesztőrészleteket fizetniük, hiszen a nyugdíjakra semmilyen hatással nem volt a koronavírus-járvány.

Szakértők szerint az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy a kormány nem akarta a választások előtt azzal szembesíteni az adósokat, hogy jelentősen hosszabbodik a felvett hitel futamideje, természetesen a kamatok is rárakódnak, ezáltal a kölcsön megdrágul: a végén többet kell visszafizetni.

Sokan nem lennének már képesek törleszteni, így a választások előtt nem mutatna szépen a több ezer bedőlt hiteles története, amely „a szocialista kormányok devizahitel-károsultak problémakörére rímelne”. A szavazni megbízhatóan eljáró nyugdíjasok esetében még világosabb a képlet.

A baj az, hogy a nem fizetés függőséget okoz. „A másfél éve tartó moratórium legkártékonyabb hatása az, hogy az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell törleszteni. A korábban törlesztésre fordított havi összeg bekerült a családi büdzsébe mint szabadon elkölthető jövedelem” – mondta forrásunk.

Szerinte innen már nagyon nehéz lesz visszatérni a törlesztéshez, főleg úgy, hogy meglódult az infláció, egyre drágább az élet.

Kifulladt a Jakab-kampány, jön föl Karácsony és Márki-Zay

A tavaszi választásig előbb kéthetente, majd hetente jelentkezik új sorozatunk, a Konstruktív bizalmatlanság. Ebben Ruff Bálint politikai és kommunikációs tanácsadó értékeli az előző két hét kampányeseményeit és stratégiáját, kommunikációját, a legfontosabb szereplők teljesítményét.

A mostani, második részben szó volt arról, hogy mit üzen az ellenzéki választóknak, ha Karácsony Gergely a NER egyik prominensével, Hernádi Zsolttal fotózkodik. Hogyan fogja kormányozni az uradalmat Lúdas Jakab Péter, miután elverte Döbrögit? Tudományos hátteret is akar adni politizálásának Orbán Viktor, mondja az elemző, aki nagyon kíváncsi arra, hogyan osztják majd meg a miniszterelnök-jelöltre leadott szavazatukat a momentumos szavazók. Mert Ruff Bálint szerint sokuk már úgy látja, hogy a pártelnökükre leadott voks elvesztegetett szavazat lesz.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG