Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Pintér Sándor megváltoztatta az abortusztörvényt, a külügyminiszter évente akár a Holdig is elmehetne


Pintér Sándor belügyminiszter módosította az abortusztörvényt úgy, hogy szeptember 15-től életbe lép. Csütörtöktől már a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését
Pintér Sándor belügyminiszter módosította az abortusztörvényt úgy, hogy szeptember 15-től életbe lép. Csütörtöktől már a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését

Szijjártó Péter annyit utazik, hogy évente egyszer megteszi a Föld–Hold-távolságot. Változtatott a belügyminiszter az abortusz szabályozásán, csütörtöktől már életbe is lép a módosítás. Hiába fenyegetik, folytatja a tiltakozást, és vállalja a következményeket a Vörösmarty gimnázium tanára. Legfontosabb híreink.

Nagy utazás

Az elmúlt öt évben majdnem ötvenszer megkerülhette volna a Földet Szijjártó Péter külügyminiszter, aki az év majdnem felét rendre külföldön tölti. Térképen és infografikán böngészheti, merre járt a külügyminiszter, és azt is megmutatjuk, milyen formában adta ki az információt a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Szijjártó Péter szinte folyton úton van. Utazásait néha egész apró részletességgel dokumentálja Facebook-oldalán. Arra is volt példa, hogy a budapesti irodájában készült képeket posztolt, miközben az Adrián nyaralt egy jachton, de minket most csak a hivatalos útjai érdekeltek. A külügyminisztériumtól kapott információk alapján Szijjártó Péter sokat van távol a családjától, évente átlagosan 144 napot töltött hivatalos úton, azaz az év munkanapjainak több mint felét külföldön tölti. Az adatokból az is kiderül, hogy Szijjártó rendre több mint négyszázezer kilométert tesz meg évente.

Pintér Sándor és az abortusz

A Magyar Közlönyben megjelent változtatás szerint az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én már hatályba is lép, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a módosítással a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését.

Hiába fenyegetik, folytatja

Mindig is arccal és névvel vállalta a véleményét, most is ezt teszi – mondta Drégeli Krisztina, a Vörösmarty Mihály Gimnázium nyelvtanára a Szabad Európának. Ő is részt vett a polgári engedetlenségben, ezért megkapta a levelét a tankerülettől, amelyben kirúgással fenyegetik, ha folytatja a munkabeszüntetést. Mint mondta, húsz éve még megijedt volna egy ilyen levéltől, de most már nem tudják ezzel befolyásolni, mindenképpen lesz folytatás.

Szeptember elsején reggel nem az iskolába mentek, hanem reggel nyolc órára a közeli Rákóczi térre, ahol felolvasták a nyilatkozatukat, és hogy miért tiltakoznak, valamint egy molinót tartottak fel, és elénekelték az iskola himnuszát. Másodikán sem mentek be az iskolába. Mint mondta, a vörösmartys diákok nagyon támogatják a tanáraikat a tiltakozásban, a folyosón megölelik őket, megköszönik a kiállásukat. Még régi diákok is megkeresik őket, hogy kifejezzék a támogatásukat.

Pénteken aztán megkapták a levelet a tankerülettől, amelyben kirúgással fenyegették a tanárokat, ha folytatják a polgári engedetlenséget.

„Ha húsz éve kapom meg ezt a levelet, akkor lehet, hogy megijedek, és elgondolkozom rajta, hogy Jézusom, mi lesz velem. De most, hogy már ennyi idős vagyok, és az elmúlt jó pár évben végigéltem, hogy mi történik az oktatásban és hogyan kezelnek minket, egész egyszerűen már csak azt tudtam mondani: és?” – fogalmazott.

Legyen ön is titkosszolga!

A titkos információgyűjtéssel, lehallgatással, adatszerzéssel is foglalkozó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat műveleti felderítőket keres bruttó 660 ezer forintos fizetéssel és évi bruttó kétszázezres cafetériával. Elég egy érettségi is, de nem árt a sportos életmód.

„Műveleti felderítőként Te leszel a komplex feladatok végrehajtásának egyik fontos láncszeme, a segítségeddel összegyűjtött nélkülözhetetlen információk hozzájárulhatnak majd például a bűnözők elfogásához, a szervezett bűnözés elleni fellépéshez” – hirdeti oldalán az egyik polgári titkosszolgálat, amely a többi társszerv számára végzi el például a technikai eszközök telepítését, a telefonlehallgatást, a titkos kutatást vagy akár a fedőokiratok elkészítését.

Mint írják, nem könnyű hozzájuk bekerülni, de ha sikerül, biztos munkahelyet kínálnak garantált előrelépési lehetőséggel.

Érdemes még elolvasni a Telex cikkét arról, hogy nemsokára jöhet a százforintos tojás, tovább drágul a hús és gyakorlatilag minden élelmiszer. Mivel a takarmány ára az egyik legnagyobb költségelem az állattartóknál, a háború és az aszály nemcsak a takarmány, hanem ezzel a hús, a tojás és a tej árát is az egekbe repíti. Ha ez nem lenne elég, az energia is drágul, márpedig az állattartó telepek is használnak áramot és gázt. A drágulás már most is elképesztő, és nem látni, hol a vége.

Pénzosztás, áfacsökkentés, gyógyszerkedvezmény – így védik az embereket az elszálló áraktól a kormányok máshol a világon – írja cikkében az rtl.hu, amelyben Brazíliától kezdve Portugálián át egészen Indonéziáig 15 ország válságkezelési intézkedéseit nézték át. A világ számos országában felismerték, hogy az államnak valamilyen módon be kell avatkoznia, hogy megóvja az embereket az infláció potenciálisan súlyos következményeitől.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG