Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Lesújtó képet fest a magyarok egészségi állapotáról az Európai Bizottság friss jelentése


Ágyában olvasó beteg a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ kórházának egyik kórtermében Budapesten 2013. január 16-án
Ágyában olvasó beteg a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ kórházának egyik kórtermében Budapesten 2013. január 16-án

Egészségügyi országprofil: szorongunk, kövérek vagyunk, és évekkel előbb halunk meg, mint a többi EU-tagállam lakói. Putyin után Orbán is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést a boszniai Szerb Köztársaságtól. Magyarország a válságtámogatások Európa-bajnoka.

Egészségügyi országprofil: szorongunk, kövérek vagyunk, és évekkel előbb halunk meg, mint a többi EU-tagállam lakói

Magyarországon a férfiak hét évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők, a magyarok pedig átlagosan négy és fél évvel előbb halnak meg, mint az Európai Unió többi tagállamának lakosai. A népesség gyorsan öregszik, a depresszió és a szorongásos zavarok jelentik a legfőbb mentális egészségügyi problémát, ami leginkább az alacsonyabb jövedelmű csoportokat érinti.

Putyin után Orbán is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést a boszniai Szerb Köztársaságtól

Milorad Dodik, az entitás szeparatista vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök után idén Orbán Viktort is a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendje kitüntetésben részesítette. „Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Szerb Köztársaság támogatója (…) Benne olyan barátra leltünk, mint soha korábban”jelentette ki az amerikai és brit szankciók hatálya alatt álló elnök.

Magyarország a válságtámogatások Európa-bajnoka

A bruttó hazai termék (GDP) arányában Magyarország nyújtotta az Európai Unió egészében a legtöbb állami támogatást az ukrajnai háború és az energiaválság hatásainak ellensúlyozása céljából könnyített közösségi szabályok keretében – közölte a Szabad Európának és néhány más lapnak adott interjúban Margrethe Vestager versenypolitikai biztos, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

Szabadfi Szabolcs: Rocksztár lett a kőszegi lakótelepi pékgyerekből

Bár ismert arc, az ország pékje, ő maga földhözragadt boomernek, régimódinak tartja magát. A pékáruk közül sem a trendi és menő darabokat, sokkal inkább a klasszikusokat szereti: a vajas kenyeret, a sima kalácsot és persze a sóskifli-csücsköt, Vas megyeiként pedig bármikor jöhet az édes kalács megvajazva és megsózva. Ezen a hármas kombón bármeddig el tudna élni.

Megválasztották az Országos Bírói Tanács új tagjait

Egész napos procedúra után a több mint háromezer bíró által kiválasztott elektori testület január 8-án megválasztotta az Országos Bírói Tanács tizennégy új tagját, köztük egy olyan törvényszéki elnököt, aki egyike volt a Handó Tündének korábban hálálkodó levelet író bírósági vezetőknek.

Sokkal több a covidos, mint az influenzás, a JN.1 variáns terjedhet

A vizsgált légúti fertőzések döntő részét a koronavírus okozta a legújabb hivatalos heti jelentés szerint. A Covid mára a légúti fertőzési szezon részévé vált, ezért a hatvan év felettieknek, valamint a krónikus betegeknek ajánlott az emlékeztető oltás, ahogy az influenza elleni vakcina is.

Amit még tudni érdemes

2231 friss diplomás tanár állt munkába az idén, negyedannyi se, mint ahányan 2018-ban elkezdték a képzést (Népszava)

A tanárhiányon ez nem segít.

A kormány zsugorstopja a zsugorinfláció ellen nem sokat ér, de a Tesco és társai szekálására jó (HVG)

A „zsugortájékoztatókkal” újabb felületet kap a propaganda a boltokban, a multik még egy kötelező pluszfeladatot, valamint adott esetben bírságokat. Előfordulhat, hogy a zsugorinfláció elleni harc végül gerjeszteni fogja az inflációt.

Meredeken nőtt a szivárványcsaládban nevelt gyerekek száma Magyarországon (RTL)

Megtriplázódott a szivárványcsaládok száma az elmúlt évek folyamán Magyarországon, több mint 4100 kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők – derül ki a 2022-es népszámlálás adataiból.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG