Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország minden egyes ukrán dossziét blokkol az Európai Unióban


Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid beszélgetése Buenos Airesben 2023. december 10-én
Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid beszélgetése Buenos Airesben 2023. december 10-én

Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést. Kockázatosnak minősített kínai kommunikációs rendszert kap a Budapest–Belgrád vasút. Stefano Bottoni történész a kollaborációról: „A Kádár-rendszer az a mintázat, ami a legközelebb áll a NER-hez.”

Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést

Puszta színjátéknak nevezte egy fideszes európai parlamenti képviselő, hogy Kijev az utolsó pillanatban módosította a kisebbségek nyelvhasználatára vonatkozó törvényt. A párt olyannyira beleáll az ukrán csatlakozás vétójába, hogy maga Orbán Viktor viheti be az utolsó ütést a játszmában.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy kárpátaljai magyarok Ukrajna EU-tagságának támogatására kérték Orbán Viktort és az Európai Tanács elnökét.

Kockázatosnak minősített kínai kommunikációs rendszert kaphat a Budapest–Belgrád vasút

Míg Németországban négyszázmillió eurót is elkölthetnek majd, hogy lecseréljék a vasúton kiépített Huawei mobilkommunikációs hálózatot, a Budapest–Belgrád vasútvonal szerb szakaszán ilyet telepítettek, és a Szabad Európa információi szerint a magyar szakaszra is ezt tervezi a kivitelező.

Stefano Bottoni történész a kollaborációról: „A Kádár-rendszer az a mintázat, ami a legközelebb áll a NER-hez”

Mik az elnyomó rendszerekkel való azonosulás, a kikényszerített vagy önként vállalt együttműködés mintái Magyarországon? Hogyan húznak be és tesznek a rendszer részévé szinte mindenkit az ilyen rezsimek? Miért jelentett a Securitaténak Mikó Imre, és miért volt ott az ifjú történész, Stefano Bottoni a 2009-es fideszes Tranzit fesztiválon, illetve hol lehet meghúzni az együttélés (egyáltalán: az élés), a kompromisszum és a kollaboráció határát az elnyomó rendszerekben? Válaszok az interjúban.

Európa zöld fővárosa lenne a gazdaságát az autó- és akkumulátoriparra építő Debrecen

A debreceni városvezetés három sikertelen nemzetközi kulturális pályázat (kétszer az Európa kulturális fővárosa, egyszer az UNESCO irodalom városa cím) után most szerencsét próbál a környezetvédelem területén, és megpályázza az Európa zöld fővárosa címet. Mindeközben a város és a környék lakóinak egy része hónapok óta tiltakozik a helyben tervezett akkumulátoripari beruházások miatt.

Szuverenitásvédelmi törvény és a fővárosi választási rendszer átalakítása a parlamentben

Több kétharmados törvényt is elfogadhat keddi ülésén az Országgyűlés. A szuverenitás védelmével összefüggő Alaptörvény-módosítás és a fővárosi választási rendszer átalakítása mellett az idegenrendészeti szabályok szigorításáról is határozhatnak a képviselők.

Népszavazási kezdeményezés és parlamenti vitanap az életvégi döntésekről

Karsai Dániel és a Momentum két kérdésben nyújtott be népszavazási kezdeményezést, amelyek arról szólnak, hogy büntethető legyen-e az öngyilkosságban való közreműködés gyógyíthatatlan betegség vagy az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen fizikai állapot esetén. Az ellenzéki pártok parlamenti vitanapot kezdeményeztek az eutanáziáról.

Donald Tusk alatt gyors javulásra lehet számítani az Európai Unió és Lengyelország kapcsolatában

A lengyel kormányfői hivatal várományosa meleg fogadtatásban részesült októberben Brüsszelben az Európai Tanács előző elnökeként, ahol sokan nagy reményeket fűznek Varsó irányváltásához. Azonban egyesek figyelmeztettek, hogy a befagyasztott pénzek feloldása nem biztos, hogy egyszerű lesz, mivel ehhez fontos jogállamisági követelményeket kell teljesíteni, amelyeket a lengyel államfő akadályozhat.

Amit még tudni érdemes

Orbán újrakeverte a kártyákat: ez az út vezetett Varga Mihály kegyvesztéséhez (HVG)

A támadóból védekező középpályássá minősülő Varga Mihály a jelek szerint lassan a cserepadra kerül. Mi történhetett? A miniszterelnök számít a munkájára, de elvon tőle döntési jogokat és korlátozza a hatáskörét.

Kínos lett a Fidesznek az új akkugyár: leszavazták a beruházást Tatabányán (24.hu)

A saját indítványuk alapján, egyhangúlag megszavazták a tatabányai önkormányzat közgyűlésének fideszes képviselői, hogy a város területén ne lehessen új akkumulátoripari beruházást indítani. Mindez azután történt, hogy a külügyminiszter irányítása alatt működő HIPA-tól megkeresték a polgármestert azzal, hogy az ipari parkban akkugyárat hoznának létre.

Magyarország szép csendben a világ legfejlettebb országai közé került (Portfolio)

Magyarországon máig mélyen él a köztudatban, hogy gazdaságunk kétségbeesetten próbálja utolérni a fejlett világot, miközben ott lebeg előttünk a „közepes jövedelem csapdájának” rémképe. Csakhogy a fejlett országoktól való távolságunk olyannyira nem nagy, hogy valójában már Magyarország is fejlett országnak nevezhető.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG