Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Meglepően komor a miniszterelnök jövőképe


Orbán Viktor a 2022-es bálványosi szabadegyetemen
Orbán Viktor a 2022-es bálványosi szabadegyetemen

Váratlanul lett nagyon pesszimista Orbán Viktor. Három afrikai ország után Magyarországon a legdrágább élelmet venniük a szegényebbeknek. Ukrajna új fegyvere váltásra kényszeríti Oroszországot. Ausztria orosz diplomatákat utasít ki, ukrán cég is érdeklődik a Dunaferr iránt. Az Orbán-rezsim leváltásának katalizátora lehet az akkumulátorgyárak elleni harc. A szolidaritás és a polgári attitűd gyenge hagyományokkal rendelkezik Magyarországon.

Miniszterelnöki országvíziók

Orbán Viktor szívesen beszél a jövőről nyilvánosan a legkülönbözőbb fórumokon, és tesz erős kijelentéseket. Megnéztük, mennyire következetes ezekben a beszédekben. Cikkünkből kiderül, hogy bár Orbán Viktor vízióiban van néhány állandó elem (a Nyugat hanyatlása vagy a közép-európai régió népeinek összefogása iránti igény), nem konzekvensen használja ezeket.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán szerint Ukrajnára rá kell kényszeríteni egy békét, Putyinék pedig jól járnak a háborúval

A miniszterelnök, aki 2018-ban azt mondta, „a magyar ügy nyert ügy”, és később is „fényes jövőt” látott Közép-Európa előtt, tavaly már azzal vezette fel a tusnádi beszédet, hogy „általános hangulat, hogy a világ egyre rosszabb hely”. Az elhíresült, „fajkeveredős” rész miatt akkor elsikkadt, hogy a kormányfő milyen apokaliptikus jóslatot fogalmazott meg:

„Ha a világ blokkosodik, és kettévágják megint Keletre és Nyugatra, akkor mi nem egy találkozási hely leszünk, egy tranzitország, nem egy találkozási hely, átjáró, érintkezés, ami mind a Kelet, mind a Nyugat előnyeit ötvözi, hanem ha blokkosodás van, akkor mi valaminek a széle leszünk, a perifériája. És akkor nem egy virágzó Magyarországunk lesz, hanem egy Rejtő Jenő-féle poros, előretolt helyőrség lesz Magyarországból.”

Ehhez kapcsolódóan: Távozik Orbán tanácsadója, mert „nyíltan fajgyűlölőnek” tartja a tusványosi beszédet

Jobban érinti az infláció a szegényebb rétegeket

A Világbank januári tanulmánya az élelmiszer-infláció és a normál, vagyis átlagos infláció viszonyát vizsgálta. E szerint a legmagasabb élelmiszerár-emelkedéssel a zimbabwei fogyasztók találkoztak, a dél-afrikai országban 376 százalékkal nőttek éves alapon az élelmiszerárak. Ezen a listán a második Libanon, a harmadik Venezuela, a negyedik Argentína volt, 171, 158, illetve 94 százalékos élelmiszer-inflációval.

A Világbank ezt követően készített egy másik listát, amelyben kivonta a normál inflációt az élelmiszerek fogyasztóiár-emelkedéséből. Ezt a sorrendet is Zimbabwe (121 százalék) vezeti, második Libanon (29 százalék), majd Ruanda (28 százalék) és végül Magyarország (21 százalék) következik.

Ehhez kapcsolódóan: Decemberben 24,5 százalékra gyorsult az infláció

151 kilométeres hatótávolságú rakéták Ukrajnának

Az Egyesült Államok várhatóan új, nagyobb hatótávolságú fegyvereket küld Ukrajnába, eleget téve Zelenszkij elnök kérésének, hogy az ukrán rakéták el tudják érni a frontvonal mögött mélyen meghúzódó területeket.

Az új fegyver, a Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB, magyarul földről kilőtt kis átmérőjű bomba) lehetővé teszi, hogy az ukrán hadsereg az Egyesült Államoktól kapott nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) által kilőtt rakétákkal kétszer akkora távolságban találjon el célpontokat, mint most. Ha a fegyversegélycsomagban benne lesz ez is, a 151 kilométeres hatótávolságú GLSDB elérhető közelségbe hozza az összes orosz utánpótlási vonalat az ország keleti felén, akárcsak az oroszok által megszállt Krím egy részét.

Ehhez kapcsolódóan: Marderok, Leopárdok, Abramsok, Bradley-k: sok új nyugati fegyver, amely vagy megy Ukrajnába, vagy nem

​Ausztria orosz diplomatákat utasít ki, ukrán cég is érdeklődik a Dunaferr iránt

A Szabad Európa korábban több cikkben is részletezte a dunaújvárosi vállalat ügyét, most arról írtunk, hogy a Metinvest Holding, Ukrajna legnagyobb és a világ 42. legnagyobb acélipari cége is érdeklődik a cég iránt. A Népszava információi szerint a vállalat képviselői a héten találkoztak a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával.

Ehhez kapcsolódóan: A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, közölte Orbán Viktor, és ismét Brüsszelt emlegette

Az osztrák kormány csütörtökön közölte, hogy az ország elhagyására utasított négy, Bécsben szolgáló orosz diplomatát. A négyből ketten Oroszország bécsi ENSZ-missziójánál dolgoztak. A külügyminisztérium rövid közleménye szerint az orosz nagykövetség két diplomatája „diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető cselekményeket követett el”, a bécsi állandó ENSZ-képviseleten dolgozók pedig „a székhely-megállapodással össze nem egyeztethető cselekményeket”. A diplomaták egy hetet kaptak arra, hogy elhagyják Ausztriát.

Ferge Zsuzsával készített interjút a Magyar Hang. A Széchenyi-díjas szociológus szerint a szolidaritás és a polgári attitűd egyaránt gyenge hagyományokkal rendelkezik Magyarországon, ezért kevésbé jellemző a magyar társadalomra, a politikai elit pedig hatalmi céljainál fogva sokat tesz azért, hogy ez így is maradjon.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába volt minden tiltakozás, Novák Katalin aláírta a szociális törvény módosítását

A hvg.hu cikke szerint az Orbán-rezsim leváltásának katalizátora lehet az akkumulátorgyárak elleni harc, mert váratlanul érte a közbeszédet uraló Orbán-kormányt, hogy vannak még civilek, akik vitába mernek szállni a hatalommal.

Jó olvasást kívánok!

Horn Gabriella

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG