Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orosz turisták helyett orosz álhírek; korrupcióérzékelés az unióban; a válság és a Fidesz-szavazók


Ezek voltak a legfontosabb témáink tegnap: Hogyan hathat a válság a Fidesz legfontosabb választócsoportjaira? A magyar cégek egyre kevésbé érzik problémának a hazai korrupciót. Megduplázódott az orosz dezinformációs oldalak száma, de az orosz turistákat több ország nem engedné be az EU-ba.

A magyar cégek egyre kevésbé érzik problémának a hazai korrupciót: kicsit kevesebb, mint fele érzi problémának üzleti működése során. Az európai cégek szinte mindenhol máshol sokkal inkább érzékelik, mint a saját környezetükben – foglaltuk össze a legfrissebb uniós vizsgálat eredményeit. Magyarországon pláne, miközben például ha a korrupt közbeszerzésekre kérdeznek rá, ott már gyakorinak tartják a csaló módszereket és meglehetősen valószínűtlennek az érdemi lebukást.

Európában általában a cégek harmada látja bármennyire is problémának a korrupciót üzleti működése során, ami némi csökkenést mutat a két évvel ezelőtti hasonló méréshez képest.

Minden elemző szerint kormányzása legnehezebb időszaka elé néz a Fidesz a megélhetési válság miatt. Megnéztük, hogy a várható nehéz idők néhány jellemzője hogyan érintheti a kormánypárt támogatottságát azokban a választói csoportokban, amelyeknek 2022-es elsöprő győzelmét köszönheti.

Hírek keletről

Egyes európai uniós tagállamok, például Lettország az ukrajnai háborúra hivatkozva már beszüntették a vízumkiadást orosz állampolgárok számára.

Most az észt és a finn miniszterelnök is támogatásáról biztosította azt a finn kezdeményezést, amelynek alapján egészen addig kitiltanák Nyugatról az orosz állampolgárokat, amíg tart az ukrajnai háború.

Kétszázezer magasan képzett orosz hagyta már el hazáját a háború kitörése óta. Sokak szerint az oroszok kitiltása nem lenne tisztességes azokkal szemben, akik éppen azért menekültek el Oroszországból, mert ellenezték Vlagyimir Putyin elnök politikáját. Az ukrán államfő szerint ez nem számít, ugyanis az orosz lakosság választotta meg ezt a kormányt, nem tiltakoznak, nem emelik fel a szavukat ellene.

A Kreml irracionálisnak nevezte és elítélte az orosz turistavízumok kiállításának beszüntetését célzó felszólításokat.

A háború kezdete óta több mint megduplázódott azon honlapok száma, amelyek dezinformációt terjesztenek az orosz–ukrán konfliktusról – közölte az online félretájékoztatást figyelő NewsGuard.

A New York-i székhelyű szervezet arról számolt be kedden, hogy szakértőik 250 ilyen weboldalt találtak a márciusi 116-tal szemben.

Egyes digitális platformok, mint a Google, a Twitter, a Facebook vagy a TikTok „ideiglenes intézkedéseket rendeltek el bizonyos országokban az RT-hez és a Szputnyikhoz hasonló, jól ismert orosz propagandacsatornák ellen, miután az Európai Bizottság megtiltotta az elérését ezeknek a Kreml által finanszírozott és működtetett propagandaoldalaknak”.

„Ugyanakkor a NewsGuard által azonosított számos egyéb oldal továbbra is szabadon terjeszthet mítoszokat az interneten” – figyelmeztettek.

Két éve törtek ki a Lukasenka elnök által elcsalt választások miatti tüntetések Belaruszban. Néhány nappal azután, hogy Lukasenka megszerezte 1994 óta hatodik mandátumát, a biztonsági szolgálat ügynökei arra kényszerítették az ellenzéki elnökjelölt Szvjatlana Cihanouszkaját, hogy hagyja el az országot. Azóta Litvániában él és dolgozik, lobbizik a nemzetközi közösségben, hogy ne ismerjék el Lukasenkát, és országa demokratikus ambícióinak globális arcává vált.

„2020-ban mindenki azt hitte, hogy hamarosan elérkezik a pillanat, amikor a kormány összeomlik, mert természetesen lehetetlen figyelmen kívül hagyni a sok tiltakozó és harcoló embert – mondta Cihanouszkaja a Current Time-nak adott exkluzív interjúban. – De úgy tűnik, alábecsültük a rezsim kegyetlenségét és azt, hogy bármi módon ragaszkodik a hatalomhoz. Ám mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy senki sem akar többé ebben a rendszerben élni.”

Olaj, víz, tűzifa: mindegyikből kevés van

A katából áttérőket segítő döntéseket hozott a kormány: csökken az ekho, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás: nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkavállalókat, megbízottakat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

Ezenkívül nem kell megvárni a bt végelszámolását, és megjelent a devizában történő adózásról szóló rendelet is, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy euróban vagy amerikai dollárban fizessék a társasági adót.

Csak kormányengedéllyel lehet tűzifát kivinni az országból.

121 éve nem volt olyan szárazság Magyarországon, mint most. 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik – írta közleményében az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

A már eddig is nyilvánvaló benzinellátási zavarokat fejelte meg most a Barátság olajvezeték leállítása. Az üzemanyag-ellátás gondjainak elsődleges okát minden szakértő az árkorlátozás életben tartásában látja. Az árstop olyan politikai szent tehén, amelyet csak a legvégső esetben áldozna fel a kormány, kérdés, mit ér az olcsó benzin, ha végig kell kajtatni érte a fél várost.

És végül: három év kihagyás után ma kezdődik a Sziget Fesztivál.

További kellemes újságolvasást!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG