Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország magára maradt, a török parlament is megszavazta a svéd NATO-csatlakozást


A török elnök a magyar kormányfővel Budapesten 2023. december 18-án
A török elnök a magyar kormányfővel Budapesten 2023. december 18-án

Megszavazta Svédország NATO-tagságát a török parlament; Stockholm nem egyezkedik Orbánnal. Nem értik a cukrászdák, kocsmák, miért kell jelenteniük, hány fröccs és sütemény fogyott. Lakásszegénység: lakhatási minimum készült az önkormányzati választásokra.

Megszavazta Svédország NATO-tagságát a török parlament; Stockholm nem egyezkedik Orbánnal

Ha csatlakozni akar a NATO-hoz, jöjjön ide, és beszéljen velem – foglalta össze a Politico Orbán Viktor keddi üzenetét svéd kollégájának. A svéd külügyminiszter azonnal közölte, hogy nem látják értelmét ilyen találkozónak. Megjegyezte azt is, hogy a magyar kormányfő levélben más stílusban írt nekik, mint a korábban Twitterként ismert X-en. Később Orbán Viktor azt ígérte telefonon a NATO főtitkárának, hogy szorgalmazni fogja Svédország csatlakozásának jóváhagyását az Országgyűlésnél.

Nem értik a cukrászdák, kocsmák, miért kell jelenteniük, hány fröccs és sütemény fogyott

Január 1-je óta adatszolgáltatásra kötelezik a kocsmákat, cukrászdákat és a kis éttermeket is. Minden rendelés után el kell küldeniük a turizmusért felelős állami szervnek, hogy a vendégek mennyi sört, hány sütit fogyasztanak, illetve hogy mennyibe kerül a rántott hús. Az érintettek, szakmai szervezetek véleményét Wiedemann Tamás írta meg, őt kérdeztük podcastunkban.

Lakásszegénység: lakhatási minimum készült az önkormányzati választásokra

A több millió magyart érintő lakhatási szegénység enyhítése érdekében lakáspolitikai intézkedésekből állított össze javaslatcsomagot a Lakhatási Koalíció abban bízva, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek, valamint pártok minél több pontot átvesznek a saját programjukba az Önkormányzati Lakhatási Minimum néven kiadott követeléslistájukból.

Egy útért cserébe új halottasházat és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég

Egy két és fél milliárd forintos állami támogatást kapó hotelberuházáshoz korábban lebontották Sárváron a halottasházat. Az ügyről beszámoló momentumos képviselő szerint a fejlesztés Tiborcz István érdekeltsége is. A hotelhez vezető út építéséhez a befektetők megvették az állami tulajdonú, a kórházhoz tartozó szomszédos területet, lebontották az ott található proszektúrát, a kerítést és egy raktárépületet.

Ukrán hadifoglyokkal a fedélzetén zuhant le egy orosz gép, nincs túlélő

Az oroszországi Belgorodi területen lezuhant egy katonai repülőgép, amely hatvanöt ukrán hadifoglyot szállított – jelentette a helyi média a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva. A katasztrófát senki sem élte túl.

Amit még tudni érdemes

Dánok keresik magukat degeszre a magyar áramon – az Orbán-kormány hatalmas hibát vétett (Válasz Online)

Egész Európában terjed a gépi kereskedés az árampiacon, de a magyar tőzsde különösen kiszolgáltatott az új iparág spekulánsainak: a szélerőműveket korlátozó kormánypolitika miatt akkora itthon a naperőművek túlsúlya, hogy kisebb kockázattal lehet fogadni az árak változására, mint máshol.

Titkos kormányhatározat tette kötelezővé a Palkovics-közeli cég iratkezelő szoftverét az állami szférában (Átlátszó)

Egy úgynevezett kétezres, vagyis nem nyilvános (titkos) határozattal tette kötelezővé a kormány több száz állami szervnél az EKEIDR iratkezelő rendszer használatát, amit Palkovics László exminiszter volt üzlettársának cége, az SDA DMS Zrt. fejlesztett ki.

Élelmiszerárakban elértük az uniós átlagot, de hol vannak hozzá a bérek? (G7)

Magyarországon az élelmiszerek ára 2023-ban az uniós átlag 98 százalékára emelkedett. A bérekben is megfigyelhető némi kiegyenlítődés, de messze nem akkora, mint az élelmiszerárakban, ezen a téren már csak Bulgária maradt mögöttünk, a többiek előztek.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG