Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor bel- és külpolitikai húzásai jelenthetik a magyar EU-elnökség legfőbb kockázatát


Orbán Viktor Brüsszelben 2022. március 25-én
Orbán Viktor Brüsszelben 2022. március 25-én

Az EU sokat szidott bürokráciája a magyar elnökség fő szövetségese. Magyar Péter bizalmat kér, és ígéri, hogy EP-képviselőként is a NER legyőzése lesz a fő dolga. Civil szervezetek: A magyarországi választások több ponton továbbra sem felelnek meg a demokratikus követelményeknek.

Az EU sokat szidott bürokráciája a magyar elnökség fő szövetségese

Bár az Európai Parlament részéről volt kísérlet ennek megakadályozására, Magyarország rendes soros EU-tanácsi elnökséget ad július 1. és december 31. között. A fő cél a zökkenőmentes intézményi átmenet biztosítása lesz az Európai Unióban. Hogy a magyar elnökség mennyire lesz problémamentes, a meglepetésfaktorok mellett elsősorban a miniszterelnöktől és a belpolitikától függ.

Magyar Péter bizalmat kér, és ígéri, hogy EP-képviselőként is a NER legyőzése lesz a fő dolga

Noha az Európai Néppárt frakciója már Facebook-posztban megspoilerezte, hogy Magyar Péter felveszi európai parlamenti mandátumát, a Tisza Párt alelnöke élő online bejelentkezésben magyarázta meg, miért – a kampányban ugyanis még az ellenkezőjét ígérte.

Civil szervezetek: A magyar választások több ponton továbbra sem felelnek meg a demokratikus követelményeknek

A magyarországi választási rendszer súlyos demokráciadeficittel küszködik – derült ki a választásokkal foglalkozó hazai civil szervezetek közös jelentéséből. A magyar civil választási jelentés az európai parlamenti és önkormányzati választások feltételeit és lebonyolítási körülményeit elemzi. Csaknem ezer szavazatszámláló személyes tapasztalatain alapul.

Kétszer is a Puskás Arénába viszi a kormány az Európai Unió csúcsvezetőit

Novemberben az informális EU-s csúcsot és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját is a Puskás Arénában tartják – derült ki a témában tartott sajtótájékoztatón. A magyar elnökség szlogenje a Donald Trump korábbi választási jelszavára hajazó Tegyük naggyá Európát lesz, de a kormány szerint nincs összefüggés.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy nem jött létre megállapodás az EU27-ek vezetőinek hétfő esti informális vacsoráján az Európai Bizottság következő elnökének jelöléséről és a két másik uniós vezetői posztról, miután az Ursula von der Leyen újrázását is magában foglaló alkut legalább három tagállami vezető, Giorgia Meloni, Orbán Viktor és Peter Pellegrini sem támogatta. Az Európai Tanács a jövő hét második felében újra összeül, hogy meghozza a döntéseket.

A gyermekvédelmi dolgozók hálószobája is nyitva lesz a hatóságok előtt

A magánéletük részleteire is rákérdez az az adatlap, amelyet a gyermekvédelemben, vagyis például a gyermekotthonokban dolgozóknak, de a nevelőszülőknek is ki kell tölteniük. A kérdés, hogy mennyire hatékonyan szűr majd az új rendszer ahhoz képest, hogy hány embert tántorít el a szakmától.

Magyarország és Szlovákia már nem ellenzi Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségét

A magyar és a szlovák kormány is szakított eddigi ellenállásával, és beáll a holland miniszterelnök NATO-főtitkári jelöltsége mögé, így Románia maradt az egyetlen tagállam, amely nem támogatja a pályázatot.

Eközben az észak-atlanti szövetség jelenlegi főtitkára, Jens Stoltenberg arról számolt be, hogy Kína olyan technológiákkal látja el Oroszországot, amelyek nagyban hozzájárulnak az Ukrajnában dúló háború meghosszabbításához, ennek pedig szerinte kellene hogy legyenek következményei.

Oroszország zsarolással és lefizetéssel próbál kémeket toborozni Németországban

Moszkva nagy erőkkel dolgozik a korábban diplomáciai fedésben működő, de mára kiutasított kémei pótlásán. E célból egyre gyakrabban próbálnak lefizetni és megzsarolni embereket – figyelmeztetett a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV).

Amit még tudni érdemes

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány (G7)

Újabb kétmilliárd forintot vont le Budapest számlájáról a Magyar Államkincstár. Eközben kiderült, hogy a kormány annyira blokkolja a fővárosnak járó uniós pályázati pénzeket, hogy az már Brüsszelből nézve is feltűnő.


Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG