Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán elutasított kérőből kezdeményező lett az egyesek szerint Moszkvából szervezett új EP-frakciójával


Orbán Viktor Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel Bécsben 2024. június 30-án
Orbán Viktor Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel Bécsben 2024. június 30-án

Orbán Viktor patriótái Marine Le Pent hozhatják lépéskényszerbe. A magyar kormányfő tűzszünetet javasolt a béketárgyalások érdekében Kijevben. Volt ENSZ-szakértő: Orbán Trumphoz hasonlóan úgy bánik a kormánnyal, mintha a saját cége lenne.

Orbán Viktor patriótái Marine Le Pent hozhatják lépéskényszerbe

„Ha Orbán nem megy az Identitás és Demokráciához, majd az ID megy Orbánhoz.” Több brüsszeli megfigyelő szerint a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali képviselőcsoportra lehet a legnagyobb hatással a magyar miniszterelnök által szervezett új radikális jobboldali frakció, amelynek méretétől is függhet, hogy elkerülheti-e a vesztegzárat az EP-ben.

A magyar miniszterelnök tűzszünetet javasolt a béketárgyalások érdekében Kijevben

Egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőséget adna a béketárgyalásokra – mondta Orbán Viktor azon a rövid sajtótájékoztatón, amelyet az ukrán elnökkel közösen tartott Kijevben. Megköszönte Volodimir Zelenszkijnek az őszinte válaszokat, bár az nem derült ki, hogy miket. A tájékoztató rövid volt, és a sajtó nem is kérdezhetett.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy az orosz külügyiminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter eközben Szergej Lavrovval egyeztetett telefonon. Erről sem a magyar miniszter, sem az MTI nem adott hírt.

Volt ENSZ-szakértő: Orbán Trumphoz hasonlóan úgy bánik a kormánnyal, mintha a saját cége lenne

„Orbán számára az jelenti a szuverenitást, ha az állam azt tehet, amit akar”összegezte David Kaye, az ENSZ korábbi szólásszabadság-jelentéstevője a magyarországi helyzetet. A jogász a Transparency International Magyarország (TI), a Washington College of Law, az Amerikai Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Központja, a CEU Demokrácia Intézete és a Magyar Helsinki Bizottság budapesti konferenciáján vett részt és adott interjút a Szabad Európának.

Helsinki Bizottság: Könyörtelen és jogsértő az ukrán menekültek ellátását szigorító kormányrendelet

Augusztus 21-től már csupán a háborús műveletek által sújtott ukrán területekről érkező menedékesek kaphatnak állami elszállásolást a kormány új rendelete szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a már itt lévő kárpátaljai menekülteknek és másoknak is megszűnik a szállásuk, de a szigorítás sok más szempontból is aggályos a Magyar Helsinki Bizottság szerint.

Gyermekvédelmi szakemberek: A pedofilok kiszűrésére alkalmatlan az átvilágítás, és egyben jogsértő is

A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek átvilágítása a kormány által kezdeményezett módon indokolatlan, alkalmatlan, értelmezhetetlen, rendszeridegen, valamint súlyosan sérti az érintettek és velük élő hozzátartozóik jogait a Gyermekjogi Civil Koalíció szerint. A szakszervezet jogi lépésekre is kész.

Franciaországban sorra lépnek vissza a jelöltek, hogy meggátolják a szélsőjobb hatalomra jutását

Franciaországban a Nemzeti Tömörülés (RN) ellenfelei újabb lépést tettek annak érdekében, hogy távol tartsák a hatalomtól a szélsőjobboldali pártot. Több jelölt is bejelentette, hogy visszalép a választások hétvégi, második fordulójától, hogy elejét vegye az RN-ellenes szavazatok megoszlásának.

Kik a közelgő választás főbb szereplői az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyságban szavazópolgárok milliói járulnak az urnákhoz csütörtökön, hogy új alsóházat és kormányt válasszanak. Rishi Sunak kormányfő konzervatívjai várhatóan vereséget szenvednek a fő ellenzéki párttól, a balközép Munkáspárttól, miután tizennégy évig voltak hatalmon.

Tusk szerint az Európa-párti erőknek foglalkozniuk kell azokkal a témákkal, amelyeknek a szélsőjobb köszönheti a sikerét

Az Európa-párti politikusoknak határozottan kell fellépniük a választókat foglalkoztató kérdésekben, így például az illegális migráció kezelésében, hogy szembeszállhassanak az erősödő nacionalizmussal – mondta Donald Tusk a szélsőjobboldal franciaországi és európai uniós sikerei kapcsán.

Amit még tudni érdemes

Titkolja a kormány, találtak-e pedofil intézményvezetőt a gyermekvédelmi átvilágításon (Népszava)

Összesen 273 szakember pszichológiai alkalmasságát vizsgálták, azonban a belügyminisztérium azt sem árulja el, hogy derült-e fény szexuális visszaélésekre vagy más eltussolt problémákra.

Orbán egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy szakítson az oroszpolitikájával (Telex)

A június 9-i EP-választás óta már három olyan esemény történt, amely felveti a kérdést, hogy az Orbán-kormány vajon enged-e a NATO és az Egyesült Államok irányából érkező nyomásnak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG