Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Továbbra is messze a továbblépés az EU-s jogállamisági eljárásban


Varga Judit igazságügyi miniszter az európai uniós tagállamok szakminisztereinek tanácsülését követően, 2021. június 22-én Luxembourgban
Varga Judit igazságügyi miniszter az európai uniós tagállamok szakminisztereinek tanácsülését követően, 2021. június 22-én Luxembourgban

Gyalog galopp tempóban egyezkedik a kormány az EU-s feltételek teljesítéséről. Brüsszelben indít híroldalt a kormány korábbi kommunikációs tanácsadója. Gyorsítana a kormány a paksi bővítésen, Budapesten tárgyalt a Roszatom vezetője.

Gyalog galopp tempóban egyezkedik a kormány az EU-s feltételek teljesítéséről

A Szabad Európa értesülései szerint az utolsó, májusi magyar ajánlat sem üti meg azt a szintet, amely alapján tovább lehetne lépni a jogállami feltételességi eljárásban. Ennél is rosszabbul áll az alapítványi kuratóriumok szénája, ami a szűk határidőre való tekintettel egyre közelebb hozza a kudarcot az új Erasmus-ösztöndíjak ügyében.

Brüsszelben indít híroldalt a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója

Sorra jelennek meg Brüsszelben az európai uniós közbeszéd befolyásolására törekvő, fideszes vagy kormányzati kötődésű szervezetek. Kedden elindul a Fidesz egyik korábbi amerikai kommunikációs tanácsadójának új európai uniós híroldala, a Brussels Signal. Kormányzati pozícióban dolgozó forrásunk szerint a brüsszeli közbeszéd eddig „egyszólamú” volt, ami a várakozások szerint most megváltozhat.

Gyorsítana a kormány a paksi bővítésen, Budapesten tárgyalt a Roszatom vezetője

Az európai sztenderdeknél is szigorúbb nukleáris biztonsági szabályok garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson – mondta Szijjártó Péter a Roszatom vezetőjével folytatott tárgyalás után. A külgazdasági és külügyminiszter szerint számos nemzetközi szereplő próbálja blokkolni, lassítani a paksi bővítést, miközben az államok energiabiztonságának garantálását célzó beruházások akadályozása szuverenitás elleni támadásnak számít.

Buszkörkép: izzasztó élmény nyáron a vidéki városok helyi járatain utazni

Míg Budapesten majdnem minden buszban van klíma, a megyeszékhelyekről ez nem mondható el. Szekszárdon és Nagykanizsán egy darab klímás busz sincs a helyi járaton. Ez nemcsak az utasoknak kellemetlen, hanem a sofőröknek is. A fővárosban 98 százalék a klímás buszok aránya. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt két évtizedben nagyon sok településen használt buszokat vettek. Voltak korrupciógyanús beszerzések is. Új buszok is kerültek a flottába, de sokszor légkondicionáló nélkül, mert úgy olcsóbb volt.

EU-s tervezet az ukrán élelmiszerimport-tilalom meghosszabbításáról

A lengyel mezőgazdasági miniszter közölte, hogy megkapta az Európai Bizottságtól a tervezetet, amely szeptember 15-ig meghosszabbítaná egyes ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmát.

Fontos tárgyalásokra készül a héten az amerikai elnök Ukrajnáról

Joe Biden a héten a Fehér Házban fogadja Dánia és Nagy-Britannia miniszterelnökét. A tárgyalások középpontjában jórészt az ukrajnai háború áll, azon belül főként az amerikai F–16 típusú vadászgépek küldésének kérdése.

Amit még tudni érdemes

Rengeteget kerestek Matolcsy Ádám és barátai a Nemzeti Bankon, miközben annak vesztesége elérte a 400 milliárd forintot (RTL)

A Magyar Nemzeti Bank több száz milliárd forintos vesztesége ellenére is nyereségesek lettek tavaly a jegybank rendszeres partnerei. Eközben a jegybank székházát felújító holding több mint 13 milliárdos profitot ért el tavaly, míg az intézmény kommunikációját végző cég árbevétele hárommilliárd forint volt.

Még csak rebesgetik, hogy akkugyár lesz Győrszentiván mellett, de a talajvízben már ott van a jellemző szennyezés (HVG)

Magzatkárosító anyagot találtak a talajvízben egy civil kezdeményezésű akkreditált vizsgálat során a település területén. Ez ugyanaz az NMP, amely a gödi akkugyárnál is felbukkant. A nyomok a már meglévő, távolabbi ipari parkhoz vezetnek, a helyiek tudni szeretnék, melyik ottani cég használ ilyen anyagot.

Még a Fidesz-híveknek sem tetszik, hogy a rendőrség könnygázzal fújta le a tüntető diákokat (Népszava)

A felnőttek 67 százaléka egyáltalán nem, további hat százalékuk inkább nem tartja helyesnek, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a diáktüntetők ellen, akik Orbán Viktor irodájánál megpróbálták elbontani a kordonokat – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG