Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Történészek szerint a kormány emlékezetpolitikája leegyszerűsítő és ellenségkép-teremtő


1956-os ünnepség Budapesten 2016. október 25-én
1956-os ünnepség Budapesten 2016. október 25-én

Bulvár-történetírás, giccsnacionalizmus – történészek a kormány emlékezetpolitikájáról. Mi a kockázata a 4iG állami hátszéllel segített terjeszkedésének? Ki záratja be a magyar postákat?

Bulvár-történetírás, giccsnacionalizmus – történészek a kormány emlékezetpolitikájáról

Megszámlálhatatlan mennyiségű pénzt költött el a kormány 2010 óta a nemzeti emlékezetre. Idén – a tűzijátékkal együtt – több mint tízmilliárd forintból rendezték az augusztus 20-i ünnepségsorozatot, és ez csak egy tétel a nemzeti történelmet ünneplő költésekből. Ráadásul történészek szerint a kormány látványos emlékezetpolitikája nemcsak drága, hanem leegyszerűsítő és ellenségkép-teremtő is.

Mi a kockázata a 4iG állami hátszéllel segített terjeszkedésének?

Pár év alatt nőtt informatikai-telekommunikációs óriássá a 4iG, amely ma már meghatározó szereplő a távközlés, az informatikai szolgáltatások vagy a hírközlés területén, sőt a német hadiipari óriás, a Rheinmetall révén már a hadiiparba is beszállt. Mi a kockázata és hol a határa az állami hátszéllel zajló terjeszkedésnek? Egyebek között ezt elemezte cikkében Keller-Alánt Ákos, a Sztoriban vendége.

Ki záratja be a magyar postákat?

A Magyar Posta Zrt. az elmúlt két-három évben komoly megszorításokat vezetett be. Létszámleépítés volt, alkalmazottakat küldtek el, és sorra zárják be a kisebb postahivatalokat. Ezeket a lépéseket azonban a kormánypárti média segítségével úgy kommunikálják, mintha az állami vállalatnak és a kormánynak semmi köze nem lenne hozzájuk.

Aláírták: amerikai közreműködéssel épít atomerőművet Lengyelország

A felek aláírták a megállapodást Lengyelország első nukleáris erőművének megépítéséről, amely része a közép-európai ország törekvésének a szennyező fosszilis tüzelőanyagok elhagyására.

Mérföldkövet jelentő per: harminckét európai országgal szállt szembe néhány klímaaktivista

A hat portugál fiatal szerint az európai kormányok nem kezelik megfelelően a globális felmelegedést, keveset tesznek annak érdekében, hogy megvédjék az embereket a klímaváltozás káros hatásaitól.

Az USA és az EU segélyt ígér a karabahi menekülteknek, tízezrek hagyják el a térséget

Az Egyesült Államok és az Európai Unió sürgősségi segélyt ígért Örményországnak, Németország pedig felszólította Azerbajdzsánt, hogy engedje be a nemzetközi megfigyelőket az elfoglalt Hegyi-Karabahba, ahonnét tízezrével menekülnek az örmények.

Amit még tudni érdemes

Titokzatos üzleti kör juttatta csúcskategóriás belvárosi luxusszállóhoz Tiborcz Istvánt (HVG)

Terebélyes cégháló jórészt névtelen tagjai ügyködtek közel egy évtizeden át, hogy Tiborcz István BDPST Groupjának a neve alatt novemberben megnyílhasson a luxusban is kivételes Hotel Dorothea.

Karácsony a közgyűlést kikerülve köt üzletet a NER-milliárdos plakátcégével (24.hu)

Politikai szövetségesei sem mind támogatták abban Karácsony Gergelyt, hogy a főváros Garancsi István cégével szerződjön mintegy 44 ezer fővárosi plakáthely ügyében, ezért a főpolgármester nyáron saját hatáskörben hozott döntést erről.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG