Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Profi volt a rendőri fellépés a tüntetőkkel szemben a Karmelitánál


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón Budapesten, a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón Budapesten, a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én

A kormány néhány héten belül mindenben meg fog felelni azoknak a feltételeknek, amelyek miatt az Európai Bizottság visszatartott pénzeket, „egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Azt is bejelentette, hogy a kormány meghosszabbította a kamatstopot.

Jövő évi költségvetés, kamatstop

Május 20-án nyújtja be a kormány a jövő évi költség tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, amelynek tíz napja van, hogy véleményezze. A tervezet május 30-án kerülhet az Országgyűlés elé, június 7-én lehet a végszavazás. A tervezetben a kormány a jövő évben 2,9 százalékos hiánnyal számol. Úgy vélik, hogy háborús időkben a honvédségre többet kell költeni, ezért a GDP két százalékánál többet irányoztak elő a honvédségre a jövő évi büdzsében – mondta Gulyás Gergely. A miniszter bejelentette, hogy a kormány meghosszabbítja a tavaly januárban a lakosságra, majd 2022 novemberétől a kis- és közepes vállalkozásokra is kiterjesztett kamatstopot. A hosszabbítással 350 ezer családot védenek meg a magas kamatokkal szemben.

Gulyás hozzátette: pillanatnyilag az infláció mértéke és a jegybanki alapkamat mértéke az, ami miatt nem tudnak változtatni a kamatstopon. Ha a jegybanki alapkamata tíz százalék alá csökken, ki tudják vezetni a kamatsapkát, de ehhez egy számjegyű infláció kell. Megerősítette: a kormány szerint ez év végéig megvalósulhat, a tervezetben hatszázalékos inflációval számolnak. Hozzátette: az élelmiszerárstopot, amíg ilyen magas az infláció, fenn kell tartani. A kormány várakozása szerint nyáron nagyon drasztikusan csökkenni fog az infláció.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzők: Végre egy kellemes meglepetés az inflációban

Küldjük Brüsszelnek a számlát

Múlt héten az Országgyűlés megszavazta az Európai Bizottsággal való megállapodás egyik sarokkövét jelentő igazságügyi csomagot, a kormány néhány héten belül mindenben meg fog felelni azoknak a feltételeknek, amelyek miatt az Európai Bizottság a hétéves költségvetésből a Magyarországnak járó a pénzeket visszatartotta. Arra számítanak, hogy néhány héten belül sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal, miután a kormány álláspontja szerint a magyar fél minden feltételt teljesített. Gulyás Gergely szerint

„egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, amit reményeink szerint ki is fognak fizetni”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét arról beszélt, hogy a magyar baloldal akadályozza Brüsszelben az uniós pénzek érkezését, és ezzel a tanárok béremelését, valamint az egészségügyi fejlesztések egy részét.

Gulyás: Amíg nincs béremelés, könnyebb hergelni a pedagógusokat a kormány ellen

Gulyás Gergely szerint nulla az igazságtartalma annak, hogy a kormány nem egyeztetett a pedagógus-szakszervezetekkel. Szerinte a kormány rendkívül sok területen engedett a pedagógus-életpályamodell kapcsán. A miniszter látni véli azokat a szándékokat, amelyek a konfliktust akarják növelni. Szerinte a pedagógus-életpályával kapcsolatos problémák bérjellegűek, és amíg a pedagógusok jövedelme alacsonyabb annál, mint amennyit megérdemelnének, addig könnyebb hergelni őket a kormány ellen.

Szerinte a szakszervezeteknek személyes felelősségük van abban, hogy azokat a politikai erőket támogatják nyíltan vagy burkoltan, amelyek a kormány szerint a legfőbb akadályai annak, hogy a béremelés a leggyorsabban megvalósuljon.

Szóba került az is, hogy az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésére jövő héten európai parlamenti delegáció érkezik Budapestre, a küldöttség tagja Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is. Gulyás erre azt mondta, „sajátos helyzet, amikor a pénzügyi ellenőrzést a tolvajra bízzák”, utalva ezzel a politikus családi vállalkozását korrupciógyanúval összefüggésbe hozó hírekre. Gulyás hozzátette: ezek után az Európai Parlament részéről a kormány korrekt eljárásra nem számíthat.

Ehhez kapcsolódóan: PDSZ: Az engedmények ellenére is elfogadhatatlan a kormány tervezete

Rendőri fellépés a Karmelitánál

A miniszter szerint az elmúlt 13 év gyakorlata azt bizonyította, hogy Magyarországon jogszabályi keretek között bárki kifejtheti kormányellenes álláspontját. Betörni építési területre nem jogszerű. A tüntetőkkel szembeni rendőri fellépés Orbán Viktor budavári hivatala előtt, amelyet túlzottnak értékelt több civil szervezet is, Gulyás szerint profi és kifogástalan volt.

Ehhez kapcsolódóan: A rendőrség szerint jog- és szakszerű volt a könnygáz a Karmelitánál

Gulyás szerint nem igaz az, amit az I. kerület polgármestere válaszolt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a Miniszterelnökség előtti Színház utcát a Készenléti Rendőrség zárta le „védett személyek biztonsága érdekében”.

A miniszter továbbra is építési kordonról beszélt, és véleménye az, hogy biztonsági okokból az építkezés után sem szabadna megnyitni a Karmelita előtti utcát.

Az új vezérkari főnök kijelentései

Lengyelország áldozata és elszenvedője volt a II. világháborúnak, ebben a kormány álláspontja világos – mondta Gulyás Péter. A Szabad Európa is megírta, hogy Lengyelország budapesti nagykövete a történelem elfogadhatatlan elferdítésének nevezte Böröndi Gábor frissen kinevezett honvéd vezérkari főnök kijelentését. Böröndi a közmédiában azt mondta: 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem fogták meg időben békefolyamattal, ez vezetett a második világháborúig. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a vezérkari főnök hatásköréhez a II. világháború értelmezése nem tartozik hozzá.

Ugyanakkor a kormány egyetért az új vezérkari főnökkel abban, hogy a hadsereg alapvető átalakítására van szükség, maximálisan támogatják, hogy az új vezérkari főnök által keményen bírált területeken változások legyenek, ezért is támogatta a kormány Böröndi kinevezését.

Ehhez kapcsolódóan: „Az oroszok bénák, de mi is azok vagyunk” – éles kritikát fogalmazott meg a honvédség állapotáról Böröndi Gábor, a vezérkar új főnöke

Magyar vs. meleg

A minisztert megkérdezték, mi véleménye arról, hogy egy egyházi kiadású tizedikes tankönyvben megjelent versben magyarra cserélték a meleg szót. Gulyás azt mondta, szerinte ezt neki nem feladata kommentálni, nem ír tankönyveket, de ha valaha erre sor kerülne, ő nem cserél ki szavakat.

Vizsgálják a mentők eljárását Gálvölgyi János ügyében

A színészhez, akihez a családja azért hívott mentőt, mert légzési nehézségei támadtak és félrebeszélt, egy óra alatt sem ért oda a rohamkocsi. Gálvölgyi Jánost végül a lányai vitték be a kórházba, a színművész lélegeztetőgépen van.

A miniszter megerősítette, hogy a mentőszolgálatnál vizsgálat indult a történtek feltárására, és idézett a mentők közleményéből, amely szerint a hívást fogadó mentésirányító az információk alapján 2-es prioritási kategóriába sorolta az esetet. Az 1-es prioritás jelenti az azonnali mentőindítást. Gulyás szerint a vizsgálatnak azt kell kiderítenie, hibázott-e a mentésirányító akkor, amikor a 2-es kategóriába sorolta az esetet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG