Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kiugró egyenlőtlenség: Magyarországon a felső tíz százaléké az összvagyon fele


Orbán Viktor Mészáros Lőrinccel a felcsúti stadionban 2019 májusában
Orbán Viktor Mészáros Lőrinccel a felcsúti stadionban 2019 májusában

Magyar rekord: a szupergazdagoké az ország egyharmada. Orbáni gondolatok alapoztak meg a migráció kiszervezésének – ami sehol sem működik. Újabb magyar különutasság, ezúttal Belarusz kapcsán.

Magyar rekord: a szupergazdagoké az ország egyharmada

Magyarországon a leggazdagabb egy százalék birtokolja az összvagyon több mint egyharmadát, ami kiugrónak számít a fejlett országok között, a felső tíz százaléké pedig az összvagyon fele. Az átlagos egyenlőtlenség nem kiugró, de a szupergazdagok nagyon elszakadtak a társadalom többi részétől. A trend tavaly is folytatódott, Mészáros Lőrinc 180 milliárddal, Csányi Sándor 190 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben.

Orbáni gondolatok alapoztak meg a migráció kiszervezésének – ami sehol sem működik

Nemzetközi szerződések, uniós dokumentumok és nem utolsósorban az érintett harmadik országok mondanak ellent annak az ötletnek, hogy a menedékkérelmeket az EU-n kívül bírálják el. A témáról az Európai Parlamentben is heves vitát tartottak, amelyen a szélsőjobboldal képviselte azt az álláspontot, hogy legyenek nagy táborok Afrikában, ahol döntenek a kérelmezők sorsáról. Mindeközben felsejlett a muszlim fenyegetés is.

Újabb magyar különutasság, ezúttal Belarusz kapcsán

Magyarország egyedüliként nem csatlakozik ahhoz a svéd EU-elnökség által jegyzett közleményhez, amely egy friss EBESZ-jelentés nyomán elítéli az emberi jogi helyzetet Belaruszban. Egyelőre nem tudni, hogy a magyar kormány miért maradt ki egy újabb közös külpolitikai nyilatkozatból. Egyes megfigyelők szerint ez ráadásul azért is fura, mert Budapestnek múlt héten nem volt gondja azon EU-nyilatkozat elfogadásával, amely az ukrajnai gyermekek elrablását emberiség elleni bűnöknek minősítette.

Gulyás Gergely: Profi volt a rendőri fellépés a tüntetőkkel szemben a Karmelitánál

A kormány néhány héten belül mindenben meg fog felelni azoknak a feltételeknek, amelyek miatt az Európai Bizottság visszatartott pénzeket, „egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt is bejelentette, hogy meghosszabbították a kamatstopot.

Vannak még házi feladatok: a zöld lámpa csak az első lépés az igazságügyi reformban

Közösségi médiás posztban adta hírül Varga Judit, hogy létrejött a technikai megállapodás az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformról. A szükséges törvényeket néhány napon belül el is fogadta az Országgyűlés, azonban még messze a visszatartott források lehívása. Az egyéb feltételeket illetően a jogállamisági eljárással összefüggő ügyek megoldása halad leglassabban, a brüsszeli döntéshozók azt sem értik, miért veszélyezteti a magyar kormány tétlenségével az Erasmus és a Horizont-programok téli időszakának elérését a magyar diákok és kutatók számára – mondja tudósítónk friss podcastunkban.

Club Aliga: A helyiek szerint le akarja zárni az egyetlen lejárót az új tulajdonos, aki újabb zárt körű tájékoztatót szervez

Megkezdte a helyiek kiszorítását a Club Aliga új tulajdonosa, a Balázs Attila vezette Bayer Property – így összegezte a fejleményeket az Aligai Fürdőegyesület alelnöke. A magaspartról egy lejáró vezet le a Balatonhoz, amit most szerinte lezárhatnak a nyaralók elől. A beruházó újabb zárt körű tájékoztatót hirdetett, de már az előző is színjáték volt a civil szervezet szerint.

Még több apartman épülhet a Fertő tónál a vízitelep új engedélye szerint

A hatóság újra kiadta a környezetvédelmi működési engedélyt a Fertő tavi vízitelepre, gyakorlatilag változatlan tartalommal – tudtuk meg egy helyi forrásunktól. Mintegy 32 ezer négyzetméternyi épület, 131 ezer négyzetméternyi burkolat lesz, és több mint ezer autó parkolhat a korábbi zöldterületen.

Mi a tétje a mérföldkőnek számító törökországi választásnak?

Recep Tayyip Erdoğannak az eddigi legkeményebb politikai kihívással kell majd szembenéznie a hétvégi választásokon. Az ellenzék úgy érzi: soha nem volt még nagyobb esélye arra, hogy véget vessen a török elnök két évtizedes hatalmának és új irányt szabjon az országban a politikának.

A kormánynak nem tetszett – Nem publikálhat többé a neves hongkongi karikaturista

Egy hongkongi újság bejelentette, hogy nem közlik ezentúl a város legjelentősebb politikai karikaturistájának rajzait, miután panasz érkezett rájuk a kormányzattól. A történtek újabb példaként szolgálnak a szólásszabadságot és a médiát érintő, pekingi eredetű korlátozásokra.

Amit még tudni érdemes

Karácsony Gergely havi 15 millió forintért kaphat „külön bejáratú” tanácsokat a kormánnyal vívott harcban (HVG)

Idén 406 millió forintba kerülnek a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók, akik most éppen 42-en vannak, közülük 17 segíti közvetlenül Karácsony Gergely munkáját.

Az első ígéretek szerint már betegeket kellene fogadnia a szuperkórháznak, de a Lázár-féle tárca miatt csak újabb csúszás jöhet (Népszava)

Tovább késik a szuperkórház, ami annyira talán nem is baj: a tervezett intézmény megközelítését segítő közlekedési projektet már rég törölték.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG